Коклюш: как да разпознаем симптомите навреме

Коклюш: как да разпознаем симптомите навреме

Коклюшът е една от онези болести, които лесно може да бъдат подценени поради първоначалните си симптоми, наподобяващи обикновена настинка. Това е изключително заразно респираторно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis.

За да се избегнат сериозни усложнения, е важно да се разпознаят симптомите на коклюш навреме и да се предприемат нужните мерки.

Кои са симптомите на коклюш?

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е коварно заболяване, което може да се прояви с широк спектър от симптоми, които често подвеждат в началото. Важно е да се разпознаят още в самото начало, за да се предотвратят сериозни усложнения, особено при уязвимите групи като бебета и малки деца.

Начални симптоми

Първоначалните симптоми на коклюш често са леки и лесно може да бъдат объркани с обикновена хрема или настинка. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми обикновено е между 7 и 10 дни, но може да варира.

В началото болният може да изпитва лека треска, общо неразположение и непрекъсната суха кашлица. Тази кашлица е упорита и често се влошава през нощта, като липсата на специфични признаци в началото прави диагностиката трудна.

Прогресиращи симптоми

С напредването на болестта, симптомите на коклюш се усилват значително. Кашлицата става пристъпна и изтощителна, като при всеки пристъп пациентът издава характерен звук, наречен реприз – дълбоко и шумно вдишване, наподобяващо рев на магаре. Тези пристъпи може да доведат до повръщане, цианоза (посиняване на кожата и лигавиците) и изтощение.

Важно е да се отбележи, че при кърмачета и малки деца коклюшът може да не включва реприз, което го прави още по-труден за разпознаване.

Кои са възможните усложнения?

Коклюшът представлява сериозна заплаха за здравето, особено когато не се лекува навреме. Усложненията, които може да настъпят в резултат на заболяването, често са тежки и засягат различни системи в организма. Особено уязвими са най-малките пациенти, при които инфекцията може да доведе до животозастрашаващи състояния.

При бебета и малки деца

Коклюшът представлява сериозна заплаха за бебетата и малките деца, особено за тези под 6-месечна възраст, които все още не са получили пълния курс на имунизация. При тях може да доведе до тежки усложнения, включително пневмония, гърчове и дори енцефалопатия – тежко мозъчно увреждане. Най-опасни са апнеичните паузи – краткотрайни спирания на дишането, които може да доведат до критични състояния и дори смърт.

Високата смъртност сред кърмачетата подчертава необходимостта от ранно разпознаване и бързо лечение на коклюш при тази възрастова група.

При възрастни

Въпреки че често се свързва с децата, възрастните също са податливи, особено ако не са били реваксинирани. При тях заболяването може да протече с по-леки симптоми, но усложненията не са изключени. Възможно е възрастните да развият тежка пневмония, която изисква хоспитализация и продължително лечение.

Освен това, невъзможността за правилно диагностициране и закъснялото лечение може да доведат до продължителна магарешка кашлица, която изтощава организма и увеличава риска от вторични инфекции на дихателните пътища.

Как се диагностицира коклюш?

Диагностиката на коклюш изисква прецизност и внимание, особено в началните етапи на заболяването, когато симптомите са неспецифични. Най-сигурният метод за диагностика е PCR тест, който доказва наличието на Bordetella pertussis в дихателните пътища. Важно е изследването да се извърши в рамките на първите седмици от появата на симптомите, за да се започне своевременно лечение.

Културелното изследване на назофарингеален секрет също е надежден метод, но изисква повече време за получаване на резултатите. Допълнително, серологичните тестове може да открият специфични антитела срещу причинителя, но са по-полезни в по-късните стадии на заболяването.

Какво е лечението?

Лечението на коклюш включва комбинация от антибиотици и симптоматична терапия, която цели да облекчи кашлицата и да предотврати усложненията. Най-често използваните антибиотици са макролидите, които ефективно унищожават причинителя и намаляват продължителността на заразния период.

Важно е лечението да започне възможно най-рано. При кърмачета и малки деца, както и при пациенти с тежки форми на коклюш, хоспитализацията е задължителна.

Ето основните стъпки за лечение на коклюш:

  1. Прием на предписаните антибиотици в точното време и доза.
  2. Облекчаване на симптомите с подходящи медикаменти за кашлица и общо неразположение.
  3. Поддържане на хидратация и адекватен прием на хранителни вещества.
  4. Избягване на контакт с други хора за намаляване на риска от разпространение на инфекцията.
  5. Редовни консултации с лекуващия лекар за проследяване на състоянието.

Ранното започване на лечението е ключово за успешното овладяване на заболяването. В случаи на тежки усложнения, лекарите може да предприемат допълнителни мерки, като интензивна грижа в болница.

Как да се предпазим от заразяване?

Превенцията на коклюш е основен аспект в борбата с това заболяване. Най-ефективният метод е чрез ваксинация, която осигурява защита срещу Bordetella pertussis. В България ваксината е задължителна и се прилага в ранна детска възраст, като реимунизации се правят на различни етапи от живота. Въпреки това, ваксинираните също може да се заразят, но болестта обикновено протича по-леко и без тежки последици.

За да се предотврати разпространението на коклюш, е важно всички, които са били в контакт с болни, да бъдат подложени на медицинско наблюдение и, при нужда, да приемат антибиотик като превантивна мярка. Освен това, имунизирането на бременни жени в последния триместър осигурява защита на новородените срещу заразяване.

Разпознаването на симптомите на коклюш и предприемането на своевременни мерки са от съществено значение за предотвратяване на сериозни усложнения и за предпазване на най-уязвимите групи от населението. Превенцията чрез ваксинация остава най-сигурният начин да се избегне заболяването и да се защитят както индивидуалното здраве, така и общественото благосъстояние.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален