Защо да предприемем пролетно почистване на козметиката и лекарствата у дома

Защо да предприемем пролетно почистване на козметиката и лекарствата у дома

В разгара на пролетта сме. Това е време за разходки на открито и слънчеви моменти, но и за така важното пролетно почистване. Може би вече сте минали през тази стъпка? Но сетихте ли се да почистите и своя козметичен сет? Ами домашната аптечка?

Защо е важно да правим пролетно почистване на козметичните си продукти и аксесоари

Пролетта ни вдъхва енергия и жизненост, но за да ги усетим е важно самите ние да не вредим на телата си. Именно по тази причина е необходимо да почистим бактериите от козметичните аксесоари, да се сбогуваме с токсичните съставки, козметиката с минал срок на годност, да адаптираме бюти ритуалите си към новия сезон.

5 стъпки за козметично пролетно почистване

Първа стъпка: Да изхвърлим всичко с изтекъл срок на годност

Нека си го признаем – почти всяка жена обича да пазарува – особено що се отнася до козметиката. Нов цвят ярко червило, синя спирала, голяма палитра със сенки. Същевременно ежедневният ни грим включва телесни тонове, докато всичко останало в несесера се застоява с месеци и години. Важно е да знаме обаче, че всеки козметичен продукт има срок на годност, който се съкращава, щом го разпечатаме и използваме дори веднъж. По тази причина червилото, което носим само на празник, едва ли ще бъде изхабено, докато още е годно за употреба. А козметиката с изтекъл срок на годност е равнозначна на парене в очите, кожни обриви, сплъстена коса.

Друга недобра практика е презапасяването с козметика, тъй като е на промоционална цена – кремове, шампоани, дезодоранти, пасти за зъби. Все неща, които ползваме ежедневно и решаваме, че няма проблем да закупим по 4-5 броя от тях наведнъж. Колкото и оборотни да са тези продукти в дома ни, шансът срокът им на годност да изтече, преди да сме стигнали до тях, е голям.

Затова и е хубаво да проверяваме така наречения expiration date на всички козметични продукти в дома си поне един път в годината и да изхвърляме твърде старите. За целта е препоръчително да пазим оригиналните им опаковки. При вече отворените продукти обаче срокът на годност понякога се изтрива заради търкането на разфасовката в ръцете ни или се определя от датата, на която сме отворили продукта. Това донякъде затруднява почистването. За улеснение ви предлагаме да се придържате към следните ориентировъчни срокове:

  • продукти за лична хигиена - до 1 година;
  • хидратиращи продукти - до 1 година;
  • серуми - до 1 година;
  • основи за грим - до 1 година;
  • коректори - до 1 година;
  • пудри за лице - до 2 години;
  • сенки за очи - до 2 години;
  • спирали за мигли - до 6 месеца;
  • очни линии - до 1 година;
  • моливи за вежди - до 2 години;
  • продукти за устни - от 1 до 2 години;
  • парфюми - до 10 години;
  • лакове за нокти -до 2 години.

Втора стъпка: Да почистим козметичните се аксесоари

Много от нас нанасят фон дьо тена с гъбичка, пудрата, червилото, сенките с четки, извиват миглите си с миглоизвивачка. Ежедневно използваме четки и гребени за коса, пинсети, пилички, ножички. А колко често почистваме всичко това? Само се замислете за хилядите бактерии, които попада по тях. За мъртвата кожа, космите и остатъците от грим, които се задържат по изброените аксесоари.

Специалистите препоръчват да почистваме всички тях поне веднъж в седмицата, като пролетното почистване е добър повод да въведем това задължение в графика си.

За почистването на гъбичките и четките за гримиране са ни необходими вода и неагресивен сапун. От полза могат да ни бъдат и продукти за отстраняване на грим като мицеларната вода. В случай че някои от тези аксесоари са твърде захабени, е добре просто да ги подменим с нови. Що се отнася до уредите за маникюр и педикюр, е препоръчително да използваме спирт и памучни тампони. Гребените и четките за коса е хубаво да почистваме редовно от заседналите косми и поне веднъж на две седмици да ги държим 15-20 минути в разтвор с вода и шампоан с цел дезинфекция.

