8 природни средства за повишаване на имунитета

8 природни средства за повишаване на имунитета

Имунната система разполага със сложен механизъм, чрез който ни предпазва от бактериите, вирусите, гъбичките и всички останали зловредни микроорганизми около нас. Ако се грижим за нея правилно, е възможно да се радваме на цветущо здраве целогодишно.

Това обаче не означава да пием шепи с витамини, щом усетим, че ни завладява настинка. Поддържането на правилното функциониране на имунната система е постоянен процес. За да е силен имунитетът ни, то е необходимо да живеем и да се храним здравословно целогодишно. Един от най-ценните ни помощници в това начинание е природата, тъй като билките и лечебните растения, които тя ражда, подпомагат естествените защитни механизми на организма.

Как работи имунната система

Имунната система на всеки човек включва органи, тъкани, протеини и бели кръвни телца, които заедно се явяват щит на тялото ни срещу зловредните организми. Когато работи правилно, тази система успява да разпознае попадналите у нас бактерии, вируси, паразити, гъбички като чужди зловредни тела и бързо да ги неутрализира. Подобна е и реакцията й към нашите собствени клетки, когато са увредени поради заболяване.

Резултатът от отслабване на имунната ни система са инфекциите и имунодефицитните заболявания. В същото време свръхстимулирането й може да ни причини алергии и автоимунни заболявания.

Когато работи правилно, тази система отчита разликата между „чуждите“ и „собствените“ тела, така че да „знае“ какво да атакува и какво не. Интересно е да знаем и че тя се дели на два типа и единият е способен да се учи и да се адаптира:

  • вродена имунна система – оказва ни обща защита срещу зловредните организми;
  • адаптивна имунна система – насочена е към конкретни патогени, с които тялото вече се е сблъсквало. Именно благодарение на нея можем да се възползваме от действието на ваксините.

Как природата ни помага да засилим имунитета си

Природната медицина съществува дори от преди появата на термина „медицина“. Тя е съхранявала здравето на нашите прадеди и продължава да ни помага до днес. Разбира се, в съвремието ни съществуват редица хранителни добавки и лекарства, които черпят от нейната мощ, но и я доусъвършенстват. В днешната статия ще разгледаме природни средства, които са изключително силни в естествения си вариант, но ще дадем и идеи как да се възползваме от свойствата им по възможно най-лесен начин.

Мед и други пчелни продукти

Медът е един от най-лечебните природни елексири. Той съчетава в себе си силата на многобройни растения, като надхвърля техните свойства. Медът е богат на витамини, микроелементи и минерали, сред които калций, калий, натрий, желязо, магнезий, фосфор, сяра, йод. Интересно е да отбележим и че съдържа 22 от най-необходимите ни 24 микроелемента.

Медът не само засилва естествените защити на организма ни, но и спомага растежа на клетките, осигурява ни жизненост и тонус. Отличава се с мощни противовирусен, бактериоциден, бактериостатичен и антирадиационен ефект.

Чудесна идея за ежедневната му консумация е под формата на освежаваща напитка с пресен лимонов сок, вода и 1-2 супени лъжици мед. Добър вариант са и останалите пчелни продукти, които се отличават със сходни на меда свойства: пчелно млечице, пчелен восък, клей (прополис). За наше улеснение в аптеките ще открием и клеева тинктура – готова смес от пчелен клей, известен като природния антибиотик, и етилов алкохол.

Друга подобряваща общото ни здраве и засилваща имунитета опция са комбинираните продукти като Bactojoy Gastro Balance Пробиотик + пребиотик с пчелно млечице 20 капсули. Тази хранителна добавка съчетава защитните и лечебни сили на пчелния продукт и на пробиотичните бактерии, за чието влияние върху имунната ни система сме разказвали в статията „Как и кои пробиотици засилват имунната ни система“.

