10 антиейдж продукта, които е добре да познаваме и прилагаме

10 антиейдж продукта, които е добре да познаваме и прилагаме

Възрастта е тема табу за много дами. Дали сме на 28, или на 48, няма голямо значение – мисълта за напредващите години нерядко се прокрадва в съзнанието ни. Ако желаем обаче да запазим своите в тайна, е важно да се грижим правилно за кожата, тялото, психиката и здравето си. Много са признаците, които са в състояние да издадат възрастта ни, но най-забележими са бръчките по лицето.

С полагането на необходимата и навременна грижа за кожата си можем лесно да забавим появата им, да изгладим част от вече оформилите се, да запазим красотата и младежкото си излъчване за максимално дълго. Употребата на подходящи продукти и воденето на спокоен и здравословен живот са в състояние да преодолеят дори генетичната ни предразположеност към по-ранно стареене на кожата.

В следващите редове ще се спрем на основните 10 типа антиейдж продукти, които е препоръчително всяка дама да познава и използва по предназначение, за да съхрани лицето си гладко и сияйно.

Бустер

Бустерът за лице е сред сравнително скоро наложилите се средства за преодоляване на бръчките и отпускането на кожата. Обикновено е в течна или гелообразна форма и е с лека текстура, която бързо попива в кожата. „Boost” в превод от английски език означава „повдигам“, именно това прави и бустерът с кожата на лицето ни. Той обикновено съдържа във формулата си хиалуронова киселина и допълва ефекта на кремовете и серумите, които използваме в борбата с бръчките. В повечето случаи този тип продукти са подходящи за всеки тип кожа и всяка възраст, като много добри опции са:

Серум

Серум – дума, която навежда на мисли за магическо действие, за безотказно изцеление. Когато говорим за серума за лице, подобни асоциации донякъде се доближават до реалността. Формулата на този продукт съчетава активни съставки в много висока концентрация. Нанасяйки едва няколко капки от него върху кожата си, бързо ще забележим ефекта. Серумите обикновено притежават по едно действие, като отлични изглаждащи и стягащи варианти са:

Добре е да имаме предвид и че серумите против бръчки и за стягане на кожата са най-подходящи за нанасяне вечер. Докато спим кожата ни се възстановява, като именно в този момент концентрираният серум може най-ефективно да свърши своето „чудо“.

Ампули

Друг изключително ефективен продукт в борбата с бръчките и отпуснатата кожа са антиейдж ампулите. Подобно на серумите те се отличават с висока концентрация на подходящи биологично активни вещества като колаген, хиалурон, витамин Е, етерични масла, екстракти от водорасли и други. Съдържанието на всяка ампула се отличава с перфектен баланс на компонентите си и е предназначено за еднократно прилагане. Най-подходящото време за употребата на този вид продукти е вечер, тъй като през деня бихме намалили ефекта им с нанасянето на други козметични продукти като слънцезащита и грим. Добре е да знаем и че ампулите не са предназначени за непрекъсната употреба, а се нанасят по схема, за която е препоръчително да се консултираме със специалист. Отлични примери за антиейдж ампули са:

Крем за лице

Кремът е сред първите козметични продукти за грижа за лицето, с които се запознаваме и започваме да използваме. Той може да бъде с по-лека и нежна текстура – за през деня, или да е богат и плътен – за през нощта. Основното, което е добре да знаем за формулите на кремовете, е, че съдържат масла и вода. Това обикновено води до образуването на тънък филм върху кожата.

Този ефект е много полезен за нощния крем против бръчки, тъй като служи за запечатване на останалите продукти, нанесени преди него и за по-интензивен ефект. При дневните кремове е ключово да познаваме добре кожата си. Ако тя е суха, то кремът е чудесен избор за ежедневието ни. В случаите на комбинирана и мазна кожа обаче, често са по-подходящи продукти като гелове и флуиди.

Хубаво е да имаме предвид и че наличието на масла в крема може да доведе до запушване на порите ни през топлите летни дни – особено ако кожата на лицето ни е мазна.

Добре е още да подбираме дневните си антиейдж кремове така, че да защитават кожата ни от ултравиолетовите лъчи, ускоряващи стареенето на епидермалните клетки и появата на бръчки. В случай че те не съдържат добавен UV филтър обаче, можем да компенсираме с друг продукт, предоставящ ни тази защита.

Отлични варианти за дневни антиейдж кремове за лице са:

При нощните кремове едни от най-важните съставки са:

  • колаген пептидите – осигуряват и стимулират производството на колаген от кожата, допринасят за еластичността, изглаждането и предпазването от нови бръчки;
  • хиалуроновата киселина – осигурява интензивна хидратация, запълва бръчките отвътре и отвън, като ги прави по-малко видими.