Трета стъпка: Да пригодим козметиката си към сезона

Пролетта е преходен сезон – точното време да подменим зимните продукти с подходящи за по-топлите дни. На първо място, поставяме слънцезащитата. Тя ни е нужна през цялата година, но със затоплянето на времето е добре и факторът да расте. През май слънцето все по-често пари, поради което е хубаво вече да преминем към козметиката, подходяща за лятото. Препоръчително е да изберем дневен крем за лице със SPF 30 като Avene DermAbsolu Уплътняващ тониран крем SPF30 30 мл или Bioderma Hydrabio Perfecteur Крем за дехидратирана чувствителна кожа SPF30 40 мл. Добра идея е да използваме и декоративна козметика със слънцезащитен фактор като:

От слънцезащита се нуждае всяка част от тялото ни, изложена на слънце, затова препоръчваме още:

През пролетта е време да заменим и продуктите за лице и коса с по-тежки и дълбоко подхранващи текстури с по-леки и хидратиращи алтернативи като:

Четвърта стъпка: Да се сбогуваме с вредните съставки в козметиката

Това може да е една от най-сложните стъпки от пролетното ни козметично почистване. Парабени, оцветители, консерванти, токсични съставки – ингредиентите, за които е добре да внимаваме, са много. Най-лесният начин да сме сигурни в безопасността и качеството на продуктите, които избираме, е те да са от утвърдена марка за медицинска или луксозна козметика.

Още по темата: Дезодоранти и антиперспиранти – какви са разликите и кое да изберем

Пета стъпка: Да подредим

При пролетното почистване е важно не само хигиенизирането, но и подреждането. То изпълва дома ни с хармония и улеснява нашето ежедневие, тъй като по-бързо откриваме нужните ни предмети. Основното правило в случая е да сложим козметиката, която използваме ежедневно, на лесно за достъп място – в куфарче, кутия, несесер, етажерка, чекмедже. Всичко останало е добре да отделим другаде. В случай че имаме твърде много козметика и често използваме повечето продукти, е чудесна идея да ги сортираме по групи – шампоани, маски за коса, кремове за ръце, лице, червила, сенки за очи, фон дьо тени, коректори и пудри и т.н.

И един бонус съвет – ако не знам откъде да започнем с пролетното козметично почистване, тъй като сме потънали сред всестранна козметика, е добре да разпределим всичко в основни групи и да преминем през тях една по една – било то и в различни дни:

  • грижа за кожата;
  • гримове;
  • грижа за косата;
  • продукти за лична хигиена – дезодоранти, интимни гелове, почистващи средства за лице, пасти за зъби и т.н.;
  • продукти за ноктите.

Защо да обърнем внимание и на домашната аптечка

Почистването на домашната аптечка е подобно на това на козметиката. В този случай обаче освен кожна алергия продуктите с изтекъл срок на годност са в състояние да изложат на риск цялостното ни здраве. По тази причина е добре да подходим с още по-голямо внимание към изхвърлянето на негодните медикаменти и подменянето им с използваеми.
Пролетното почистване е добър повод и да внесем ред в подредбата на лекарствата си. Хубаво е да отделим специално шкафче или чекмедже в дома си, където да държим всичко на едно място. Добра идея е то да се намира във всекидневната, за да е леснодостъпно за всички членове на домакинството. Що се отнася до медикаментите и хранителните добавки, които приемаме ежедневно, тях можем да съхраняваме в свои лични органайзери като Органайзер на лекарства БестаМед или Darin Кутийка за лекарства седмична.

Още съвети за подредбата на домашната аптечка можете да откриете в Какво да сложим в домашната аптечка.

А ако по случай пролетта желаете да пречистите и тялото си отвътре, ще ви помогне статията Как да направим здравословен пролетен детокс.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.