Как да съхраним своите бъбреци?

Как да съхраним своите бъбреци?

Често живеем живота си на пълни обороти, без особено да се замисляме за своето здраве. До момента, когато се изправим пред сериозен здравословен проблем. На пълни обороти функционират и нашите бъбреци - ежедневно. Те са едни от най-важните органи в човешкия организъм, а рядко получават вниманието ни, рядко полагаме и специални грижи за благосъстоянието им.

Важно е обаче да знаем, че наред с черния дроб бъбреците са пречиствателната станция на тялото ни. Повредата в тях носи щети за целия организъм.

Погрижете се за здравето на бъбреците и пикочните си пътища с натуралната добавка Канефрон на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Какви са основните функции на бъбреците?

Здравият човешки организъм разполага с два бъбрека, разположени ниско долу в гръдния кош. Основната им функция е да филтрират прекомерното количество, вода, вредните примеси в кръвта и други отпадъчни продукти. За ден през тях се пречистват приблизително 200 литра кръв. Благодарение на отделителната си функция бъбреците изхвърлят отпадъчните токсини от организма ни, като спомагат за преминаването им към пикочния мехур и отделянето им чрез урината - около 1-2 литра дневно.

Сред останалите дейности, за които отговарят бъбреците, са:

  • регулират нивата на калий, сол и киселинността в тялото;
  • синтезират хормони в помощ функцията на червените кръвни клетки и поддържането на здравословно кръвно налягане;
  • допринасят за активацията на формата на витамин D, спомагаща за нормалното разпределение и усвояване на минерала калций.

Макар и човешкият организъм да е в състояние да функционира и само с един бъбрек, при увреждане на тази ни пречиствателна станция следват:

  • отслабване на костната система;
  • щети върху нервната система;
  • допълнително натоварване на сърцето;
  • увреждане на черния дроб и т.н.

В случай че не бъдат предприети своевременни мерки, бъбреците могат да спрат да функционират. Следващата стъпка е живот, поддържан чрез хемодиализа.

Кои са най-честите бъбречни проблеми?

Бъбреците са ключов елемент от пикочно-половата система. Затова и са пряко свързани с пикочните пътища, като уроинфекциите се оказват най-често засягащият ги проблем. Сред тях най-изявени са пиелонефритът, циститът и простатитът.

Друг често срещан здравословен проблем, свързан с бъбреците, е нефролитиазата - формирането на камъни и/или песъчинки в тях. Канефрон от Bionorica с растителни екстракти Ви предпазва именно от това.

Други характерни за бъбреците неразположения са острата и хроничната недостатъчност и честите нощни уринирания, известни като ноктурия.

Как тялото ни сигнализира за проблем с бъбреците?

Сред най-характерните симптоми при бъбречно неразположение са отичане на ръцете и краката и събуждане с подпухнали очи. Това са ясни сигнали за задържането на излишно количество вода в тялото. Така се забавя и солният обмен, откъдето се затруднява сърдечната функция. Оттук следва още един симптом - повишеното кръвно налягане.

Както вероятно сте се досетили, задържането на вода в тялото е свързано и със задържане на токсините. Това влошава работата и на останалите ни органи, сред които са черният дроб, белият дроб и мозъкът. Още един придружаващ симптом е натрупването на излишни килограми.

Други признаци са:

  • лош мирис на урината;
  • кръв в урината;
  • чести позиви за уриниране;
  • непрекъсната жажда;
  • затруднено уриниране;
  • хронична умора;
  • липса на апетит;
  • затруднено концентриране;
  • суха кожа;
  • мускулни крампи.

Важно е да отбележим и че някои бъбречни проблеми не се характеризират с изявени симптоми. По тази причина ежегодните профилактични изследвания на урината са основен начин да се предпазим и възстановим навреме от сериозно заболяване.

Как да се предпазим от бъбречни неразположения?

Колкото по-добре се грижим за бъбреците си, толкова по-дълго и безпроблемно те ще ни служат. Ето как да ги подпомогнем:

Чрез храната

За бъбреците вредни се оказват минералите натрий и калий, поради което е добре да ограничим приема им - особено ако имаме проблем. Затова и не е добре да прекаляваме със съдържащите ги банани, киви и ядки. В същото време плодовете и зеленчуците, които не ги включват в състава си, са изключително полезни за пикочно-половата система. Отличен избор са гроздето, боровинките, зелето, лукът, чесънът, чушките, карфиолът и репичките. Особено полезен е и богатият на фибри, витамини от група B, манган и бромелаин ананас.

Препоръчително е да се ограничи консумацията на сол, захар, полуфабрикати. Важно е да обърнем специално внимание и на протеините. Те са ключови за нашето здраве, но в големи количества утежняват работата на бъбреците. Затова и е хубаво да избираме висококачествени източници като риба, нетлъсто месо, яйчен белтък. Добре е да ограничим сирената и кашкавалите.

Чрез течностите

От ключово значение за нормалната бъбречна функция е водата. За да се предпазим от проблеми, е препоръчително да приемаме поне 2 литра вода дневно, а през горещите и/или изпълнени с голямо физическо натоварване дни дори повече. Хубаво е да я допълваме и с други полезни напитки като чай, смутита, фрешове.

Препоръчителни са още ограничаването на кафето и алкохола, водещи до бързо обезводняване на организма.

Чрез движението

Редовното движение стимулира голяма група от мускули, сред които и участващите в отделителната система. Препоръчително е и да наблягаме на раздвижването на краката, за да избегнем отоците.

Чрез контрол над вредните субстанции

Не само алкохолът, а и цигарите и прекаляването с медикаментите оказват вреда на бъбреците. Тютюнопушенето намалява потока на кръв към тях, като това може да доведе до хипертония и рак на бъбреците.

Алкохолът и лекарствата, от своя страна, натоварват бъбреците, стремящи се да пречистят тялото ни от вредните вещества. Затова и при наличие на бъбречно заболяване са противопоказни.

Как Канефрон облекчава проблемите с бъбреците?

Канефрон от Бионорика е висококачествена хранителна добавка на растителна основа. Тя подкрепя цялостната пикочно-полова система, като помага за по-бързото преодоляване на уроинфекциите и предпазва от камъни в бъбреците. Предлага се в два варианта:

Хранителните добавки Kanefron дължат благотворното си действие на комбинацията от три лечебни растителни екстракта:

  • от стрък от червен кантарион - богата на алкалоида генцианин и на полифеноли, билката спомага за детоксикацията на тялото и противодейства на урологични заболявания като камъни в бъбреците и подагра. Отличава се и с антиоксидантен ефект;
  • от корен от девисил - с диуретични свойства, подкрепящи лечението на бъбреците и пречистването на кръвта. Важно е да отбележим, че не води до загуба на електролити и не крие риск от обезводняване. В същото време помага за изчистване на тялото от калцираните частици в бъбреците - камъни или песъчинки. Освен това действа промиващо на пикочните пътища и ги защитава от инфектиране;
  • от лист на розмарин - осигурява пречистващо действие, подпомага храносмилането, чернодробните функции, работата на бъбреците и нормалното уриниране.

Хранителните добавки от серията Канефрон са подходящи за възрастни и деца над 12-годишна възраст. Поръчайте ги сега на ТОП ЦЕНА от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.