Защо е важно бебето да прекарва време по корем?

Защо е важно бебето да прекарва време по корем?

Това е важен аспект от развитието на детето и има множество ползи за неговото физическо и когнитивно развитие. Въпреки че на пръв поглед позицията по корем изглежда като проста задача, това време прекарано от мъничето, играе ключова роля в укрепването на гръбначните мускули, подобряването на главния и раменния контрол, както и в подготовката за по-нататъшни двигателни умения като пълзене и ходене. Освен това, тази позиция стимулира сетивата и подпомага развитието на зрително-пространствените умения. В следващите редове ще разгледаме по-подробно защо това време е толкова важно за развитието, както и някои съвети и методи за насърчаване на тази практика.

Кога трябва да започнем да слагаме бебето по корем?

Началото на практиката е важно от първите месеци след раждането. В началото, сесиите могат да бъдат кратки - няколко минути, като постепенно се увеличават. Това подпомага укрепването на мускулите на шията, гърба и раменете, което е фундаментално за по-късните етапи на физическото развитие като обръщане и ходене.

Защо е важно времето по корем за бебето?

Тази позиция не само подпомага физическото развитие на малкото, но също така играе важна роля за неговото сензорно и когнитивно развитие. Така то получава различни стимули от околната среда, което допринася за развитието на зрението и сетивните умения. Практикуването също така насърчава изследването и любопитството, като предоставя на детето нова перспектива на света около него. Това е време, когато бебето може да развие връзка с родителите, тъй като взаимодействието лице в лице е интензивно по време на тези сесии. Постепенното увеличаване също помага на детето да развива устойчивост и увереност в своите физически способности.

Укрепва мускулатурата

Поставянето по корем още от първите месеци след раждането играе важна роля в укрепването на мускулатурата на гърба и врата. Този процес е основополагащ за развитието, тъй като укрепените мускули помагат за следващите етапи като задържане на главата, обръщане и пълзене. Редовното практикуване на тази позиция е ключово за изграждането на тази мускулна сила.

Предотвратява образуването на плоски участъци по тила

Това упражнение не само спомага за разнообразното движение на малкото, но също така помага в предотвратяването на плоски участъци по главата и гърба. Те могат да възникнат, ако детето прекарва твърде много време в една и съща позиция, особено лежейки на гърба. Редуването на позиции допринася за по-равномерно разпределение на натиска върху черепа и гърба.

Подпомага развитието на двигателните умения

Тази позиция стимулира бебето да повдига глава, да се опитва да достигне до предмети и дори да подготвя основите за пълзене. Това не само подобрява координацията и баланса, но също така насърчава когнитивното развитие докато детето изследва света около себе си от нова перспектива.

Как правилно да сложим бебето по корем?

Правилното поставяне по корем е от решаващо значение за неговата безопасност и комфорт, както и за максимална полза от времето, прекарано в тази позиция. Ето няколко ключови стъпки и съвета за правилното поставяне:

  1. Изберете подходящо време: Най-добре е детето да бъде поставяно по корем, когато е в будно и спокойно състояние. Избягвайте времето след хранене, тъй като това може да предизвика дискомфорт.
  2. Подгответе безопасна среда: Използвайте твърда повърхност, която все пак е удобна като мек килим или специализирано одеало за игра. Уверете се, че повърхността е чиста и без малки предмети, които да има как да постави в устата си.
  3. Поставяйте го нежно: Внимателно го поставяйте като поддържате ръцете и краката му под него, за да може да почувства повърхността под себе си.
  4. Останете близо и наблюдавайте: Винаги бъдете наоколо докато е в тази позиция. Наблюдавайте за знаци на умора или дискомфорт и бъдете готови да реагирате ако е необходимо.
  5. Постепенно увеличавайте времето: Започнете с кратки периоди, като постепенно увеличавайте продължителността, според удобството и способностите на бебето.
  6. Стимулирайте бебето: Използвайте цветни и ярки играчки, за да привлечете вниманието му и да го насърчите да повдига главата си и да изследва заобикалящата го среда.

Правилното поставяне по корем не само гарантира неговата безопасност, но също така му помага да развива важни физически умения и да укрепва мускулатурата си по естествен и забавен начин.

По колко време на ден бебето трябва да стои по корем?

Времето, което прекарва по корем, варира според възрастта, развитието и индивидуалния комфорт. За новородени и малки бебета, идеално е да се започне с кратки периоди от около 1-2 минути, повтаряни няколко пъти на ден. С увеличаване на възрастта и силата, постепенно можете да увеличите това време. Целта е да достигнете до около 15-30 минути на ден, разделени на няколко сесии, особено когато навърши 3-4 месеца. Важно е да следите за знаци на умора или раздразнение у детето и да прекратите сесията, ако то започне да плаче или да показва, че не му е комфортно. Разнообразяването с игри и забавления може да помогне бебето да прекарва повече време в тази позиция и да поддържа неговия интерес. Винаги е добре да се консултирате с педиатър за индивидуални препоръки, особено ако имате въпроси или притеснения относно развитието на вашето дете.

Какво да правим, ако бебето не иска да стои по корем?

Не всички малки деца лесно приемат позицията по корем, но има няколко метода, които могат да улеснят този процес и да направят преживяването по-приятно:

Забавлявайте бебето с любимите му играчки

За да привлечете вниманието и интереса на детето докато е по корем, опитайте да използвате играчки, които са цветни и ярки. Това може да помогне бебето да се чувства по-приятно и ангажирано докато е в тази позиция.

Започнете с по-кратки, но чести сесии

Постепенното увеличаване на времето, прекарано по корем, е ефективен начин за насърчаване на детето да свикне с тази позиция. Кратките, но чести сесии могат да помогнат да се адаптира по-лесно.

Използвайте възглавница за време по корем

Подпомагането с лека възглавница може да осигури допълнителен комфорт и подкрепа. Това е особено полезно за бебета, които може да не се чувстват напълно удобно да лежат на коремчетата си.

Поставянето на децата по корем е важен етап в тяхното ранно развитие. Този опит помага на малкото създание да укрепи мускулатурата си, да се предотвратят плоските участъци по тила и да подпомогне развитието на двигателните умения. Следвайте съветите и бъдете внимателни към неговите нужди и комфорт.

Междувременно се погрижете за детското здраве с лекарства за бебета на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален