Зъбни протези – фиксиране и почистване

Зъбни протези – фиксиране и почистване

Зъбите са ежедневно подложени на различни изпитания като кисели, сладки и твърди храни и постепенно се износват. А това води до загубата на част или всички от тях. Тук на помощ идват частичните и тоталните протези, с които можем да продължим нормалния си живот без притеснения, но те често създават проблеми като афти, рани, лош дъх и могат да създадат дискомфорт. Зъбните протези често се разместват, падат. Мнозина изпитват затруднение с привикването към чуждото тяло в устата си, притесняват се да консумират своите любими храни, да се усмихват и смеят. А това значително влошава качеството на живот.

Кога протезите създават дискомфорт

Дори новата пломба създава усещане за дискомфорт в продължение на няколко дни. Така че е напълно логично свикването с голямо чуждо тяло като зъбната протеза да отнеме време. Колкото по-качествено е изработена тя, колкото по-добре приляга в устната кухина, толкова по-съкратен е този така неприятен период на привикване. Но в случай че зъбната протеза не успява да се прикрепи добре, съществува опасност от падане по време на хранене, смях, говорене.

Подобна възможност предизвиква страх у мнозина и те избягват да носят протезите си. Голям проблем е и фактът, че подвижното чуждо тяло в устата може да разрани лигавицата и да образува рани.

В случай на такива проблеми може да се използва Protefix Протект гел първа помощ при афти и рани в устната кухина. Но за да се избегне първопричината за образуването им, е необходима употребата на качествени фиксиращи продукти за протези, които да ви осигурят дълготрайни комфорт и спокойствие.

Имайте предвид и че ако причината за разместването се корени в промяна на вашето телосложение - отслабване, надебеляване, или деформация на костите вследствие на минаващите години, то е препоръчително да се обърнете към зъболекар за подмяна или корекция на протезата.

Как да изберете крем за фиксиране на зъбни протези

При често разместване на зъбната протеза, силен дискомфорт, понякога дори гадене, употребата на фиксиращи продукти е наложителна. Те гарантират комфорт и спокойствие по всяко време и навсякъде. Освен това предпазват от натрупване на храна под протезата, което значително подобрява устната хигиена и спомага за поддържането на свеж дъх през целия ден.

Изборът им трябва да бъде направен много внимателно, за предпочитане след консултация със зъболекар.

Важно е да се обърне внимание на съставките в продуктите, да се има предвид дали страдате от непоносимост към някоя от тях. Разгледайте още разнообразието от типове фиксиращи средства, тъй като те се използват по различен начин. Така можете да се спрете на най-лесния за ползване за вас вариант. Проверете и дали дадено лепило се характеризира с възможни странични ефекти като изменение на вкуса при хранене, влошаване на захапката.

Препоръчително е да имате предвид и типа на лигавицата ви:

  • Нормална лигавица - в този случай едно от най-подходящите и универсални средства е фиксиращият крем за всякакъв вид зъбни протези на Protefix, той е без цинк и консерванти, отличава се с дълготраен ефект, предоставя плътно периферно уплътняване и предпазва от засядане на храна под протезата, няма вкус, мирис и е лесен за нанасяне;
  • Чувствителна лигавица - ако знаете, че лигавицата ви е по-чувствителна от нормалното, то препоръчително е да ползвате фиксиращ крем с щадящ и успокояващ ефект като фиксиращия крем за зъбни протези с алое вера на Protefix, чиято формула е специално обогатена с натурален комплекс с алое вера, за да бъде подходяща за хора с чувствителна лигавица и да спомага редуцирането наполовина на периода за свикване с протезата.

И докато кремовете се препоръчват при силно разместващи се протези за зъби, то при по-леки проблеми подходяща е пудрата на Протефикс. Тя е подходяща както за нормална, така и за чувствителна лигавица, няма вкус и мирис, не изменя вкусовите качества на храната. Подходяща е в случаи на разместване на протезата по време на деня. Тогава е необходимо само да поръсите малко количество пудра върху свалената и навлажнена протеза и отново да я прикрепите към челюстта си. Това гарантира качествено закрепяне за часове.

Друго удобно средство за фиксиране на протезата за зъби са фиксиращите подложки. Те се предлагат в два варианта: за горна и за долна челюст.

Основното предимство на подложките спрямо останалите фиксиращи средства е протективната им функция. Те ефективно предпазват от нараняване, причинено от зъбните протези. Освен това са силно препоръчителни в случаи на по – голяма атрофия и деформации на алвеоларния гребен на челюстта.

Защо е важно да почиствате зъбните си протези

Някои хора живеят с разбирането, че тъй като зъбните протези са изкуствени, те не се развалят и не е необходимо да се обръща особено внимание на почистването им. Но това е напълно погрешно. По тях се събират плака, остатъци от храна, бактерии, образува се зъбен камък точно както при естествените зъби. А ако не използвате добри фиксиращи средства, замърсяването е дори повече.

Липсата на ежедневно и пълноценно почистване може да доведе до инфекции и раздразнения на устната лигавица, лош дъх и дори заболявания причинени от задържащите се бактерии.

Как да почиствате протезите за зъби

Оралната хигиена при носене на зъбни протези е задължителна. Но тя е малко по-различна от това, с което сте свикнали при естествените си зъби.

Основното и най-важно е да изплаквате зъбните протези след всяко хранене обилно с вода. Необходимо е и да знаете и че почистването на протезите не се препоръчва с обикновени паста и четка за зъби, които биха могли да наранят материала от който са направени, както и структурата на изкуствените зъби.

Когато пристъпите към основното хигиенизиране - за препоръчване сутрин и вечер, извадете протезите от устата си. Изплакнете ги обилно под течаща вода и след това ги поставете в разтвор на почистваща таблетка за зъбни протези. Това ще помогне за разтваряне на плаката посредством специални ензими или чрез насищане на разтвора с активен кислород. Таблетките имат силен антибактериален ефект. Чудесен вариант е продуктът на Protefix, който се отличава и с много бързо действие - следите от кафе, чай, вино и цигари са почистени за 3 минути, а след 10 е извършена и пълна дезинфекция. Разтворът е подходящ и за съхраняване на протезите през нощта, за да бъдат свежи и готови за ползване сутринта.

Почистването с таблетка може да бъде продължено и с щателно изчеткване с мека четка и неабразивна паста за зъби (всяка бебешка пасти за зъби). Важно е да почиствате и венците си преди и след поставяне на протезите, но с четка различна от ползваната за протезата.

Препоръчително е и поне един-два пъти в годината да оставяте зъбните си протези за професионално почистване от специалист. По този начин ще се радвате на здрави и безопасни зъбни протези възможно най-дълго.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.