Верни ли са митовете за бръчките

Верни ли са митовете за бръчките

Красотата и младоликото излъчване са важни ценности за почти всяка дама. Свежата и гладка кожа, перфектната ни усмивка, хубавата коса – отражението на всичко това в огледалото ни изпълва с гордост и задоволство, подобрява настроението ни, дава ни сили да постигаме целите си.

В опитите да съхраним перфектния си външен вид възможно най-дълго, всеки ден да се будим по-млади и жизнени, по-красиви, търсим всевъзможни рецепти и препоръки за поддържането на добър външен вид. С напредването на възрастта сред основните теми, които започват да ни вълнуват, са бръчките. Как да забавим появата им? Как да изгладим вече съществуващите? А възможно ли е да ги избегнем?

Разглеждаме различни материали по темата, изчитаме всички етикети на щанда за анти-ейдж козметика. Откриваме множество „истини“, някои противоречащи си мнения, множество обещания. На кое обаче да вярваме?

Мазната кожа означава ли по-малко бръчки

Нека си представим една ябълка. Когато тя е сочна и свежа, повърхността й е гладка. Започне ли да изсъхва, съществувалите и преди това гънки по кората стават все по-видими. Дехидратацията влияе по подобен начин и на нашата кожа. Когато тя е суха, бръчките стават много по-осезаеми. Това обаче не означава, че се появяват вследствие на липсата на вода. Причината за тях е намаленото количество колаген в епидермиса, което е характерно при напредване на възрастта.

Видимо омазнената кожа наистина изглежда по-опъната от сухата, тъй като себумът и водата запълват част от гънките по лицето. Ала това определено не е причина да поддържане кожата си в подобен вид, без да вземем необходимите мерки.

Освен това дори мазната кожа може да бъде суха в дадени области, което означава не само запушени пори и акне, а и видими бръчки.

В този случай е добра идея да използваме козметичните продукти локално – в конкретните области, където са необходими.

Чудесен вариант за мазна и комбинирана кожа са:

Що се отнася до бръчките, за дехидратираните части от кожата задължителна съставка е дълбоко овлажняващата хиалуронова киселина, която запълва фините линии. Отлични продукти в случая са:

Пиенето на много вода може ли да намали бръчките

Добре известен факт е, че приемът на достатъчно количество вода всеки ден спомага за поддържането на доброто ни здраве и на красив външен вид. Достатъчната хидратация прави кожата ни по-свежа и жизнена. Както вече споменахме обаче, наличието на вода в епидермиса създава визуален ефект за по-малко бръчки, но те не изчезват наистина.

Въпреки това положителен ефект от хидратацията има, така че нека не я забравяме дори в най-натоварените дни.

Гените ни носят ли отговорност за бръчките

Случвало ли ви се е да разглеждате снимки от младините на своите майки и баби и да си мислите за това колко различни са днес? Как някогашните емоции от снимките сега са запечатани по техните лица под формата на бръчки? Разбира се, съществува и обратният сценарий – по-възрастните ни роднини да изглеждат все така млади въпреки десетилетията.

Това навежда много от нас на мисълта, че в гените ни е заложено да се сбръчкаме или не. Вярваме, че ще запазим гладката си кожа и на 60, ако такъв е случаят с нашите майки, или че ще се сбръчкаме преди 40-тата си годишнина, съдейки по снимките на роднините. Така много жени оставят кожата си на произвола на съдбата, обезверени, че могат да се противопоставят на гените, или вярващи, че няма нужда да полагат усилия, защото им е писано да са винаги младолики.

Наистина всеки от нас носи в себе си част от генетичния код на своите предшественици, но по отношение на бръчките това почти не оказва влияние. Начинът ни на живот – излагането на слънце, посещенията на солариум, вредното хранене, алкохолът, цигарите, стресът – това са основните фактори, водещи до преждевременната поява на гънките по нашите лица. Важно е отново да споменем и колагена, който с напредването на възрастта се синтезира в много по-малка степен от организма ни.

Вече сме ви разказвали за вредното действие на ултравиолетовите лъчи върху кожата в статията Какво е добре да знаем за слънчевия загар и избора на слънцезащита. Най-общо казано честото и продължително излагане на UVA оказва перманентна вреда на епидермиса. Редуцира количествата на колагена и еластина в кожата, намалявайки еластичността й и образувайки бръчки. За да се предпазим от това, е препоръчително да избягваме солариума и да използваме висококачествена слънцезащита за лицето си през всеки сезон. Чудесни варианти са:

По отношение на стреса от полза са спортът и по-конкретно йогата.

Добре е да обърнем внимание и на храненето си. Богатите на въглехидрати и захари храни като бялото брашно, ориза, захарните изделия са с висок гликемичен индекс, предизвикващ повишаване на кръвната захар и възпрепятстващ синтеза на колаген в организма. Това, както вече стана ясно, води до появата на бръчки. За да запазим младостта си за по-дълго, е препоръчително да се храним пълноценно и здравословно.

