Всичко за болките в корема по време на бременност

Всичко за болките в корема по време на бременност

Бременността едновременно Ви кара да се чувствате по-леки от всякога, но и бързо Ви връща на земята при всеки дискомфорт и притеснителен симптом. Сред най-характерните, а и многозначителни признаци през този период от живота на жената са спазмите в корема.

Насладете се на спокойна бременност с продуктите за бременни на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Нормални ли са болките в корема по време на бременност?

Да, болките в корема по време на бременност са напълно нормално усещане. В повечето случаи те са свързани с промените в женското тяло и с физиологичните процеси в него. По-рядко се оказват симптом за проблем. Въпреки това е важно да сте запознати с различните видове коремен дискомфорт, за да разпознаете признаците, ако се нуждаете от спешна медицинска намеса.

Къде се локализират коремните болки при бременни?

Болките по време на бременността можем да разделим според това в коя област на корема се разпростират.

Ниско

Дискомфортът ниско долу в корема в началото обикновено е свързан с разширяването на матката. С колкото по-тесен таз е жената, толкова по-осезаеми са болезнените усещания. Друга възможна причина за дискомфорта са пиковете и спадовете на определени хормони в организма. При някои дами прорязване в корема причинява и самото имплантиране на ембриона, като това понякога е придружено от леко кървене.
Макар и в повечето случаи при подобно позициониране на болезнените усещания повод за притеснение да няма, е добре бързо да посетите гинеколога си, тъй като сред евентуалните причини е и спонтанният аборт.

Високо

Този тип усещания обикновено са свързани с храносмилателната система на дамата. Получават се при гадене, повръщане, газове, подуване, констипация, диария, киселини - симптоми, характерни за бременността. Възможно е и причина за болките да е ритането на бебето. Друга причина е разтягането на лигаментите.

Едностранно

В случай че болките са позиционирани вляво, то е възможно да са свързани с бъбречни проблеми. Тези органи често се оказват потърпевши по време на бременността.

Двустранно

Двустранната болка може да бъде свързана с разтягането на лигаментите.

В някои случаи болезнените усещания се разпространяват към кръста. В случай че болката се усеща едновременно в корема и кръста, е необходимо да отидете възможно най-бързо в болница. Това може да бъде сигнал за отлепяне на плацентата. При предприемане на бързи и адекватни мерки опасността може да бъде преодоляна, но в противен случай е възможно това да доведе до преждевременно раждане.

Какво е характерно за болките в корема през всеки триместър?

Ето какви усещания са характерни и според конкретния момент от бременността:

Първи триместър

Първият триместър е най-рисковият период от бременността. В същото време и обикновено е свързан с най-силно изразени неразположения. Сред тях са болките.

Първи месец

В този период до подобен дискомфорт е вероятно да доведе имплантирането на ембриона. Както вече споменахме, това често е придружено и от леко прокървяване.

Втори месец

Този месец е изключително критичен за износването на бебето. Затова и всяка болка трябва да бъде консултирана с лекар. Въпреки това е възможно тя да бъде провокирана от вече описаното разширяване на матката.

Трети месец

Дискомфортът обикновено е свързан с гаденето, повръщането и други стомашно-чревни проблеми. Важно е обаче да отбележим, че към края му при повечето жени неприятните усещания започват да отшумяват.

Втори триместър

Средата на бременността обикновено е описвана като най-спокойният и жизнен период за бременната. Неприятните усещания са сведени до минимум. При липса на изявени проблеми дори гинекологичните прегледи оредяват.

Четвърти месец

През този месец дискомфортът в корема може да е симптом за прееклампсия. Това е много опасно за родилката състояние, при което кръвното налягане рязко се повишава до нездравословни нива. Ако не бъдат взети превантивни мерки и се стигне до подобен проблем, е необходимо бременната бързо да постъпи в болница.

Пети месец

Дискомфортът обикновено се свързва с разпъването на корема. При по-слабите жени се разпростира и към гърба и кръста, носещи натежалия корем.

Шести месец

В края на петия и през шестия обикновено започват ритничетата на бебето. В повечето случаи те не водят до дискомфорт, а наподобяват леко побутване. С напредване на бременността обаче е възможно да предизвикват болка.

Трети триместър

На финала на износването на бебето е важно майката да положи максимални усилия, за да задържи плода в себе си през оставащите приблизително 12 седмици.

Седми месец

В случая дискомфортът може да бъде провокиран от бързото разтягане на мускулите и връзките. Понякога коремът става по-твърд, което налага приема на допълнително количество магнезий.

Осми месец

Тези 30 дни са изключително критични за бебето. Раждането в този момент е дори по-опасно, отколкото през предните 30 дни. Затова и дори при лек дискомфорт е препоръчително да се посъветвате с Вашия гинеколог.

Характерни в случая са фалшивите контракции, подготвящи тялото за раждането.

Девети месец

Болките вече са очаквани с трепет, защото обикновено са знак за наближаващото раждане. Дори и при леко съмнение за настъпването му е добре да посетите избраната от Вас болница.

Кога да се свържете с проследяващия бременността лекар?

Ето и в кои ситуации е препоръчително бързо да се консултирате с Вашия гинеколог:

Болки в кръста

Както вече споменахме, ако болезнените усещания са едновременно в корема и в кръста, бързо потърсете лекар. Възможно е плацентата Ви да се е отлепила.

Парене при уриниране

Причината най-вероятно е уроинфекция. Тя може да доведе до силен дискомфорт, както и да застраши нормалното износване на плода, ако не бъде лекувана навреме.

Кръв в урината

Кръвта обикновено е сигнал за сериозен здравословен проблем. Бързо посетете Вашия проследяващ лекар.

Болка, която не отминава

Ако болката е силна и/или прекалено продължителна и не минава, е добре да се посъветвате с лекар. Възможно е той да Ви назначи No-Spa Comfort 40 мг х24 таблетки и в случай че лекарството не помогне, да Ви прегледа по спешност.

Внезапно подуване (лице, ръце, крака)

При внезапно и безпричинно подуване на лицето, ръцете и/или краката е добре да посетите спешен кабинет. Особено ако отеклото място пари. Възможно е това да бъде симптом за проблем с кръвоносните съдове.

Зрителни смущения

При замъглено виждане или причерняване веднага посетете лекар.

Висока температура

Повишената температура е сигнал за протичане на инфекция в тялото. За да минимизирате риска за Вас и детето, е необходимо бързо да посетите специалист, който да Ви назначи подходящо лечение.

Поддържайте здравето си по време на бременността с добавки за бременни на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да се справим с болките в кръста при бременност?

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.