Защо да предприемем пролетно почистване на козметиката и лекарствата у дома

Защо да предприемем пролетно почистване на козметиката и лекарствата у дома

В разгара на пролетта сме. Това е време за разходки на открито и слънчеви моменти, но и за така важното пролетно почистване. Може би вече сте минали през тази стъпка? Но сетихте ли се да почистите и своя козметичен сет? Ами домашната аптечка?

Защо е важно да правим пролетно почистване на козметичните си продукти и аксесоари

Пролетта ни вдъхва енергия и жизненост, но за да ги усетим е важно самите ние да не вредим на телата си. Именно по тази причина е необходимо да почистим бактериите от козметичните аксесоари, да се сбогуваме с токсичните съставки, козметиката с минал срок на годност, да адаптираме бюти ритуалите си към новия сезон.

5 стъпки за козметично пролетно почистване

Първа стъпка: Да изхвърлим всичко с изтекъл срок на годност

Нека си го признаем – почти всяка жена обича да пазарува – особено що се отнася до козметиката. Нов цвят ярко червило, синя спирала, голяма палитра със сенки. Същевременно ежедневният ни грим включва телесни тонове, докато всичко останало в несесера се застоява с месеци и години. Важно е да знаме обаче, че всеки козметичен продукт има срок на годност, който се съкращава, щом го разпечатаме и използваме дори веднъж. По тази причина червилото, което носим само на празник, едва ли ще бъде изхабено, докато още е годно за употреба. А козметиката с изтекъл срок на годност е равнозначна на парене в очите, кожни обриви, сплъстена коса.

Друга недобра практика е презапасяването с козметика, тъй като е на промоционална цена – кремове, шампоани, дезодоранти, пасти за зъби. Все неща, които ползваме ежедневно и решаваме, че няма проблем да закупим по 4-5 броя от тях наведнъж. Колкото и оборотни да са тези продукти в дома ни, шансът срокът им на годност да изтече, преди да сме стигнали до тях, е голям.

Затова и е хубаво да проверяваме така наречения expiration date на всички козметични продукти в дома си поне един път в годината и да изхвърляме твърде старите. За целта е препоръчително да пазим оригиналните им опаковки. При вече отворените продукти обаче срокът на годност понякога се изтрива заради търкането на разфасовката в ръцете ни или се определя от датата, на която сме отворили продукта. Това донякъде затруднява почистването. За улеснение ви предлагаме да се придържате към следните ориентировъчни срокове:

 • продукти за лична хигиена - до 1 година;
 • хидратиращи продукти - до 1 година;
 • серуми - до 1 година;
 • основи за грим - до 1 година;
 • коректори - до 1 година;
 • пудри за лице - до 2 години;
 • сенки за очи - до 2 години;
 • спирали за мигли - до 6 месеца;
 • очни линии - до 1 година;
 • моливи за вежди - до 2 години;
 • продукти за устни - от 1 до 2 години;
 • парфюми - до 10 години;
 • лакове за нокти -до 2 години.

Втора стъпка: Да почистим козметичните се аксесоари

Много от нас нанасят фон дьо тена с гъбичка, пудрата, червилото, сенките с четки, извиват миглите си с миглоизвивачка. Ежедневно използваме четки и гребени за коса, пинсети, пилички, ножички. А колко често почистваме всичко това? Само се замислете за хилядите бактерии, които попада по тях. За мъртвата кожа, космите и остатъците от грим, които се задържат по изброените аксесоари.

Специалистите препоръчват да почистваме всички тях поне веднъж в седмицата, като пролетното почистване е добър повод да въведем това задължение в графика си.

За почистването на гъбичките и четките за гримиране са ни необходими вода и неагресивен сапун. От полза могат да ни бъдат и продукти за отстраняване на грим като мицеларната вода. В случай че някои от тези аксесоари са твърде захабени, е добре просто да ги подменим с нови. Що се отнася до уредите за маникюр и педикюр, е препоръчително да използваме спирт и памучни тампони. Гребените и четките за коса е хубаво да почистваме редовно от заседналите косми и поне веднъж на две седмици да ги държим 15-20 минути в разтвор с вода и шампоан с цел дезинфекция.

