Какво да носим на лятна разходка с детето

Какво да носим на лятна разходка с детето

Животът с малко дете е весел, интересен, но и доста предизвикателен. Всяка рутинна дейност е в състояние да се превърне в забавна история или да приключи със сълзи. Колкото по-добре сме подготвени обаче, толкова по-малък е шансът за тежки произшествия – особено когато сме сред природата. Без значение дали разходката е в кварталната градинка, парка, или в някоя гориста местност, хубаво е да сме снабдени с пълно снаряжение срещу неприятности. Какво да носим у себе си, когато сме на открито с малко дете през лятото, ще разгледаме надолу в статията.

Вземете висококачествена козметика за деца на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Каква слънцезащита да изберем

През лятото козметиката номер едно в чантата и на тоалетката ни е слънцезащитата. Изключително важно е и да знаем, че защитните сили на детската кожа все още не са напълно развити и тя е изложено на още по-голям риск от изгаряне. Полезен факт е и че хора, страдали от тежки слънчеви изгаряния в детска възраст (до около 7-8 години), са по-предразположени към развитие на рак на кожата като възрастни. Затова от нас зависи да защитим детето си, да се погрижим за настоящото и бъдещото му здраве.

Тъй като дамската/ бебешката чанта е изправена пред предизвикателството да побира доста неща, е за предпочитане да избираме универсални продукти. В случая е добре да вземем малка разфасовка на слънцезащитен продукт, който е подходящ за деца и възрастни, за тяло и лице. Хубаво е да имаме предвид и че дори даден крем да е посочен като детски, той би свършил отлична работа и за нашата кожа.

При избора си е добре да обърнем внимание и на следните характеристики:

  • UV защита – много важно е да е ясно обозначено, че продуктът защитава както от UVB лъчите, така и от UVA лъчите;
  • слънцезащитен фактор - хубаво е продуктът да е със висок фактор като SPF30, SPF50, SPF50+;
  • водоустойчивост – макар и да не сме до воден басейн, през лятото се потим обилно, което също води до нуждата от водоустойчив продукт, за да сме напълно защитени за по-дълго;
  • поносимост от кожата – детската кожа е много чувствителна, затова е хубаво да избираме хипоалергенни продукти без парфюми, оцветители, алкохол, парабени;
  • годност – важно е да знаем, че не само изписаният срок за годност е от значение при слънезащитните продукти. Тяхното действие отслабва до няколко месеца след отваряне на разфасовката, поради което е препоръчително да ги подновяваме всяко лято.

Чудесни варианти за слънцезащитна козметика за разходка с детето в парка са:

Ако все пак ни остане място в чантата, можем да осигурим и по-специална грижа за себе си с:

Добре е да допълним ефекта на слънцезащитата и с шапки за детето и нас самите.

Още по темата: Как да предпазим бебето и кожата му от слънцето

Природата изисква репеленти

Колкото и да си повтаряме, че всяко живо същество на планетата си има своите място и роля в екосистемата, приближаващото се жужене на някой хищен комар няма как да ни изпълва с приятни усещания. Още по-малко, когато става въпрос за детето ни. За щастие, съществуват висококачествени репеленти, които отблъсват комарите, мравките, кърлежите и много други неприятни гадинки. Сред тях откриваме и специално разработени за деца, повечето от които са на базата на растителни етерични масла:

Разбира се, важно е да използваме репелента и за нас, за да не разваляме и своя комфорт по време на забавната разходка.

Още по темата: Какво да имаме предвид при избора на репелент

С какво да облекчим раздразнението, ако са ни ухапали

Макар и да използваме висококачествен репелент, е възможно да пропуснем дадена част от тялото или да не сме го повторили след изтичане на определения времеви диапазон на действие. Затова и е препоръчително в комбинация към продукта против насекоми да имаме и предназначен за облекчаване на сърбежа и подуването при ухапване. Само си представете малкия малчуган, покрит с пъпки от комари – едва ли ще му е до игра. Ала намазвайки го с подходящ лекарствен продукт, бързо ще възстановим комфорта и доброто му настроение. Чудесни варианти, които можем да използваме дори и за себе си, са:

Друг интересен и полезен медицински продукт е Urgo Filmogel След ухапване от насекоми 3.25 мл – лепенки, предназначени за ухапаното място. Те облекчават сърбежа, защитават от инфектиране, като така спомагат за по-бързото завяхване на пъпката. Освен това са водоустойчиви и не е необходимо да ги сменяме при всяко миене или къпане. Подходящи са за възрастни и деца над 1 година и заемат малко място в чантата.

