Как да имаме красиви и здрави нокти

Как да имаме красиви и здрави нокти

Ноктите са малка, но важна част от тялото ни. Те не са просто платно за сътворяване на красив маникюр, а съществен инструмент в ежедневието ни. С тяхна помощ хващаме дребни неща, повишават чувствителността ни при допир, предпазват върховете на пръстите ни при удар. В случай че сме почитатели на скалното катерене, ни съдействат и в това начинание – точно както на котките, маймуните и други бозайници.

Мнозина не обръщат специално внимание на ноктите си – особено мъжете, но при често чупене, цепене и огъване дискомфортът бързо привлича погледа ни към тях. Как да се грижим за ноктите си, как да се радваме на красив маникюр и здрав щит срещу опасностите, ще разгледаме в следващите редове.

От какво са изградени ноктите

Нокътната плочка представлява комбинация от:

  • поне 80% протеини – основно кератин, който осигурява устойчивостта и здравината на нокътя;
  • между 15% и 18% хидратиращ флуид – съдържанието на вода (липиди) в ноктите е ключово за еластичността, здравословния вид, здравината им;
  • около 2% минерали – сред ключовите са калций, фосфор, желязо, цинк, магнезий, допринасящи за здравината на плочките.

Изменянето на този състав, недостигът на ключови елементи в ноктите, бързо може да доведе до влошаване на тяхното състояние.

Какви са причините за чупливи и цепещи се нокти

Факторите, които могат да окажат негативно влияние върху състоянието на нашите нокти, са много. Сред най-разпространените са:

Недостиг на витамини и минерали

Небалансираната диета, липсата на достатъчно плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти в менюто ни бързо се отразява на нашия маникюр. Затова и през зимата, когато нездравословното хранене се превръща в навик за мнозина, ноктите страдат най-много.

Сред най-важните витамини и минерали за тях са:

  • витамин Е – съдържа се в храни като бадеми и лешници, броколи, домати, зелени листни зеленчуци;
  • витамин А – съдържа се в храни като телешко, сьомга, мляко, яйца, спанак, броколи, червени чушки;
  • витамин C – съдържа се в храни като зелени и червени чушки, броколи, цитрусови плодове, киви;
  • витамини от група B – сред тях най-важен е биотинът (B7), съдържат се в бадемите, овесените ядки, яйцата;
  • калций – съдържа се в храни като млечни продукти като прясно, кисело мляко и сирена, тофу;
  • цинк – съдържа се в храни като месо, черупчести морски дарове, млечни продукти, хляб;
  • желязо – съдържа се в храни от животински произход, бобови култури, зелени листни зеленчуци, водорасли, цитруси, киви, зърнени храни;
  • магнезий – съдържа се в храни като тиквено семе, какао, черен шоколад, сухи подправки, пълнозърнести храни, лен, сусам, бразилски орех.

Дехидратация

Повечето от нас съзнават, че недостигът на вода в организма ни се отразява на нашата кожа – тя става суха и груба, бели се. Дехидратацията влияе по подобен начин и на ноктите ни – те губят еластичността и свежестта си, стават по-предразположени към сцепване и чупене при натиск. За да се справим с този проблем, е важно да пием достатъчно вода и да компенсираме с прием на плодове и зеленчуци като краставици, домати, боровинки, ананас, целина, които се отличават с богато съдържание на вода.

Агресивни препарати

За жалост, домакинските задължения са неизменна част от бита ни. Търкане на загорели тави, почистване с агресивни препарати, пране на ръка на деликатните тъкани – това вреди не само на кожата, но и на ноктите ни. Прави ги меки, цепещи се, дехидратирани. Най-простото решение в случая са домакинските ръкавици. Добра идея е да избираме и по-щадящи почистващи препарати, когато това е възможно.

Хубаво е също да обърнем внимание на сапуните и дезинфектантите, с които почистваме ръцете си. Препоръчително е да са обогатени с подхранващи и хидратиращи масла, да защитават липидния слой на ноктите и на кожата ни като:

Неправилно поддържане на маникюра

Понякога най-голяма вреда си причиняваме, опитвайки се да подобрим положението. Такъв е и случаят с неправилното поддържане на маникюра.

