Защо да се доверим на серума за лице

Защо да се доверим на серума за лице

Думата „серум“ сякаш крие вълшебство. Серум на истината, серум за дълголетие, серум за красота... Все словосъчетания, които обещават „магия“, предвещават свръхестествена мощ. Макар и да не забъркват отвари в огромни казани, съвременните учени наистина са вълшебници – особено в сферата на красотата. Те създават серуми за лице, които се справят с бръчките, акнето, пигментацията, придават блясък, сияние и свежест на кожата. Как действат тези серуми, кога и какви да използваме, за да се сдобием с бленуваната красота като от приказките, ще разгледаме по-долу.

Какво представлява серумът за лице и как действа

Серумът за лице е силно концентриран козметичен продукт, който обикновено е насочен към справянето с един конкретен проблем. Различните серуми са предназначени за различни възрасти и типове кожа, за преодоляването на разнообразни кожни несъвършенства.

Основният отличителен белег на серумите е малкият размер на молекулите им. Те са в пъти по-малки в сравнение с тези на кремовете за лице и други подобни продукти.

Малките молекули успяват да проникнат по-бързо и дълбоко в кожата, като така не образуват мазен филм и снабдяват кожните клетки с максимално количество от благотворните активни съставки на серума. Силно концентрираните витамини, антиоксиданти, ретинолът – всичко, съдържащо се в продукта, достига до вътрешните слоеве на кожата и бързо осигурява видим ефект.

Защо да използваме серум за лице

Повечето от нас използваме почистващ продукт за лице, тоник, дневен, нощен, понякога и околоочен крем. Продуктите, осигуряващи ни млада и сияйна кожа на лицето, обаче не се изчерпват дотук. Серумът е все още непознат за много дами продукт, но и средство, което със сигурност ще сме благодарни, че сме открили. Сред основните причини за това са:

  • ефектът е видим до няколко дни;
  • необходими са само месец-месец и половина, за да се постигне максималния резултат;
  • силната концентрация и малките молекули гарантират, че всяка полезна съставка е напълно оползотворена;
  • не оставя мазен филм върху кожата и не запушва порите;
  • икономичен е, тъй като се използват само по няколко капки за лицето и шията;
  • флаконите са малки и удобни да ги носим навсякъде с нас;
  • предлагат се дори варианти в отделни ампули с количество за едно нанасяне, което улеснява употребата;
  • серумът е козметичен продукт за дами на всяка възраст – от 20-годишни до 60+;
  • какъвто и дерматологичен проблем на лицето си да желаем да решим, вероятно съществува серум, който да ни помогне.

Какъв серум за лице да изберем

Изборът на подходящ за нас серум зависи от три основни неща:

  • възрастта ни;
  • типа на кожата;
  • проблема, който желаем да решим.

Сред най-популярните и оказващи благотворен ефект типове серуми за лице са:

Озаряващ серум за лице

Дори и да сме едва на 20 години, кожата на лицето ни вероятно се нуждае от освежаване и озаряване след безсънните нощи на купони или учене за изпити. В този случай от полза ни е Lierac Supra Radiance Озаряващ околоочен серум 15 мл, който редуцира подпухването и тъмните кръгове под очите, освежава кожата и дори редуцира фините бръчици. Важно е да подчертаем и че той е подходящ за дами на всяка възраст.

Други ефективни озаряващи серуми за цялото лице са:

Хидратиращ серум за лице

В случай че страдаме от много суха кожа – много често вследствие на употреба на неподходящи за нас козметични продукти, спасението ни са хидратиращите серуми за лице. Те успяват да възстановят влагата в епидермиса и да спомогнат за задържането й. В повечето случаи освен с хидратиращ ефект те се характеризират и с енергизиращ, тонизиращ и озаряващ. Чудесни примери са:

  • Avene Hydrance Intense Рехидратиращ серум 30 мл – за всяка дехидратирана кожа, хидратира в дълбочина, възвръща естествената бариера за хидратацията, укрепва кожата, успокоява я и заглажда фините бръчки, осигурява защита от агресивните външни влияния – студ, вятър, горещина;
  • Bioderma Hydrabio Серум за интензивна хидратация 40 мл – за дехидртирана чувствителна кожа, осигурява мигновен хидратиращ ефект, възвръща усещането за комфорт, еластичността и красивото сияние на кожата, подходящ като основа за грим;
  • Apivita Beessential Хидратиращ серум за лице 15 мл – за всеки тип кожа, хидратира, подхранва, допълва ефекта на останалите ни козметични продукти за лице, предоставя антиоксидантна и антибактериална защита, енергизира кожата и я озарява.

