Как да имаме здрава и красива коса през пролетта

Как да имаме здрава и красива коса през пролетта

Зимата е предизвикателен за косата ни сезон, чиито последствия стават най-видими през пролетта. Този период от годината изисква не само специални грижи за имунната ни система, а и за нашата коса, ако желаем тя да е красива и здрава. Дефицитът на множество витамини, от който често страдат телата ни през пролетта, е сред основните проблеми, с които е необходимо да се справим, за да имаме желаната изящна прическа.

Кои са най-важните витамини за здравето на косата и как да си ги набавим

Здравето на човек личи дори по косата. Недостигът на ключови за организма ни витамини, провокиран от бедната на свежи плодове и зеленчуци диета през зимата, бързо повлиява и на вида на косата. Затова на пролет тя обикновено е слаба, безжизнена, цъфтяща и дори падащата в по-голяма степен от обичайното. Набавянето ни на дефицитните за нашето тяло витамини е сред най-важните стъпки за подобряване вида на косата.

Комбинирани хранителни добавки за здрава коса

Специализираните хранителни добавки за здрава коса са сред най-сигурните решения за възстановяването й. Повечето витамини и минерали се характеризират с широк спектър от полезни действия за нашия организъм, но за да се погрижим най-добре за косата си, е важно те да са в подходяща пропорция. Затова и хранителните добавки за красива и здрава коса съдържат оптимално количество от нужните й микронутриени, за да се постигне желаният ефект. По-надолу ще разкажем за конкретните ползи за нашата прическа от едни от най-важните за нея витамини, но преди това ще разгледаме няколко топ хранителни добавки за коса:

  • Ревалид Грижа за коса и нокти 60 капсули Ewopharma – осигурява изключително ефективен комплекс от хранителни вещества, витамини и минерали на косата и скалпа, сред които витамини B1, B5, B6, цистин, метионин, витамин Д, биотин, желязо, цинк, екстракти от просо, пшеничен зародиш, бирени дрожди. Ефектът от приема на добавката е редуциране на косопада и стимулиране на растежа на косата, подхранване и заздравяване на косъма, както и на ноктите;
  • Приорин За поддържане на здрава коса х60 капсули Bayer – с биотин, цистеин, екстракт от просо и витамин Б5. С помощта на добавката косата става по-здрава, красива и силна. Подобен е и ефектът върху кожата и ноктите;
  • Phyto Phytophanere Хранителна добавка за коса и нокти х 120 – – с витамини C и Е, кактo и с масло от пшеничен зародиш - естествен източник на α-Токоферол (вит. Е), масло от семена на пореч - с висока концентрация на γ-линоленова киселина, прекурсор на простагландините, които са жизненоважни за функционирането на клетките, съдържа и подхранващата линолова киселина, и с оризови трици - богати на γ-Оризанолова киселина, защитават както основните мастни киселини, така и деликатните витамини, които са силни антиоксиданти. Резултатът е силна и здрава коса, балансиран скалп, стопиран косопад и здрави кожа и ноки;
  • Defluval при косопад х 30 капсули BIOshield – с витамини от група B, витамин C, цинк, желязо, L-cistein, селен, витамин D3. Подхранва по биологичен начин увредената и проблемна коса, заздравява косъма и структурата му, благоприятства здравето на косата, кожата и ноктите, като в същото време спира косопада;
  • Beautin Collagen Бютин колаген с магнезий за здрава кожа, коса и нокти с вкус на ягода/ванилия х500 мл– с биотин, колаген, магнезий, цинк, хиалуронова киселина, витамини А, C, B3. Заздравява косата и ноктите, подсилва съединителните тъкани и подобрява вида на кожата отвътре навън;
  • Nature’s Way Alive Коса, кожа и нокти с колаген и биотин 60 желирани таблетки – с витамини C, E, B7, колаген, и патентована смес от плодове и зеленчуци под формата на прах. Редуцира косопада, заздравява косата, като в същото време укрепва ноктите и прави кожата гладка и еластична;
  • Rene Furterer Vitalfan Хранителна добавка против реакционен косопад х30 – с биотин, цинк, витамин C, селен и цистин. Препоръчва се при внезапна интензивна загуба на коса. Заздравява косъма, прави го по-устойчив и еластичен, укрепва фоликулите, подхранва клетките, ефективно се бори с косопада.

Витамин А и витамин Е

Едни от най-важните микронутриенти за здравето и красотата на косата са витамини А и Е.

Витамин А е необходим за растежа на клетките. Наличието или дефицитът му в тялото се отразява най-осезаемо на косата, тъй като в нормалния случай тя е най-бързо растящата част от човека. Витамин A също така спомага за отделянето на себум от жлезите на скалпа. По този начин главата ни получава нужната й влага, спомагаща за здравето на космените фоликули и на самия косъм. Липсата на витамин А бързо може да доведе до загуба на големи количества коса и дори до оплешивяване.

