Какви са причините за болки в петата?

Какви са причините за болки в петата?

Болката във всяка част от тялото ни носи дискомфорт и е в състояние да възпрепятства нормалния ни живот. А когато засегнатото място е петата, това важи в особено голяма степен.

Ходилото и петата ни ежедневно понасят цялата тежест на нашето тяло. Натискът върху тях е огромен и с часове. В случай че възникне проблем и ни заболят, е възможно дори да не можем да стигнем до работа. Какви са най-честите причини за възникването на подобна ситуация и как да им се противопоставим, ще разгледаме в следващите редове.

Какви могат да бъдат причините за болки в петата?

Освен ако не ни заболят, рядко обръщаме внимание на петите си. Повечето от нас полагаме основно козметични грижи за кожата им. Възникне ли болезненото усещане обаче, разбираме колко крехки и в същото време важни са те за нас.

В подобна ситуация е ключово да установим причината на болките в петата. За целта е препоръчително да посетим нашия личен лекар, който да ни насочи към необходимия ни специалист според нашите симптоми.

Сред най-разпространените причини за това състояние са:

  • плантарен фасциит - една от най-разпространените причини. В този случай болезненото усещане е пронизващо. То е най-отчетливо след ставане сутрин и след физическо претоварване. Това възпаление обикновено е провокирано от нисък или висок свод, водещ до разтягане и възпаление на фасцията;
  • разкъсване на плантарната фасция;
  • разкъсване или разтягане на ахилесовото сухожилие;
  • ахилесова тендиноза (тендинит) - прогресивна дегенерация на ахилесовото сухожилие;
  • бурсит - бурсата в тази област представлява малка торбичка, омекотяваща и предпазваща костта на петата. Възможно е дълбоката болка да бъде придружена и от подуване на ахилесовото сухожилие. Фактори, провокиращи този проблем, са неудобните обувки и травмите;
  • деформация на костта - малките, тесните, твърдите и високите обувки с токове при децата могат да доведат до натрупване на излишна кост, което причинява деформацията;
  • Синдром на Тарзалния тунел - компресионна невропатия, провокирана най-често от плоскостъпие, структурни аномалии като шипове, навяхване на глезена, диабет, артрит. Сред признаците освен пронизващото болезнено чувство са още изтръпване и парене;
  • блокиране/заклещване на нерва на Бакстър;
  • хронично възпаление на петната подложката - свързва се с изтъняване на слоя омекотяваща тъкан, като сред възможните причини са наднормено тегло, неудобни обувки, често ходене или тичане с боси ходила по твърда повърхност, плантарен фасциит;
  • стрес фрактури - представляват микро пукнатини и травми, причинени от продължително натоварване при спорт или тежък физически труд. Особено застрашени са лица с остеопороза, с висок или паднал свод, жени в менопауза. В този случай често се наблюдава и оток;
  • лоша стойка при ходене и тичане;
  • наднормено тегло;
  • хроничен артрит - разновидности на проблема са лупус, ревматоиден артрит, псориатичен артрит. Във всички тези случаи хрущялът и ставите са възпалени. Сред признаците освен болката са зачервяване, затопляне, подуване;
  • подагра - остър възпалителен артрит, причиняващ още зачервяване на болезнената става;
  • проблеми с циркулацията на кръвта;
  • бактериални и гъбични инфекции;
  • болест на Север - обикновено са засегнати деца на възраст от 7 до 15 години, занимаващи се със спорт - най-вече скачане и тичане. Болката често отшумява с времето, без да води до дългосрочни проблеми.

Как да облекчим болките в петата?

Лечението на петите зависи от конкретния проблем. В общия случай за бързо облекчаване на болката и възпалението помагат нестероидните противовъзпалителни средства като:

Облекчаващ ефект имат и кортикостероидните инжекции, но те крият и сериозни рискове. По тази причина се препоръчва консултация с лекар, който да прецени дали са необходими и да ги приложи правилно и внимателно.

От помощ са още ортопедичните стелки. Те осигуряват изключително благоприятен ефект особено в случаи с дефекти на ходилото. Отлични примери са ERSA Support Line Силиконова стелка за пета M SL501 2 бр Ersamed и ERSA Support Line Силиконова стелка за пета L SL501 2 бр Ersamed.

Облекчение могат да донесат още домашните средства като почивката, компресите с лед, отслабването. Добре е да обърнем внимание и на обувките си. В случай че те са основната причина за нашия проблем, смяната им с по-удобни и подходящи за крака ни - евентуално ортопедични, е в състояние напълно да заличи дискомфорта.

За дългосрочно лечение на проблема с петите помагат още физиотерапията, специалните физически упражнения (те включват и други части от тялото като например коленете), назначавани обикновено от физиотерапевта, нощната шина и операцията.

Кога да се консултираме с лекар?

При болки в петата консултацията с лекар е силно препоръчителна, ако:

  • изпитваме дискомфорт в продължение на повече от 5 дни;
  • болезнените усещания са налични дори в състояние на покой (без движение);
  • налично е и подуване;
  • изпитваме още скованост и бодеж;
  • срещаме затруднение при стъпване и вървене;
  • не можем да застанем на пръсти и/или да свием ходилото си.

Погрижете се за Вашето здраве! Още сега поръчайте висококачествени лекарства за опорно-двигателната система на ниски цени от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.