5 съвета как да обличаме бебето през лятото

5 съвета как да обличаме бебето през лятото

Лятото е предизвикателство не само за нас - възрастните, а и за бебетата. Колкото по-малки са те, толкова по-слабо развита е терморегулиращата функция на тялото им. Важно е да знаем, че те не само изстиват по-лесно от нас, но и също толкова бързо могат да прегреят. В същото време потенето им е ограничено, поради което телата им не могат да се охлаждат сами в необходимата степен.

Как да ги обличаме през горещините на лятото, така че да им осигурим комфорт, ще разгледаме в днешната статия.

Защо е важно да изберем правилните бебешки дрехи през лятото?

Както вече стана дума, в началото организмът на новороденото не разполага с терморегулираща функция. Това продължава през първите два месеца от неговия живот, ако е родено на термин и без здравословни проблеми. Затова и отговорността ни през тези първи два месеца да не го претопляме или простудяваме чрез дрешките, с които го обличаме, е по-голяма, отколкото през всеки следващ период от живота му.

Разбира се, по-големите бебета също могат да бъдат претоплени, като ги обличаме неподходящо. Сред основните признаци, че сме ги облекли така, са поява на обрив по кожата и вдигане на телесната температура. Тъй като рискът от подобни неразположения се засилва през лятото, е особено важно да подбираме дрешките, с които обличаме детето, с повишено внимание. Те трябва да носят комфорт и прохлада, да осигуряват свобода на движението и циркулация на въздуха.

Как да разберем, че на бебето му е горещо?

Сред най-честите симптоми, че сме облекли малчугана неподходящо и му е твърде горещо, са:

  • тилът на бебето е изпотен;
  • ушите и бузките на бебето са топли и зачервени;
  • дишането на бебето е ускорено;
  • бебето изглежда уморено.

Забележим ли тези признаци, е важно бързо да охладим детето - най-добре чрез разсъбличане. В противен случай рискуваме то да прегрее.

Що се отнася до проверяването температурата на краката и ръцете на малкото с цел установяване на това дали му е топло, или студено, е добре да знаем, че те могат да бъдат хладни дори когато на бебето му е топло. Причината - недоразвитата терморегулация.

Съвети как да обличаме бебето през лятото

Сред основните принципи при избор на бебешки дрехи са те да бъдат безопасни, удобни и адекватни спрямо температурните особености и сезона. Когато става въпрос за бебешки дрехи през лятото, е добре да следваме тези 5 прости съвета:

1. Изберете естествени и дишащи материи

Особено важно е облеклото, с което обличаме малчугана, да бъде изработено от безопасни и хипоалергенни материи. Такива са най-вече естествените лен и памук. Те осигуряват свобода на въздухопотока и не запарват тялото. Освен това обичайно не крият риск от проява на алергии.

Интересно е да споменем и органичния памук, който се налага във все по-голяма степен като подходящ вариант за най-малките. Той не съдържа вредни химикали и за обработката му се използва по-малко вода, което го прави и по-природосъобразен.

Не на последно място, колкото по-малко синтетика има в дрехите, с които обличаме мъника, толкова по-малко се мачкат те. В динамичното ежедневие на майката това се оказва огромно предимство.

2. Заложете на широките дрехи

Освен да са изработени от естествени материи, е добре дрехите, с които обличаме малкото през лятото, да бъдат широки. Обличайки го по този начин, подпомагаме охлаждането му във възможно най-голяма степен. Все пак през най-горещите дни облеклото има основно социална роля и всъщност бихме се чувствали много по-добре без него. Това се отнася и за нашите деца. Обличайки момиченцата с тънки и широки роклички, а момченцата с тънки и широки гащеризони, ние им осигуряваме до максимална степен усещането за голота.

Разбира се, не препоръчваме пълното разсъбличане - особено на открито, тъй като то излага малчугана на опасност от изгаряне, простуда и други.

3. Избирайте дрехи само в светли цветове

При избора на облекло за лятото често посягаме към ярките тонове на жълтото, червеното, зеленото. Те ни носят слънчево настроение, зареждат ни с усещане за безгрижие и веселба. За съжаление, обаче се оказват много неподходящи за обличане през топлите месеци - особено за най-малките. Ето защо:

  • привличат хапещите и жилещи насекоми, които са навсякъде около нас през лятото;
  • колкото по-ярки са цветовете, толкова по-голям е шансът материите да са оцветени с предизвикващи алергични реакции химикали, освен това ярките облекла обикновено са от синтетични материи;
  • превъзбуждат мъниците.

От друга страна, по-бледите млечни тонове на розовото, синьото, бежовото подпомагат нормалното развитие на нервната система. Те не привличат насекомите и слънчевите лъчи и обикновено са признак за качествена материя, която не е обработена с вредни субстанции.

4. Не слагайте чорапки

Както неведнъж сме чували от своите баби, тялото измръзва от стъпалата нагоре. Важно е да знаем обаче, че и загряването започва от същото място. По тази причина чорапите, обути през лятото, допълнително затоплят мъничето и се оказват предпоставка за прегряване. Ако детето още не ходи, употребата на чорапи и обувки се оказва напълно излишна през най-топлите дни на лятото.

5. Доверете се на своето усещане за горещо и облечете бебето подобно на себе си

Не на последно място, бебето е човек също като нас. Ако на нас ни е топло и искаме да се облечем с минимално количество дрехи, вероятно и то усеща нещо подобно. Разбира се, не говорим за случаи на твърде калени бащи и свръхзиморничави майки.

По тази причина за златно правило се приема да обличаме бебетата само с един слой дрехи повече, отколкото ние самите бихме се чувствали добре да облечем.

Други съвети, които да следваме през топлите месеци

Разбира се, особеностите около грижите за бебето през лятото не се изчерпват само до това с какво го обличаме. Препоръчително е да следвате и следните съвети:

  • не излизайте в най-горещите часове на деня - за такива се считат часовете между 11:00 ч. и 17:00 ч. В случай че Ви се наложи да излезете навън с детето в този интервал от време, е важно да не позволявате на слънчевите лъчи да докосват пряко кожата му. Хубаво е да го облечете максимално леко и проветриво, да му осигурите достатъчно кърма и/или вода и при нужда да нанесете подходяща за възрастта му слънцезащита. Отлично средство за предпазване от слънцето в случая са и летните чадъри за количка. Освен това е добре да подбирате сенките и да ограничите престоя под слънцето, колкото се може повече;
  • не излагайте бебето на пряко слънце - това се отнася и за времето извън най-горещите часове от деня. Функциите на бебешката кожа са все още недоразвити. По тази причина UV лъчите са в състояние да нанесат по-тежки щети, отколкото при възрастен. Възможно е те да проличат напред в бъдещето. Повече по темата прочетете в Как да предпазим бебето и кожата му от слънцето;
  • уверете се, че бебето пие достатъчно вода - въпреки че в наши дни много педиатри препоръчват да не предлагаме вода на бебето до навършване на 6-месечна възраст, ако то се храни с кърма, в най-горещите дни е възможно водата в малко количество да бъде необходима;
  • махнете елементите от детското столче или количка, които могат да затоплят тялото на бебето - не само чрез това с какво го обличаме, влияем на затоплянето на малкото. Температурата се повишава и от допиращите се до него чували, одеяла, възглавници, играчки от плат.

Погрижете се за комфорта на бебето през лятото и всеки друг сезон с продукти за деца на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.