Що се отнася до цигарите и алкохола, те вредят както на общото ни здраве, така и на вида на кожата. Максималното им ограничаване е най-сигурният път към противодействие на вредните им ефекти.

Цената определя ли качеството на анти-ейдж продуктите

Някъде в съзнанието на всеки от нас се прокрадва знакът за равенство между цената и качеството. В някои случаи по-високата цена наистина отговаря на по-добро качество, но при избора на анти-ейдж козметика не цифрите са важни.

Ключов фактор в този случай са съставките на дадения продукт. Сред най-ефективните в борбата с бръчките са колагенът и колагеновите пептиди, хиалуроновата киселина, коензим Q10, ретинолът, екстрактът от зелен чай и др. Всичко това можем да открием както в козметика от по-нисък ценови клас, така и в по-луксозната. Разбира се, тук идва въпросът за наличието на естествени и био съставки, за липсата или наличието на парабени и алкохол.

Отлични примери за ефективна анти-ейдж козметика на достъпни цени са:

Кога да започнем с анти-ейдж козметиката и можем ли да заличим бръчките

Не съществува точна закономерност за времето, когато се появяват първите фини линии по лицето. За някои това може да бъдат още двайсетте им години, а за други – краят на трийсетте. Всичко зависи от вече изброените по-горе фактори, а и от употребяваната козметика.

Съществуват противоречиви мнения за момента, когато да изберем първия си крем против бръчки – дали да вземем превантивни мерки, или да се борим с проблема едва когато е налице.

Истината е, че употребата на продукт, подпомагащ производството и осигуряващ допълнителни количества колаген на кожата ни, предоставящ й нужните хидратация, витамини и минерали, е чудесен избор дори за по-младите дами. Той ще забави появата на бръчките и ще придаде още по-голяма жизненост и блестящ вид на младата кожа. В случая обаче не става въпрос за серуми, ампули, бустери и други по-интензивно действащи анти-ейдж продукти. Те са нужни едва когато наистина имаме бръчки.

Дали линиите по лицето ни могат да бъдат заличени, след като вече са се появили? Не напълно, но прилагането на подходящи козметични продукти е в състояние да намали видимостта им до минимум.

Повече за различните видове анти-ейдж козметични продукти можете да научите от статията ни 10 антиейдж продукта, които е добре да познаваме и прилагаме.

Комбинирането на много козметични продукти ще доведе ли до по-добър резултат

Пазарът е осеян от най-различни козметични продукти, оказващи грижа на кожата на лицето. Съществуват кремове, гелове, серуми и какви ли още не типове продукти, справящи се с най-различни проблеми – бръчки, акне, петна, сухота. В опита да си осигурим перфектна кожа някои от нас са склонни към изпадане в крайности. Натрупването на твърде много мазила върху лицето може да доведе до дразнения, възпаления, зачервявания – особено ако не ги комбинираме правилно. Пример за това е неволната употреба на две силни киселини едновременно – една с подмладяващ ефект и друга за премахване на акнето.

След колко време можем да видим резултата от прилаганите подмладяващи продукти

Производителите на козметика против бръчки ни дават най-различни обещания – видим ефект още на следващия ден, до седмица, до две седмици. Истината обаче е, че реален резултат от прилаганите продуктите можем да очакваме след около месец – времето, необходимо за пълното обновяване на дермалните клетки.

В случай че използваното козметично средство съдържа хиалуронова киселина обаче, тя може да хидратира в дълбочина кожата и видимо да прикрие фините линии и по-бързо.

Да спрем ли с анти-ейдж терапията след поява на резултати

Някои дами погрешно вярват, че веднъж изпитали ефекта на анти-ейдж продуктите за лице, вече не се нуждаят от тях. Стареенето на кожата и намаляването на естествения й синтез на колаген обаче е необратим процес. Веднъж изпитали нужда от подобна козметика, е препоръчително да продължим с употребата й за постоянно, ако желаем да запазим ефекта. Разбира се, напълно спокойно можем да я разнообразяваме, да сменяме кремовете, геловете, серумите, да изпробваме нови. Никога не се знае кой козметичен продукт ще се окаже най-ефективният конкретно за нашата кожа.

Примери за чудесна козметика, ефективно изглаждаща бръчките, са:

Интересно е да знаем и че най-подходящото време за нанасянето на анти ейдж продукти е вечер. Причината се корени в това, че кожата ни се обновява, докато спим, а активните съставки успяват да навлязат в дълбочина, като ни осигурят максималното си действие. Повече за вечерния ритуал за грижа за кожата на лицето можете да прочетете в друг наш материал тук.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.