Какво да сложим в домашната аптечка

Какво да сложим в домашната аптечка

Какво си представяте, когато чуете домашна аптечка? Бяло куфарче с червен кръст, пълно с бинтове, или разхвърляни из целия ви дом блистери с аналгин, аспирин, може би някъде и хапче за гърло? Разбира се, това са двете крайности. Какво всъщност е добре да имаме в своята домашна аптечка и как да изглежда тя, ще разгледаме в следващите редове.

Как да обособим и поддържаме домашната аптечка

По закон колите и офисите ни трябва да са снабдени с аптечки. В последно време обаче прекарваме голяма част от времето в домовете си. Освен това обикновено сме именно там през нощта, уикендите, на национални празници, когато е по-трудно да открием работеща аптека. Затова и е много важно да оборудваме дома си с лекарства и медицински консумативи, които могат да ни потрябват при евентуален инцидент или здравословно неразположение.

За целта не е задължително да разполагаме с куфарче с червен кръст. Препоръчително е обаче да отредим конкретна кутия (по възможност прозрачна, за да виждаме съдържанието) или несесер. Много домакинства набелязват чекмедже в хола или в банята си за тази цел. Обособяването на аптечката в несесер или кутия обаче я прави по-подвижна (можем да я взимаме и на път) и я изолира по-добре от замърсявания и влага.

Чудесна идея е и да разделим типовете медикаменти в отделни прозрачни пликове, така че да ни е по-лесно да открием нужното според симптомите ни във всеки един момент.

По отношение на мястото, на което да съхраняване аптечката си – кухнята или холът са най-удачният избор. В тези помещения се събират всички членове на семейството, всеки има достъп до тях. Банята не е подходящ вариант, тъй като влагата съкращава срока на годност на лекарствата.

Важно е и да четем внимателно препоръките за съхранение на всеки медикамент. Някои от тях е необходимо да държим в хладилника след отваряне. Такива са например голяма част от пробиотиците.

Добре е винаги да пазим опаковките и листовките на медицинските продукти, за да следим техния срок на годност. Препоръчително е веднъж в месеца да ги проверяваме и да изхвърляме всичко с изтекъл срок, за да избегнем неволния му прием. Също така не е хубаво да се презапасяваме с медикаменти, тъй като е възможно да не успеем да ги използваме, докато все още са годни за употреба.

Не на последно място, изключително важно е да държим домашната си аптечка на място, недостъпно за деца, за да избегнем евентуален инцидент. Подходящи са по-високите шкафове, както и такива с ключалка. Това е важно дори и домакинството да е само от възрастни хора, тъй като е възможно да имаме гости с деца.

Какво да съдържа домашната ни аптечка

Универсален отговор на този въпрос не съществува. Понякога член от семейството страда от заболяване, изискващо специфични медикаменти като диабет или хипертония. Възможно е друг да има по-особен хранителен режим (например вегетариански), при който е добре да се приемат допълнителни хранителни добавки. Може да имаме деца или самите ние да сме податливи на настинка. Ако случаят ни е по-особен, то нашият лекуващ лекар е в състояние да ни изготви най-точен списък с необходимите ни медикаменти.

Въпреки това има някои универсални елементи, които е добре да са част от всяка домашна аптечка.

Какви медицински уреди е добре да имаме

Някои медицински уреди трудно ще поместим в несесера с лекарствата, но е важно да споменем и тях.

Най-важният за всеки един дом е термометърът, за да установяваме наличието на висока температура, да проследяваме стойностите й и да реагираме навреме при нужда. Сред най-стандартните опции са електронните за подмишницата като Microlife MT 550. В случай че имаме малко дете обаче, най-добра работа ще ни свършат инфрачервените безконтактни варианти (някои от тях могат да отмерват още температурата в помещението и тази на течности като бебешкото мляко) като:

Апаратът за кръвно налягане е друга важна част от домашното ни медицинско оборудване. Мнозина страдат от високо кръвно налягане, без да знаят, докато не стане твърде късно. Превантивните мерки са най-доброто, което можем да сторим за здравето си. Как да изберем апарат за кръвно, сме разказвали във Видове апарати за кръвно налягане и кой да изберем.

През последните години пулс оксиметърът също се превърна в нужен апарат за всяко домакинство. Той помага за проследяване на кислорода в кръвта, което е много важно, ако сме болни от вируса на Ковид-19.

Ако имаме дете, а и не само, инхалаторът е друго чудесно попълнение на домашната ни аптечка. Той спомага за по-бързото и лесно лечение на болести на горните и долните дихателни пътища.