Падна и си нарани босото краче…

Децата падат и стават, а ние сме там, за да ги хванем за ръка, ако това е необходимо. Понякога се разминаваме само с леки драскотини по коленете и ожулени длани, друг път шурва кръв, която бързо трябва да спрем. За втория случай е добре да разполагаме с кислородна вода или друг продукт за дезинфекция, както и за успокояване на нараненото място. Добър избор са:

След като дезинфекцираме раната и спрем кръвта, е хубаво да разполагаме с лепенка, за да я предпазим от замърсяване:

Лепенките със забавни и любими на децата изображения определено ще облекчат стреса и напрежението на детето, породени от падането, кръвта и болката.

Тук е мястото да споменем още едно често срещано нараняване през лятото – мазолите от неудобни обувки. Много от нас сме свикнали да поставяме обикновени пластири на засегнатото място, но когато става въпрос за децата ни, ни се ще да осигурим възможно най-ефективното средство за преодоляване на проблема. В случая това са специализираните пластири за мазоли Urgo Coricide Пластири за мазоли x12 бр. Те не само предпазват мястото от по-нататъшно нараняване, но и ускоряват завяхването на мазола. Подходящи са и при кокоши трън.

Като говорим за дезинфекция…

Дезинфекцията и хигиената са изключително важни дори и да не става въпрос за открити рани. Нуждата от тях се повишава още повече и когато говорим за малки деца. Те играят в пясъка и калта, събират пръчки и камъчета, а понякога и интригуващи боклуци. В същото време често похапват солети и снаксове, в състояние са да изядат дори сладоледа си с ръце. Затова и когато сме на разходка на открито, е добре да сме подготвени с ефективни дезинфектанти и дезинфекциращи мокри кърпи. Важно е те не само да убиват бактериите и вирусите, но и да щадят чувствителната детска кожа. В случай че мъникът ни все още носи пелени, е хубаво мокрите кърпи да са подходящи и за почистване на седалищната област. Много добри примери за мокри кърпи са:

Що се отнася до дезинфектантите, подходящи за деца, отличен избор са:

Как болката да спре

Както казват старите хора, да ни боли, означава, че сме живи. Но това в никакъв случай не означава, че е нужно да търпим неприятните усещания и дискомфорта. В тази точка на преден план излизаме ние, възрастните, тъй като болката доста по-често спохожда нас. Освен това, ако детето изпита подобно усещане, в повечето случаи е добре да се посъветваме с лекар, преди да му дадем болкоуспокояващ медикамент. При нас нещата стоят по друг начин. Главоболие, менструални болки, зъбобол – вариантите са много, а резултатът един – лошо настроение и риск да развалим приключението на детето с инцидентно потегляне към дома. За да не позволяваме на болката да контролира живота ни, е препоръчително да носим у себе си болкоуспокояващо като:

За съжаление, и децата понякога изпитват болка – най-често в крайниците поради бързия си растеж. Възможно е да ги сполети и главоболие, ако прекарат твърде много време под горещото слънце. В тези случаи помагат обезболяващи, съдържащи парацетамол:

Как да осигурим хидратация и комфорт на сухата кожа

Често срещани проблеми при бебетата и малките деца са сухата кожа, крустите, лющенето. Всичко това създава дискомфорт, който е в състояние да лиши малчугана дори и от желанието му за волна игра. За да сме сигурни, че това няма да се случи, е добре да се подготвим със специализиран козметичен продукт за детската кожа с овлажняващ, успокояващ и дълбоко хидратиращ ефект. Чудесна идея е да го използваме и ние самите, ако кожата ни е дехидратирана. Подходящи варианти са:

Нека кажем „Не“ на лошата миризма

Малчуганите са в състояние да тичат с часове и дори да се изпотят, продължават да ухаят все така чудесно по детски. Докато ние следваме стъпките им в горещия ден обаче, подмишниците ни започват да отделят пот с не толкова приятен аромат. За да сме сигурни, че ще задържим свежестта със себе си по време на цялата разходка, е препоръчително да имаме дезодорант или антиперспирант в чантата си. Подходящи примери са:

А ако желаем да облекчим теглото на чантата си поне с малко, можем да изберем Biotrade Odorex Дезодорант спрей против изпотяване с удължено действие 40 мл. Той се нанася вечер в продължение на 3 дни, след което забравяме за потта за до 10 дни.

Какво още да носим на разходка с малко дете

  • вода;
  • подходяща храна;
  • дрехи за преобличане;
  • пелени, ако детето все още носи такива;
  • нещо за игра – играчки, топки и т.н.

Вземете всичко за мама и бебе на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.