Трета стъпка: Да пригодим козметиката си към сезона

Пролетта е преходен сезон – точното време да подменим зимните продукти с подходящи за по-топлите дни. На първо място, поставяме слънцезащитата. Тя ни е нужна през цялата година, но със затоплянето на времето е добре и факторът да расте. През май слънцето все по-често пари, поради което е хубаво вече да преминем към козметиката, подходяща за лятото. Препоръчително е да изберем дневен крем за лице със SPF 30 катоAvene DermAbsolu Уплътняващ тониран крем SPF30 30 мл или Bioderma Hydrabio Perfecteur Крем за дехидратирана чувствителна кожа SPF30 40 мл. Добра идея е да използваме и декоративна козметика със слънцезащитен фактор като:

От слънцезащита се нуждае всяка част от тялото ни, изложена на слънце, затова препоръчваме още:

През пролетта е време да заменим и продуктите за лице и коса с по-тежки и дълбоко подхранващи текстури с по-леки и хидратиращи алтернативи като:

Четвърта стъпка: Да се сбогуваме с вредните съставки в козметиката

Това може да е една от най-сложните стъпки от пролетното ни козметично почистване. Парабени, оцветители, консерванти, токсични съставки – ингредиентите, за които е добре да внимаваме, са много. Най-лесният начин да сме сигурни в безопасността и качеството на продуктите, които избираме, е те да са от утвърдена марка за медицинска или луксозна козметика.

Още по темата: Дезодоранти и антиперспиранти – какви са разликите и кое да изберем

Пета стъпка: Да подредим

При пролетното почистване е важно не само хигиенизирането, но и подреждането. То изпълва дома ни с хармония и улеснява нашето ежедневие, тъй като по-бързо откриваме нужните ни предмети. Основното правило в случая е да сложим козметиката, която използваме ежедневно, на лесно за достъп място – в куфарче, кутия, несесер, етажерка, чекмедже. Всичко останало е добре да отделим другаде. В случай че имаме твърде много козметика и често използваме повечето продукти, е чудесна идея да ги сортираме по групи – шампоани, маски за коса, кремове за ръце, лице, червила, сенки за очи, фон дьо тени, коректори и пудри и т.н.

И един бонус съвет – ако не знам откъде да започнем с пролетното козметично почистване, тъй като сме потънали сред всестранна козметика, е добре да разпределим всичко в основни групи и да преминем през тях една по една – било то и в различни дни:

 • грижа за кожата;
 • гримове;
 • грижа за косата;
 • продукти за лична хигиена – дезодоранти, интимни гелове, почистващи средства за лице, пасти за зъби и т.н.;
 • продукти за ноктите.

Защо да обърнем внимание и на домашната аптечка

Почистването на домашната аптечка е подобно на това на козметиката. В този случай обаче освен кожна алергия продуктите с изтекъл срок на годност са в състояние да изложат на риск цялостното ни здраве. По тази причина е добре да подходим с още по-голямо внимание към изхвърлянето на негодните медикаменти и подменянето им с използваеми.
Пролетното почистване е добър повод и да внесем ред в подредбата на лекарствата си. Хубаво е да отделим специално шкафче или чекмедже в дома си, където да държим всичко на едно място. Добра идея е то да се намира във всекидневната, за да е леснодостъпно за всички членове на домакинството. Що се отнася до медикаментите и хранителните добавки, които приемаме ежедневно, тях можем да съхраняваме в свои лични органайзери като Органайзер на лекарства БестаМед или Darin Кутийка за лекарства седмична.

Още съвети за подредбата на домашната аптечка можете да откриете в Какво да сложим в домашната аптечка.

А ако по случай пролетта желаете да пречистите и тялото си отвътре, ще ви помогне статията Как да направим здравословен пролетен детокс.