Добри примери за нощни антиейдж кремове са:

Околоочен крем

Зоната около очите е изключително деликатна, което налага нуждата от допълнителна и по-специална грижа. Едни от първите бръчки, с които много от нас се сдобиват, са фините линии именно в тази част от лицето. Причината се корени в липсата на мастни жлези в околоочната зона и във факта, че кожата там е много тънка. Това предразполага към по-лесното изсушаване и сбръчкване.

Околоочните кремове обикновено съдържат деликатни и щадящи кожата съставки, които в същото време й осигуряват интензивна грижа, предназначена специално за нуждите на околоочния контур. Чудесни околоочни кремове за преодоляване на процесите на стареенето са:

Хубаво е да знаем още, че повечето околоочни кремове са предназначени за нанасяне сутрин след почистване на кожата с тоник и преди употребата на дневния крем или заместващ го продукт.

Флуид

Флуидът е продукт, с който можем да заместим дневния крем – особено през лятото. Той се отличава с много лека текстура и се абсорбира за секунди от кожата. Обикновено е с течна или гелообразна текстура, тъй като съдържа голямо количество вода – най-често термална или ледникова. Особено подходящ е за основа за грим, тъй като прави кожата мека и гладка, не запушва порите и не образува филм върху кожата. Флуидът може да се използва както сутрин, така и вечер. Важно е да знаем обаче, че този тип продукт е най-подходящ при мазна и комбинирана кожа, по-сухата се нуждае от интензивна хидратация, която флуидът невинаги може да й осигури.

Качествени и ефективни примери са:

Оцветен крем/флуид

Така наречените BB и CC кремове всъщност представляват оцветени флуиди. Те се отличават с всички характеристики на флуида, които изброихме по-горе, като в допълнение изравняват тена на лицето и прикриват белези, тъмни петна, акне. В случай че желаем да полагаме ефективна противостарееща грижа за кожата на лицето си, е добра идея да използваме подобен тип продукти със съдържание на хиалуронова киселина или други хидратиращи съставки и слънцезащитен фактор. Те не само прикриват нежеланите белези и петна по лицето, без да предизвикват ефекта „маска", а и го хидратират, запълвайки фините линии. Същевременно наличието на слънцезащитен фактор предпазва кожата от преждевременното стареене под влиянието на ултравиолетовите лъчи. Подходящи варианти са продуктите:

Фон дьо тен с антиейдж ефект

Алтернатива на вече споменатите тонирани кремове е фон дьо тенът. Както добре знаем, той се отличава с много по-покривно и прикриващо несъвършенствата действие. Отличен вариант в борбата с бръчките са вариантите, съдържащи във формулите си антиейдж съставки и слънцезащитен фактор. Те едновременно прикриват несъвършенствата и предотвратяват появата на нови, свързани с възрастта. Изключително добър пример е серията на Vichy Liftactiv Flexiteint, включваща фон дьо тен в различни нюанси. Всички те се отличават с SPF20 и съдържат Collagyl, ефективно редуциращ бръчките и стягащ кожата на лицето.

Гел за лице

Гелът е още една алтернатива или допълнение към крема за лице – според типа на кожата ни. Той съдържа много малко масла в състава си, като около 80% от него е вода. Това го прави лек и бързопопиващ. Той предпазва от задържането на излишен себум по кожата, което го превръща в добър вариант за дами с мазна или комбинирана кожа. За тези от нас, чиято кожа е по-суха, гелът може да служи като допълнение към дълбоко хидратиращия ни крем за лице. Интересно е и да знаем, че гелът по подобие на флуида е подходящ за основа на грим.

Чудесни гелове за лице, които ефективно помагат в борбата със загубата на еластичност на кожата и появата на бръчки, са:

Маска за лице

Сред ключовите елементи на нашата козметична артилерия са и маските за лице. Те могат да са с най-различни съставки и действие. В борбата с признаците на стареене най-подходящи са тези с хиалуронова киселина, колаген, Q10, пчелно млечице и други. Добри примери са:

Важна част от ритуалите ни за красота е и добрата ексфолиация на лицето, отстраняваща мъртвите кожни клетки. За нея от полза са ни пилинг маските, възстановяващи блясъка на кожата и редуциращи бръчките като Lierac Supra Radiance Озаряваща пилинг маска 75 мл.

На финала на статията е важно да подчертаем и че много от антиейдж продуктите са предназначени за дами от конкретен възрастов диапазон. По тази причина е препоръчително внимателно да прочитаме информацията на опаковката на даден продукт, преди да преминем към употребата му. Така ще сме сигурни, че осигуряваме на кожата си точно това, от което се нуждае.

Предполагаме, че ще ви е интересно да прочетете и: „Грижа за кожата на лицето – вечерен ритуал“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.