Какво е тензионно главоболие и как да го облекчим?

Какво е тензионно главоболие и как да го облекчим?

Тензионното главоболие е един от най-разпространените типове главоболие. То засяга голяма част от хората поне веднъж в живота, като е по-характерно за периода след навършване на 28-годишна възраст. Какви са причините и как да го облекчим, ще разгледаме в днешната статия.

Какви са симптомите на тензионно главоболие?

Този тип тензионна болка обикновено се описва като стягане на главата като от обръч. Най-често засегнати са и двете полукълба, като е възможно дискомфортът да започне да се разпространява към тях от врата. Болезнените усещания идват отвън и са с лека до умерена интензивност.

Важно е и да отбележим, че тензионното главоболие обикновено не възпрепятства обичайните дейности, не се засилва от физическата активност, но е възможно да доведе до няколкодневен дискомфорт. Понякога отшумява до час, но друг път трае 2-3 дни.

Сред най-характерните симптоми са още:

Лека до умерена болка

Както вече споменахме, то се характеризира с леки до умерени болезнени усещания. Обичайно те не пречат на работния процес на човека, но са достатъчни, за да предизвикат дискомфорт.

Двустранно

Отличителен белег е и фактът, че болката се простира по цялата глава. Това е и характеристиката, по която обикновено различаваме тензионната болка в главата от мигрената.

Притискаща болка

Болката не е пулсираща, а стягаща. Засегнатият усеща притискане отвън навътре.

Усещане за стегната лента около главата

Много от потърпевшите описват състоянието си като чувството за стегната лента около главата им.

Не пречи на физическата активност

Важно е отново да подчертаем, че този тип главоболие не пречи на ежедневните дейности.

Няма гадене и повръщане

За разлика от случая с мигрената при това неразположение отсъстват гадене и повръщане. Въпреки това е възможно силните миризми, шумът и светлината да влошават проблема.

Може да продължи от 30 минути до дни

При щастливците проблемът отшумява за по-малко от час. При някои хора обаче не минава до цели три дни.

Кои са отключващите го фактори?

Сред факторите, които се свързват с провокиране на неприятното смущение, са:

  • начин на живот, изпълнен със стрес и нервно напрежение;
  • мускулно напрежение в областта на главата, врата, лицето;
  • неправилна стойка;
  • претоварване на очите, водещо до замижаване;
  • психическа и физическа умора;
  • дехидратация;
  • остри миризми;
  • ярка светлина;
  • силен шум.

Кога тензионното главоболие се нарича хронично?

Добре е да имаме предвид, че този проблем може да се хронифицира. Когато тензионното главоболие се проявява не повече от 14 дни в месеца, то се приема за епизодично. В случай че ни сполита по-често, говорим за хронифициран проблем. В този случай структурата на нервната ни система се е адаптирала и клетките ни са по-чувствителни към болката. Дори при съвсем малък стимул, болката е налице.

Полезно е да отбележим, че хроничното тензионно главоболие често се предава по наследство.

Как да облекчим тензионното главоболие?

За справяне с болката помагат физическата активност, масажите, техниките за релаксация и обезболяващите медикаменти. В много от случаите най-подходяща е комбинация от няколко от тези способи с цел по-бързо и дълготрайно облекчение.

В онлайн аптека galen.bg ще намерите богато разнообразие от болкоуспокояващи лекарствени средства, подходящи за случая. Сред тях са:

От полза са и средства от хомеопатията като:

Как да предотвратим главоболието от тензионен тип?

В случай че това неприятно състояние ни спохожда често, е добре да помислим не само за лечението му, а и за профилактика. Ето как можем да се предпазим изцяло от появата му:

Намалете стресовите фактори

Колкото по-малко е стресът в живота ни, толкова по-нисък е рискът тензионното главоболие да се прояви. За целта можем да започнем да ходим на йога, редовни масажи, дълги разходки сред природата и т.н. Откривайки начин да поддържаме хармонията и спокойствието си, ще се избавим от дискомфорта в главата до максимална степен.

Почивайте си и спете достатъчно

Често този проблем бива предизвикан от недоспиване и умора. За да избегнем подобни ситуации, е добре да спим по поне 8 часа на нощ.

Още по темата: Защо и как да спим повече

Спортувайте

Причина за тензионното главоболие е стягането на мускулите в областта на главата под влиянието на различни фактори. Поддържайки тялото си във форма чрез спорт, намаляваме риска от поява на тензионно главоболие. Освен това се разтоварваме от нервното напрежение и повлияваме благоприятно на нощния сън.

Хранете се здравословно

Редовният прием на достатъчно плодове, зеленчуци и фибри поддържа тялото и здравето ни във форма. Освен това ни предпазва от болезнени усещания в главата.

Пийте вода

Сред причините за тензионното главоболие може да бъде дехидратацията. За да го избегнем, е препоръчително да приемаме по поне 2 литра вода на ден, а през лятото - дори повече.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Сред симптомите, при които е добре да посетим лекар, са:

  • силна и непозната болка в главата;
  • внезапно и остро болезнено усещане;
  • прилежащи симптоми като висока температура, мускулни болки и други;
  • проблеми с говора, координацията, сензорни нарушения;
  • прехвърлили сме 50-годишна възраст;
  • проблемът не отминава повече от 3 дни и се влошава;
  • имаме или сме имали рак.

Вземете ефективни обезболяващи лекарства на ниска цена от онлайн аптека galen.bg сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.