Защо страдаме от разширени вени и как да ги облекчим?

Защо страдаме от разширени вени и как да ги облекчим?

Разширените вени, известни в медицината като варикоза, са проблем, засягащ приблизително 1/3 от световното население. Потърпевши се оказват най-вече дамите, които освен физически страдат и емоционално, тъй като заболяването има и своята естетическа страна. Неприятен е фактът, че със затоплянето на климата проблемът се изостря - точно когато на повечето жени им се иска да се върнат към пъстрите си рокли.

Кои фактори обуславят развитието на разширени вени и как да ги облекчим, ако вече са ни засегнали, ще разгледаме в следващите редове.

Вземете Вениперфект Комплекс на Мирта Медикус на топ цена от онлайн аптека galen.bg и стопирайте варикозата навреме!

Какво да знаем за работата на вените и какво води до тяхното разширяване?

Основната функция на вените е да транспортират кръвта към сърцето. Въпреки това те не разполагат с мускулни влакна, които да я изтласкват. За целта разчитат на венозните капиляри и на инерцията от движението на съседните мускули.

Венозните клапи са ключов елемент в кръвоносната ни система. В нормалния случай те са изградени от здрава съединителна тъкан. До каква степен ще е устойчива тя, зависи от редица фактори, сред които и генетичната унаследеност. Основната функция на тези клапи е да се противопоставят на гравитацията, придърпваща кръвта ни надолу. Те имат задачата да я изтласкват в обратната посока - към сърцето.

Под влиянието на неблагоприятните фактори, за които ще стане въпрос по-долу, обаче тъканта им изтънява и функционирането им се затруднява. Вследствие на тази неизправност е възможно да развием венозна недостатъчност и кръвта ни да поеме в посоката, в която земното притегляне й определя - към краката. С времето това се превръща в причина за изтъняването и разширяването на стените на вените.

Следващата стъпка от този дегенеративен процес е появата на издути и безформени вени в синьо-зелен цвят. Обикновено са съсредоточени зад коляното, но в някои случаи обхващат и целите долни крайници.

Важно е да обърнем специално внимание и на ролята на мускулите на краката. Когато се движим, те се съкращават и осигуряват допълнителен тласък на кръвта отдолу нагоре. В обратната ситуация обаче - ако водим заседнал начин на живот, кръвта започва да се движи по-бавно и се застоява в долните крайници. Така вените се оказват подложени на силно налягане, което с времето ги разширява и изтънява стените им.

Кои фактори най-често причиняват разширяването на вените?

Причините, които могат да провокират развитието на варикоза, са много. Макар и повечето от тях да сме в състояние да ограничим, някои са напълно извън нашия контрол. Но с подходящата профилактика превенцията и лечението са напълно възможни.

Пол и хормони

Както вече споменахме по-горе, най-често засегнати от варикозата са жените. Основната причина за това са високите нива на хормоните естроген и прогестерон в телата им. Те се характеризират със способността да отпускат венозните стени, като така се превръщат в основна предпоставка за заболяването. Важно е да споменем и че количеството на тези хормони в организма на дамите се увеличава най-много по време на бременност, ПМС и менопауза. По тази причина именно в тези периоди жените са в най-голям риск от развитие на разширени вени.

Добре е да отбележим, че подобен ефект имат и медикаментите, повлияващи хормоналните нива като някои противозачатъчни и анаболите.

Бременност

Бременността сама по себе си е ключов фактор за появата на варикозни вени. Причината дори не се корени само в характерния за този момент от живота хормонален дисбаланс. Наред с това се нарежда още повишеното тегло на жената, увеличаващо тежестта и напрежението върху венозната система на долните крайници.

Също така е добре да споменем, че по време на износването на детето кръвта в организма на майката се увеличава, но притокът й се съсредоточава най-вече върху плода, за да му осигури нормално развитие.

Наднормено тегло

Както при бременност, така и при затлъстяване повишеното телесно тегло влошава кръвообращението. Освен това поради големия обем на подкожните мазнини по краката варикозните вени често не се забелязват навреме. Резултатът е сериозно забавяне на предприемането на необходимите мерки и задълбочаване на проблема.

Застояване

Обездвижването, както обяснихме по-горе, е сред основните причини за влошено кръвообращение. Важно е да имаме предвид, че в случая не става въпрос само за заседяване и залежаване. Ако редовно прекарваме продължително време в изправено положение, ефектът е същият.

Наследственост

За съжаление, като при много други заболявания и варикозата може да бъде унаследена. Ако нашите майки и баби имат разширени вени, вероятно и ние самите сме в рисковата група. Въпреки това с полагането на необходимите усилия като редовно движение, поддържане на нормално тегло, здравословно хранене, прием на хранителни добавки като Вениперфект Комплекс възможността да се предпазим от този проблем, е голяма.

Тютюнопушене, алкохол, нездравословна храна

Цигарите, алкохолът и вредната храна са в състояние да увредят всички системи, органи и тъкани в организма ни. Вените не правят изключение. Тези лоши навици изпълват тялото ни със свободни радикали, оказващи негативен ефект на всеки негов елемент.

Други здравни проблеми

До варикоза могат да доведат и някои по-тежки травми на краката, както и увреждания на венозната система и/или на съединителната тъкан.

Опасни ли са варикозните вени?

Важно е да знаем, че ако вземем навременни мерки, варикозата не е опасна за здравето ни. За целта е необходимо да посетим лекар и да предприемем действия още при появата на първите симптоми за наличието на проблем. Сред тях са:

  • тежест, подуване и/или мравучкане в долните крайници;
  • суха и раздразнена кожа на краката;
  • мускулни крампи;
  • болки;
  • подути глезени и стъпала.

Ала в случай че не започнем лечението си своевременно, рискуваме да развием хронична венозна болест. Последствията от това могат да бъдат венозна недостатъчност, възпалени кръвоносни съдове и тромби.

Как Вениперфект Комплекс ни предпазва от усложнения?

Вениперфект Комплекс за здрави вени и добро кръвообращение 425 мг х 40 капсули Мирта Медикус е висококачествена хранителна добавка, съчетаваща благотворната сила на растенията и витамините. Тя ефективно:

  • противодейства на дискомфорта и подуването на краката;
  • предпазва от поява на разширени вени и облекчава вече наличните;
  • подкрепя еластичността и функцията на вените и капилярите;
  • помага за издръжливостта на венозните стени при статично натоварване и при климатични промени като пролетното затопляне.

Всички тези ефекти на Veniperfect Complex се дължат на внимателно подбраните активни съставки в добавката. Това са:

  • екстракт от семената на конски кестен - отличава се с мощно противовъзпалително действие и е отлично средства за поддържане доброто здраве на вените. Подобрява кръвообращението и предпазва от появата на тромби, в същото време благоприятства нормалното кръвосъсирване и движението на гладката мускулатура в кръвоносните съдове;
  • екстракт от кората на леска - предпазва от образуване на микрокръвоизливи, водещи до появата на синини по краката;
  • цитрусови биофлавоноиди - повишават еластичността на кръвоносните съдове и осигуряват силен антиоксидантен ефект, предпазващ от свободните радикали. Освен това намаляват и шанса за формиране на тромби;
  • бромелаин - подпомага нормалното усвояване на храната и съдържащите се в нея вещества, предпазва от чувството за тежест и подуване след хранене и пречиства черния дроб. Освен това противодейства на възпалителните процеси, образуването на синини и на отоци;
  • витамин Е - подобрява кръвообращението, повишава еластичността на кръвоносните съдове, предпазва от свободните радикали, подкрепя и имунитета;
  • витамин B3 - подобрява метаболизма и спомага за поддържането на добра фигура, като в същото време облекчава варикозните вени и проблема със студените крайници.

Поръчайте Вениперфект Комплекс на ниска цена от онлайн Аптека Гален още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.