Серум за лице за мазна и/или комбинирана кожа, склонна към акне

Наред с дехидратацията един от най-разпространените проблеми, свързани с кожата на лицето, е мазната кожа, склонна към акне, черни точки, запушени пори. Всичко това е трудно преодолимо – особено в дългосрочен план, но подходящите серуми са в състояние да извършат чудеса. Много добри варианти са:

Анти-ейдж серум за лице

Изброените дотук озаряващ, хидратиращ и серум против несъвършенства в повечето случаи са продукти, подходящи за всяка възраст. Техният избор се обославя въз основа на типа кожа и третирания проблем. Когато говорим за анти-ейдж серуми за лице обаче, възрастта е от основно значение. Повечето подобни продукти са за дами над 40-годишна възраст, но съществуват и чудесни варианти за по-млади жени. Сред основните свойства на анти-ейдж серумите са справянето с фините линии и/или дълбоките бръчки, възстановяване еластичността и стегнатия вид на кожата, често тези серуми повлияват и така наречените „старчески петна“. Изключително ефективни анти-ейдж серуми са:

Серум за лице за изравняване на тена

Избелващите серуми се оказват от полза на много от дамите. Те повлияват както неравномерния тен, така и пигментните петна, появили се вследствие на напредване на възрастта, хормонален дисбаланс, акне или друга причина. Висококачествени варианти са:

Серум за лице против зачервявания, раздразнения, разширени пори

Зачервяванията на лицето, разширените пори, белезите и черните точки – това са още ред проблеми, с които повечето от нас са се борили поне в някакъв период от своя живот. Серумите, които могат да ни помогнат в тези случаи, са:

Серум за лице с UV защита

Защитата от ултравиолетовите лъчи е изключително важна в градска среда. Както вече споменахме, серумите проникват много по-дълбоко в кожните слоеве и ни предоставят в пъти по-бърз и силен ефект в сравнение с подобни кремове за лице например. Затова и серумът с UV защита SVR [SPF30] Ampoule Protect Концентрат за защита в града с действие против бръчки и кафяви петна 30 мл ни е от голяма полза в слънчевите дни. Той е подходящ за всеки тип кожа, разполага с SPF 30 и предпазва кожата от фотостареене, от поява на бръчки и пигментни петна под влиянието на ултравиолетовите лъчи.

Мултифункционален серум за лице

Както вече видяхме, повечето серуми са предназначени за решението на един основен проблем, но покрай него се справят и с други. Съществуват обаче и серуми, които по начало са мултифункционални и служат за дълбоко третиране на няколко дерматологични проблема. Такива са:

  • Avene DermAbsolu Фундаментален серум 30 мл – за чувствителна, суха и застаряваща кожа, без обем, плътност и еластичност, уплътнява епидермиса и оформя лицевия контур, осигурява сияен, жизнен вид на кожата, хидратира я и успокоява раздразненията;
  • Apivita Queen Bee Интензивен флуиден серум 30 мл – за всеки тип кожа, стимулира кожния обмен, намалява бръчките, пигментацията, зачервяванията, подобрява еластичността, изравнява тена, оказва лифтинг ефект, озарява кожата, защитава я от агресивните външни фактори.

Важно е да отбележим и че при избора на серум за лице съставът на продукта е ключов за ефективността и безопасността му. Тъй като този вид продукти са изключително концентрирани и силни в действието си, е препоръчително да избираме варианти с голям процент натурални и/или био съставки, които не биха довели до кожни проблеми като алергии и увреждания.

Кога и как да нанасяме серума за лице

По-голямата част от серумите за лица са подходящи за нанасяне както сутрин, така и вечер. Въпреки това е препоръчително да прочетем внимателно информацията на опаковката, за да сме сигурни, че прилагаме продукта във възможно най-добрия момент от денонощието.