Още по темата: Какво да знаем за инхалаторите и как да изберем най-подходящия за нас

Кои са необходимите ни лекарствени средства

Най-добре е да се предпазваме от здравословни проблеми, за да не се налага след това да се справяме с тях. За това ни помагат хранителните добавки, подпомагащи имунната система. Сред най-ефективните и универсални, които е добре всеки от нас да приема поне по няколко месеца в годината, са:

Сред важните хранителни добавки за всяко семейство са и пробиотиците. Те също повишават имунитета, като в същото време облекчават храносмилателни неразположения като диария и запек. Основната им функция е да балансират стомашно-чревната флора, което води и до останалите позитивни ефекти. Добър избор за възрастни е Lactoflor Probiotic за здравословна стомашно-чревна флора х90 капсули, за деца над 4 години - Doppelherz Допелхерц актив Пробиотик Желирани мечета за деца х60 бр, а за бебета от първите дни след раждането - NBL Bio Balance Drops синбиотик с витамин D3 за кърмачета и новородени 30 дози Nobel.

След набавяне на основополагащите за всяко домакинство витамини и минерали идва ред и на лекарствата. Препоръчително е домашната аптечка да съдържа:

  • обезболяващи за главоболие, зъбобол, менструални и други болки – сигурно сте чували, че да ни боли, означава, че сме живи. Въпреки това не е необходимо да търпим подобни неприятни усещания. Чудесни попълнения за домашната аптечка са Аналгин, Нурофен (има и варианти за бебета и малки деца), Спазмалгон, Оклис;
  • за сваляне на висока температура и при простуда – парацетамол и аспирин за възрастни, Параседол Сироп за деца при болка и температура 120 мг/ 5 мл 120 мл Sopharma за деца над 2 месеца;
  • при гърлоболЕфизол и Орофар за деца над 4 години и възрастни, Нео-Ангин за деца над 6 години и възрастни;
  • при запушен нос и ринит – препоръчително е да имаме ампули с физиологичен разтвор за промиване и отпушване на носа. Те са подходящи за малки и големи, а фактът, че са разделени на дози спомага за по-дълготрайното им съхранение. Добра опция за първа помощ при запушен нос са и билковите балсами, подходящи за възрастни и деца;
  • при кашлица – съществуват различни видове кашлица, така че е препоръчително да се обърнем към лекар, който да ни предпише подходящ за нашия случай медикамент. Въпреки това бихме могли да снабдим аптечката си с по един вариант за суха и за влажна кашлица. Препоръчително е да не е под формата на спрей или сироп, тъй като срокът им на годност след отваряне е много малък;
  • за диария – диарията е често срещан проблем през лятото, а и по празници, когато прекаляваме с храненето. Чудесни опции тук са добре познатите Лопедиум и Имодиум за възрастни и деца над 6 години, както и Тазектан за деца над 3 години;
  • при повръщане и/или обезводняване – успокояващи стомаха продукти като Solgar Ginger Root Extract Джинджифил корен екстракт х60 капсули, и възстановяващи електролитния баланс в организма като Стоперан Хидра за възрастни и деца над 3 години и Рехидрато Бимби за бебета над 6 месеца;
  • при запек – в този случай помагат пробиотичните хранителни добавки и синбиотиците, както и продукти като Dulcolax;
  • при очни раздразнения – повечето от нас ежедневно претоварват очите си с електронните устройства, с които сме заобиколени. Затова и раздразнението на очите, сухотата могат да сполетят не само хора, употребяващи диоптрични очила и контактни лещи. Препоръчително е всяко домакинство да разполага с овлажняващ продукт за очи, осигуряващ успокояващо действие. Ако не го използваме ежедневно, а е за всеки случай, е препоръчително да бъде под формата на монодози за по-дълготрайно съхранение като Vismed Gel При дразнене и сухота в окото 0.45 мл х20 дози TRB Chemedica и СуперОптик Хидробаланс Капки за очи 0.5 мл х12 бр Polpharma;
  • успокоителни – в напрегнатото съвремие на всекиго може да му потрябва хапче за успокоение, като е препоръчително то да бъде на билкова основа като Мента, глог, валериана с витамин В6 х60 таблетки Бодрост;
  • при сърцебиене и миокардияВалидол;
  • при хранително отравянеактивен въглен;
  • при изгаряне и раниДефламол при изгаряния и Пантенол при изгаряния и рани;
  • при ухапване/ ужилване от насекоми и алергични реакцииФенистил, Алергозан маз, Алергозан таблетки и за малки деца Osmoforce Kids;,
  • репеленти – с наближаването на топлите месеци е добре да се снабдим и с ефективни репеленти като Зед Зед Форте – за възрастни и деца над 2 години, и Занзи Бимби – подходящ и за новородени.

Какви медицински консумативи да включим в домашната аптечка

Медицинските консумативи определено не са за подценяване. Те ни помагат да превързваме рани, да се предпазваме от инфекции и зарази. Най-важните, които е добре всяко домакинство да притежава, са:

Разполагайки с всичко изброено дотук, спокойно бихме могли да се справим с голяма част от здравословните неразположения в ежедневието. При по-сериозни и продължителни симптоми обаче е важно да се обърнем за мнение към нашия личен лекар.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Може би ще Ви е интересно да прочетете и:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.