Покриването на ноктите с цветен лак, за да прикрием неприветливия им вид, последващото почистване с агресивен лакочистител, употребата на гел с цел заздравяване, който ни свалят с груба пила. Всичко това изтънява, изтощава и размеква нокътната плочка.

В случай че ноктите ни са чупливи и цепещи се, е препоръчително да се откажем от лака за известно време и да го заменим с качествен заздравител като:

Някои от заздравителите за нокти се нуждаят от отстраняване след определен период от време, за което използваме лакочистител. Важно е той да бъде щадящ и без ацетон, за да не ни върне със стъпка назад в грижата за нашия маникюр.

Проблем е и неправилното изпилване. Препоръчително е то да бъде с фина пила – най-добре стъклена или пясъчна като:

Важен е и начинът на употребата им. Хубаво е пиленето да е само в едната посока, а не напред и назад. Важно е и да внимаваме да не изтъняваме нокътя, докато скъсяваме дължината му. Най-добре е да извършваме финалните щрихи със специализирана пила за полиране като:

Ключов е и изборът ни на ножичка или нокторезачка, който е добре да бъде съобразен с формата и твърдостта на ноктите, както и дали са на ръцете, или на краката. Важно е и да не прилагаме ножички за кожички за ноктите си. Отлични примери, чрез които да онагледим разликите, са:

Чудесен избор в поддържането на красиви и здрави маникюр и педикюр са специализираните комплекти с инструменти като:

Добре е да обърнем внимание и на формата на нокътя – леката дъга му придава стабилност и здравина за разлика от правата черта или твърде острата извивка.

Как да заздравим ноктите си

Ограничаването на вредните навици, които водят до изтощаване и влошаване състоянието на ноктите ни, е най-добрият и ефективен начин за изкореняване на проблема. Възстановяването им обаче е дълъг и постепенен процес, по време на който е добре да си подпомогнем с допълнителна грижа. На челна позиция тук са заздравителите за нокти, които вече споменахме по-горе. От полза са още:

Хранителни добавки

Недостигът на важните за ноктите витамини, минерали, вода може да бъде компенсиран най-бързо чрез подходящи хранителни добавки. Чудесни примери са:

Важно е да отбележим, че при нужда могат да се комбинират и две хранителни добавки, за да осигурим всичко необходимо на ноктите си. Вариантите с витамин Е са изключително важни за силно увредените нокти, тъй като те подсилват не само плочката, а и нокътното легло и кожичките, стимулирайки растежа на здрави нокти.

Масла

Маските не са само за кожата и косата. Те са чудесен вариант и за нашите нокти. Отличен избор за втриване в ноктите са кокосовото и бадемовото масло.

Кокосовото оказва антиоксидантен, антибактериален и противогъбичен ефект, защитава ноктите от агресивните външни фактори като зимния студ, овлажнява плочката и кожичките. Най-добрият момент за нанасяне на кокосовото масло е след баня, когато ноктите са омекнали и са в състояние да го абсорбират до максимална степен.

Що се отнася до бадемовото масло, то осигурява така важния на ноктите биотин. Прави ги по-еластични и здрави, предпазва ги от цепене. Чудесна идея е да го нанасяме вечер преди сън, оставяйки го да регенерира ноктите през нощта.

Добра идея е да използваме и витамин Е под формата на масло. В този случай е важно да знаем, че е необходимо да го разреждаме с базово масло като бадемовото преди употреба.

Кремове

Много от нас не обръщат внимание, но кремовете за ръце често са кремове за ръце и нокти. Както вече стана ясно, редица от важните витамини и минерали за кожата са ключови и за доброто състояние на ноктите ни. Затова и е препоръчително при избора си на крем да търсим продукти с комплексно действие като:

Тук е добре да споменем и Балсама за чупливи нокти на Биодерма. Той е специализиран за нанасяне върху нокътните плочки и кожичките, като ги подхранва, заздравява и овлажнява. Прави ноктите гъвкави и силни. В състава си включва ключовите за ноктите витамини А – за подхранване, освежаване, подмладяване, и Е – за защита, задържане на водата, подобряване на еластичността и предпазване от възпаления, както и метенамин с антибактериално действие и ланолин с подхранващ и хидратиращ ефект.

Добре е да помним, че полагайки грижи за ноктите си, всъщност ще имаме и по-красиви и здрави коса и кожа – минимум усилия, максимум резултат.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Предполагаме, че ще Ви е интересно да прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.