Как пробиотиците помагат във времена на Covid-19?

Как пробиотиците помагат във времена на Covid-19?

Днес Ковид-19 се счита за обикновена част от ежедневието. Но нормално ли е да приемаме болестта за нормална? Да обсъждаме дали тя ни плаши, или пък не?

Нормалното е да полагаме всички възможни усилия, за да съхраним здравето си. Нито кашлицата, нито хремата или гърлоболът са естествени за човешкия организъм. Те са отклонения, които сме в състояние да ограничим до минимум с подходящите средства. Според най-новите медицински проучвания сред тях е комбинацията от пробиотични щамове и витамин D в H-biota ab-21.

Поръчайте H-biota ab-21 Пробиотик за дихателна и имунна система на топ цена от онлайн Аптека Гален сега!

Как Ковид-19 повлиява чревната микрофлора?

Covid-19 е респираторно заболяване, породено от новия коронавирусен щам SARS-CoV-2. Той живее с нас и около нас вече приблизително три години.

С времето медицинските специалисти установиха, че вирусът засяга не само дихателната система, а и кръвоносната, нервната, храносмилателната. Наскоро учени доказаха, че Ковид-19 влошава чревната микрофлора, като така отслабва имунната ни защита. С това обясняват и дългосрочните постковид проблеми. Според тях персистиращите симптоми след оздравяване са породени от дисбалансираната чревна микрофлора. Оказва се, че промените в стомашно-чревния тракт са в пряка връзка с белодробното здраве.

Оттук следва нуждата от прием на подходящи пробиотични добавки с цел редуциране на възможността от усложнения вследствие на Ковид-19.

Каква е връзката между стомашно-чревното здраве и имунитета?

Думата пробиотик произлиза от латински и означава годен за живот. Те, пробиотиците, са живи бактерии, които с действието си в тялото ни го правят точно такова - способно да функционира и да живее.

Всички ние ги приемаме с храни като киселото мляко, киселото зеле, киселите краставички, както и под формата на хранителни добавки. Те подобряват вътрешния ни микробен баланс, като увеличават количеството на добрите и неутрализират лошите бактерии. Така пробиотиците оказват благоприятно действие върху храносмилателната система - най-големия имунен орган в човешкото тяло.

Оказва се, че около 80% от имунитета зависи именно от благосъстоянието на червата. Така с помощта на определени пробиотични щамове организмът ни успява да устоява на различни инфекции и патогени, сред които е и Ковид-19. В същото време неизправностите в храносмилателната система увеличават податливостта на тялото ни към белодробни проблеми като астма, алергии, ХОББ. Важно е да отбележим, че това може да доведе до порочен кръг на влошеното здраве, тъй като те, от своя страна, са в състояние да предизвикат чревна дисбиоза.

Интересен факт е и че респираторният и стомашно-чревният тракт са в ембрионална и функционална свързаност. Червата и белите дробове са части от лигавичната имунна система, известна като ос черва-бели дробове. Идеята за тази двупосочна връзка не е нова, но пандемията COVID-19 я постави в светлината на прожекторите, обясняват от H-biota.

След детайлни проучвания се установява, че някои щамове като Lactobacillus и Bifidobacterium са в състояние да редуцират честотата за разболяванията от респираторни инфекции и да смекчат проявленията им върху дихателните пътища и като цяло върху организма.

Защо да приемаме H-biota ab-21?

H-biota ab-21 е иновативна пробиотична хранителна добавка за възрастни, която осигурява благоприятен ефект спрямо вируса на Covid-19.

Скорошно клинично проучване с предмет комбинацията от пробиотичните щамове в добавката - Lactobacillus plantarum KABP 022, KABP 023, KAPB 033 и Pediococcus acidilactici KABP 021, установява, че след 30-дневен прием вирусният товар в носоглътката и белодробните инфилтрати биват понижени. Редуцирана е и продължителността на храносмилателните и нехраносмилателните симптоми.

Интересно е да отбележим и че учените наблюдават пълно възстановяване от респираторния вирус при 53% от изследваната група в сравнение с 28% от плацебо групата. Също така се увеличава и количеството на специфичните IgG и IgM, предпазващи тялото от вируса на Ковид-19.

Тъй като междувременно съдържанието на фекалната микробиота не се променя, специалистите вярват, че H-biota ab-21 оказва своя ефект върху оста черва-бели дробове посредством връзка с имунната система. Отчетените резултати карат учените да мислят, че изследваните пробиотични щамове са в състояние да повлияят по същия начин и други респираторни вируси, както и различните варианти на често мутиращия Ковид-19.

Важно е да споменем, че хранителната добавка съдържа още витамин D, благоприятстващ както имунната, така и храносмилателната система.

Какво още ни предлагат от H-biota?

Специалистите в производството на пробиотични хранителни добавки Х-биота ни предлагат още два чудесни варианта за по-добро здраве:

Вземете пробиотични добавки H-biota на ниски цени от galen.bg! Погрижете се за цялото семейство още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.