Що се отнася до витамин Е, той представлява мощен антиоксидант, който защитава клетките от вредното действие на свободните радикали. Именно те могат да доведат до косопад, но приемът на необходимото количество от витамина до няколко месеца видимо облекчава проблема. Витамин Е също така благоприятства състоянието на космените луковици и ограничава излишното производство на себум.

Витамините А и Е взаимно се допълват и едновременният им прием под формата на хранителни добавки е сред най-препоръчваните пролетни терапии за косата. Чудесен избор са:

Витамини D и C

Както вече споменахме по-горе, красотата на косата и здравето на човешкия организъм вървят ръка за ръка. Затова и не е никак изненадващо, че всеизвестните имуностимулатори - витамин Д и витамин Ц, са важни и за доброто състояние на косата.

Витамин D намалява риска от косопад и помага за образуването на нови фоликули, от които да поникне нова коса. В същото време витамин C е мощен антиоксидант подобно на витамин Е. Той също предпазва косъма от действието на свободните радикали, като така защитава косата от изсушаване и изпадане в безжизнено състояние. Витамин Ц спомага и за естествения синтез на колаген – ключова съставка за здравето на косата.

За да се избавим от дефицита на двата витамина достатъчно бързо и ефективно, ни помагат и хранителни добавки като:

Витамини от група B

Всички те са изключително важни за нормалния растеж и здравето на косата, като на преден план излизат витамини B5 (пантотенова киселина) и B7 (биотин).

Биотинът спомага за растежа на косата, кожата и ноктите, предпазва от преждевременен косопад. В същото време пантотеновата киселина осигурява плътност и еластичност на косъма, спомага за запазването на влагата му, предпазваща от накъсване. Добре е да споменем, че подобен ефект има и витамин А.

Що се отнася до хранителните добавки, отлични варианти са:

Кои козметични продукти ще ни помогнат за възстановяване на изтощената коса

Разбира се, що се отнася до косата, козметиката е от също толкова голямо значение като храната и добавките, които приемаме. С нейна помощ можем да му доставим част от така важните за косъма нутриенти директно, да постигнем зашеметяващ ефект изключително бързо. Красива, мека, сияйна коса – кой не желае именно това?

През пролетта внимателното и точно избиране на козметиката ни за коса е по-важно от всякога. Препоръчително е освен обичайно използваните от нас шампоан и балсам към грижата си за косата да добавим и редовното прилагане на подхранваща маска, както и на някои олиа и масла.

Подхранващи и възстановяващи шампоани за коса

Подхранващи и възстановяващи балсами за коса

Подхранващи и възстановяващи маски и масла за коса

А как да имаме красива пролетна прическа

Освен да е здрава косата ни, за повечето от нас е важно и тя да е добре оформена. През пролетта обаче честите следобедни дъждове за секунди развалят старателно правените къдрици или накъдрят дълго изправяната коса. В случая решението съвсем не са преса и маша в офиса, колата и навсякъде, където бихме могли да дооправим прическата си. Те само биха навредили на косата ни, а резултатът отново би изчезвал след няколко капки дъжд. Тук от помощ могат да ни бъдат само висококачествените и ефективни козметични продукти като:

Още няколко съвета за здравето на косата

Да се подстрижем

Периодичното подстригване е изключително важно за здравето и красотата на косата. Така премахваме цъфтежа, стимулираме растежа и осигуряваме гладък и сияен вид на косъма. А през пролетта всичко това ни е по-необходимо от всякога.

Не на сешоара, пресата, машата

Навън става все по-слънчево и топло – чудесен момент да ограничим употребата на сешоара и да оставяме косата си да изсъхва сама. Както вече споменахме, дъждовното време напълно обезсмисля използването на маши и преси за къдрене и изправяне – по-добре да ги заместим с качествени стилизиращи продукти, вместо да изгаряме косата.

Да започнем да използваме слънцезащита за коса

Слънчевите лъчи освен благодат са и заплаха. За да се възползваме само от положителните им ефекти, но да се предпазим от вредното действие на UVA и UVB лъчите, е препоръчително постепенно да превърнем нанасянето на качествена слънцезащита върху косата си в рутина. Отличен вариант е Klorane Polysianes Solar Sublime Слънцезащитно сухо олио с органично масло от таману и монои SPF30 200 мл. То е мултифункционално, спокойно можем да го нанасяме на косата и кожата си. Подходящо е за всеки тип кожа и коса и освен защита от слънцето ни осигурява подхранване и намалява риска от дехидратация.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Още по темата: Как да поддържаме косата си здрава и красива през лятото

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.