Както и преди сме споменавали в статията „Грижа за кожата на лицето – вечерен ритуал“, през нощта кожата ни се възстановява и тогава е времето, когато подхранващите съставки в козметичните ни продукти й оказват най-силен ефект. По тази причина е препоръчително вечер да използваме серумите, богати на витамини и други подхранващи кожните клетки активни съставки като ретинол, AHA или BHA киселина.

В същото време сутрин е перфектният момент за нанасяне на серуми с антиоксидантен, хидратиращ, озаряващ и/или освежаващ ефект. През деня кожата се нуждае от ултравиолетова защита, от щит срещу токсините и замърсяванията около нас, затова и серумите, които са в състояние да ни предоставят такава грижа, са чудесен избор за сутринта.

Когато сме готови с избора на подходящите за нас серуми и сме наясно с най-подходящото време за прилагането им, можем да пристъпим към самото нанасяне. Препоръчително е обаче то да бъде предшествано от няколко подготвителни стъпки:

  1. Почистване на кожата – за да сме сигурни, че нанасяните върху лицето и шията ни продукти са в състояние да ни осигурят желания ефект, преди това е необходимо да почистим кожата си от замърсяванията, грима, излишния себум. За целта е добре да използваме подходящ почистващ продукт според типа на нашия епидермис – например Мицеларна вода за чувствителна кожа Bioderma Sensibio, Почистващ гел Avene Cleanance за чувствителна мазна кожа с акне или Почистващ гел за лице Eucerin DermatoClean Hyaluron за всеки тип кожа;
  2. Тонизиране на кожата – след щателното почистване е препоръчително да приложим и тоник върху лицето си с цел премахване на евентуално задържали се замърсявания и за максимално освежаване на кожата. Чудесни варианти са Почистващият тоник за чувствителна кожа SVR Physiopure и Био тоникът за лице с масло от мащерка за комбинирана и мазна кожа Garnier Bio Thyme;
  3. Време е за серум – макар и по-различни от стандартните кремове и лосиони, серумите за лице се нанасят също толкова лесно. Според предписанието на опаковката е необходимо да капнем няколко капки върху пръстите си или директно по ключовите зони на лицето – скулите, челото, брадичката. След това субстанцията се разнася с кръгови масажиращи движения по цялото лице. По този начин стимулираме кръвообращението и спомагаме максималното усвояване на активните съставки. Важно е да имаме предвид и дали серумът е подходящ за чувствителната зона около очите – от това зависи дали да го разнасяме и там, или да внимаваме да не я засегнем. За да сме сигурни, че молекулите на серума са достигнали максимално навътре в кожата ни, е препоръчително да изчакаме 4-5 минути, преди да преминем към следващия продукт – друг серум или крем;
  4. Крем за лице – серумите обикновено не са предназначени за самостоятелно ползване. След като приключим с тяхното нанасяне, е препоръчително да преминем и към обичайния си дневен или нощен крем, който да запечати серума в кожата и да подпомогне неговия ефект. Преди това можем да нанесем и околоочния си крем, ако използваме такъв.
  5. Грим – ако използваме серум сутрин, няма никакъв проблем да завършим ритуала си за красота с обичайното ни гримиране.

За какво да внимаваме при употребата на серум за лице

Важно е отново да обърнем внимание на силната концентрация на серумите за лице. Прекаляването, с каквото и да е, рядко води до добри резултати – особено в този случай. Високата концентрация на активните съставки в серумите налага изключително внимателната им употреба. Добре е подберем така общата гама от продуктите си за грижа за кожата на лицето, че ако серумът ни съдържа ретинол, AHA или BHA киселина, останалите да не ги включват във формулите си. Също така приложението на тези съставки върху кожата ни изисква и задължително нанасяне на продукт с минимум SPF30, за да се предпазим от кожни раздразнения и петна при контакт със слънчева светлина.

Добре е да имаме предвид и че повечето серуми са предназначени за употреба от 30 до 45 дни, след което е препоръчително да направим поне едномесечна почивка.

Надяваме се, че статията ни ви е била полезна. Щом сте стигнали до нейния край, предполагаме, че ще ви бъде интересно да прочетете и „10 антиейдж продукта, които е добре да познаваме и прилагаме“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.