Как да поддържаме косата си здрава и красива през лятото

Как да поддържаме косата си здрава и красива през лятото

В разгара на лятото мислим основно за пясък и море, радваме се на всеки слънчев лъч и просто не искаме да свършва. На фона на този разкош обаче понякога забравяме да полагаме необходимите грижи за косата си, за да съхраним нейния здрав и жизнен вид. Вече сме ви разказвали как да се погрижим за изтощената коса след лятото, но днес ще обърнем внимание на начините, по които да се предпазим от достигане до такова състояние.

Слънцезащита за коса

Точно така – UV лъчите вредят не само на кожата, но и на косъма. Те го изсушават и изтъняват, повлияват на оцветяването и чупливостта му. Под влиянието на слънцето протеиновите връзки в косъма, които отговарят за цвета и еластичността, се видоизменят, което води до изтощения вид. UV лъчите увреждат още липидите, като така изсушават косата.

За да се предпазим от всичко това, е препоръчително да използваме специализирана слънцезащитна козметика за коса. Тя съдържа UV филтри, неутрализиращи вредното действие на слънцето, както и растителни масла, подхранващи косъма. Отлични примери са:

Допълнителна грижа за косата на плажа

През лятото сред любимите ни дестинации са морският плаж и басейните. Това обаче са едни от най-неблагоприятно понасящите на косата ни места. Пясъкът, солта, хлорът изтощават и увреждат косъма. Полезен трик е преди влизане във водата да нанесем на косата си някой от следните омазняващи варианти:

  • кокосово масло;
  • арганово масло;
  • зехтин;
  • смес от балсам и чиста вода.

Така изграждаме защитен филм върху косата и намаляваме влиянието на агресивната външна среда. Една от основните препоръки е и винаги да имаме бутилка с чиста вода, с която да полеем главата си след излизане от морето или басейна. По този начин по-скоростно ще неутрализираме вредните фактори.

Други важни компоненти от плажните ни принадлежности е добре да бъдат шапката и шалът. Те не само защитават косата от директната слънчева светлина, но и скалпа ни. Хубаво е да внимаваме и за него, тъй като е лесно да изгори, което ще се превърне в причина за дискомфорт и лющене на кожата, наподобяващо пърхот.

Как да мием косата си през лятото

През лятото обикновено мием косата си по-често от обикновено. Това се случва дори да не сме на плаж, тъй като високите температури предизвикват обилното ни потене. В контраст с мнението на мнозина ежедневната хигиена на косата не е задължително лош навик. Задържането на пясък, прах, сол (съдържаща се не само в морето, но и в потта ни) и хлор е в пъти по-вредно в сравнение с ежедневната употреба на подходящите шампоани.

Основното, за което е добре да внимаваме, е да избираме меки измивни средства, които са чудесен вариант за всекидневно ползване. Препоръчително е и да са обогатени със съставки като мента, алое вера, жожоба, кератин, пантенол, така че да успокояват скалпа и да подхранват и овлажняват косата.

Подходящи са повечето бебешки шампоани, тъй като те са изключително щадящи, както и специализирани продукти като:

Добър вариант са и шампоани като Revalid Anti-Aging Shampoo Шампоан Анти-ейдж за тънка коса 200 мл, чието действие остава активно между измиванията и оказва UV защита на косъма.

Част от летния ни ритуал в банята е добре да бъде и балсамът. Той подхранва косата, възвръща жизнеността, хидратацията и блясъка й. Чудесни опции са специализираните варианти за след слънце като Klorane Polysianes Подхранващ балсам за коса за след слънце с масло от монои 200 мл, както и защитаващите от агресивните външни фактори и възстановяващи увредената коса като Sebamed Hair Care Repair conditioner Възстановяващ балсам за изтощена коса 200 мл.

Честото миене на косата обаче е и времеемко. В случай че не разполагаме с време, за да положим необходимите грижи в дадения момент, но искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре, отличен вариант са сухите шампоани като Rene Furterer Naturia Сух шампоан за честа употреба 75 мл, чието приложение отнема едва няколко минути.

Хидратация на косата

Както вече обяснихме по-горе, слънчевите лъчи увреждат липидите в незащитения косъм и това води до дехидратация. За да неутрализираме този процес, освен подходяща слънцезащита е добре да:

Как да се храним

За да е здрава и жизнена косата ни, освен достатъчно количество вода е добре да приемаме и определени витамини и микроелементи, сред които особено важни са:

  • колаген - той свързва липидните връзки в косъма, резултатът от недостига му – в този контекст, е безжизнена, слаба и накъсваща се коса. Храните, които могат да ни го осигурят, са авокадо, пуешко месо, маслини, моркови, яйца и боб. Можем да го приемаме и под формата на хранителна добавка като Beautin Collagen, предлагаща се с различни плодови вкусове;
  • омега-3 – много полезни за красотата и здравето на косата са още омега-3 мастните киселини. Тях можем да си набавим чрез сьомга, авокадо, спанак или хранителни добавки като Fortex Омега-3 + Витамин Е 1000 мг 90+90 капсули промо пакет.

През лятото е препоръчително да увеличим и консумацията си на сезонни плодове и зеленчуци. Те не само ще ни помогнат да поддържаме фигурата си във форма, но и ще ни осигуряват голямо количество полезни витамини и минерали, благоприятстващи здравето на косата.

Косопад

Изтощението на косата през лятото понякога води до по-интензивното й падане. За да се справим с този проблем, е препоръчително поне три пъти в седмицата да масажираме скалпа си с кокосово, арганово или бадемово масло. Чудесна идея е да разнасяме маслата и по дължината на косъма, за да да възвърнем блясъка и здравината му.

Стилизиране на косата през лятото

Колкото по-малко, толкова по-добре. Това е препоръчителната максима, към която е хубаво да се придържаме по отношение на стилизирането на косата през топлите месеци. Лятото е сезон, през който да пуснем не само душата, но и косата си да се рее на воля.

Добре би било, ако ограничим до минимум употребата на преси, маши, сешоари, чиято термична обработка уврежда косата и действа неутрализиращо на всичките ни останали усилия да я запазим здрава и силна.

В случай че все пак е необходимо да прибегнем до някой от тези уреди, е препоръчително да използваме продукти за термозащита като Elseve Dream Long Термозащитен спрей за дълга и гладка коса 150 мл.

Добре е да ограничим и боядисването на косата си. Боята – особено амонячната, изтощава и изгаря косъма. Освен това силното слънце и хлорът в басейните повреждат цвета, което донякъде обезсмисля процедура.

Хубаво е да обърнем внимание и на начина, по който решим косата си. През лятото е добре да използваме гребени с широки зъбци като Solingen Magnum Natural Гребен за коса от гваяково дърво с дръжка 307, които оказват минимално съпротивление и не накъсват косъма. В случай че косата е силно заплетена, е препоръчително внимателно да я оправим с ръце, а след това да се срешим. Важно е да знаем и че е по-добре да изчакаме да изсъхне, след което да пристъпим към сресването, за да намалим още повече опасността от накъсване.

Противопоказни за косата през лятото са и стегнатите прически. За предпочитане е да забравим за плитките и високите конски опашки, а да наблегнем на небрежните кокове и стелещите се върху раменете ни кичури.

Редовно подстригване

Редовните посещения при фризьора са добра практика през цялата година, но през летните месеци са още по-наложителни. Най-ефикасният начин за справяне с цъфтящите краища и за възвръщане на красивия вид на косата е подстригването. По тази причина е чудесна идея да посетим своя фризьор в дните след лятната ни почивка.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.