Ехинацея

Ехинацеята е билка, произхождаща от района на Северна Америка. Благотворните й действия за здравето са били известни още на индианските племена, а днес науката само ги потвърждава. Тя съдържа химични съединения, представляващи силни имуностимуланти, които ни предпазват от повтарящи се инфекции. В случай че вече сме се разболели, приемът й също така облекчава гърлобола, кашлицата, главоболието, спомага за преодоляването на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, благоприятства състоянието на кръвоносните съдове, премахва свободните радикали, подпомага действието на активните бели кръвни телца и стимулира производството на интерферон - естествено антивирусно вещество.

Чудесен вариант за консумацията на ехинацея е под формата на чай – в пакетчета или насипен. Ефективна опция са и хранителните добавки като Ехинацея 120 таблетки д-р Тошков, съдържащи изцяло натурален екстракт от билката.

Астрагал

Астрагалът, прилаган от хилядолетия в китайската медицина, е едно от най-мощните природни средства за подсилване на имунитета. Той представлява билка-адаптоген, която не само неутрализира инфекциозните процеси, а и спомага за преодоляване на стреса. Освен това ни защитава от стомашно-чревни неразположения, ракови образувания и ефективно пречиства организма ни от токсините, породени от някои медикаменти.

Добра идея е да снабдим кухнята си с корен от астрагал и да го добавяме към ястията като супа или ориз, които да варим поне половин час на слаб огън.

Ефективни и висококачествени са и хранителните добавки, изцяло базирани на корен от астрагал:

Женшен

Женшенът известен още като „корена на живота“ се използва в природната медицина още от древността. Това невероятно растение е богат източник на витамините С, В1 и В2, минералите фосфор, манган, желязо, на пектин, захари, ферменти, танини, алкалоиди, смоли, фитостерини и на още редица микро- и макроелементи.

Женшенът тонизира сърцето и кръвоносната ни система, действа обезболяващо, балансира нивата на захарта в кръвта. Също така подпомага обмена на вещества и работата на жлезите ни с вътрешна секреция, сред които са щитовидната, хипофизната, надбъбречните, хипоталамусът.

Освен това женшенът съдържа цели седем съставки, които имат пряка връзка с ефективността на имунната ни система и спомагат за бързото преодоляване на възпалителните процеси.

Въпреки множеството му полезни свойства обаче е добре да внимаваме с приема на това растение. Тъй като женшенът оказва силен стимулиращ ефект, не е препоръчително да го приемаме по-дълго от три месеца без прекъсвания. По същата причина не е подходящ за бременни, кърмачки и малки деца.

Женшенът често се комбинира и с вече споменатото по-горе пчелно млечице за още по-добър ефект. Отличен пример за това е напълно натуралната хранителна добавка ТНТ Женшен с Пчелно млечице флакон 10 бр. Друга популярна и ефективна имуноподпомагаща комбинация е женшен с подпомагащата паметта и концентрацията билка гинко билоба.

Алое вера

Алое верата е друго растение, познато със силните си лечебни свойства и наричано от мнозина „природен антибиотик“. То се отличава с мощни имуностимулиращ, противовъзпалителен и антивирусен ефект. Алое верата съдържа в себе си над 150 ценни за здравето ни съставки. Някои от тях са изключително рядко срещани в природата. Част от тях осигуряват способността му да се самовъзстановява, която донякъде пренася и на нашия организъм при консумация.

Гелът от листата на алое вера е богат на полезните за имунитета и общото ни здраве витамини А, С, Е, В и минерали мед, желязо, хром, натрий, цинк, калий, магнезий, калций, манган. В състава на растението е и веществото ацеманан, което също подпомага имунната ни система и предпазва организма от свободните радикали и от поява на туморни клетки.

Сокът от алое вера действа пречистващо на храносмилателния тракт, предпазва кръвните ни клетки от слепване и стимулира кръвопотока, намалявайки риска от инфаркт, инсулт, развитие на хипертония и сърдечни проблеми. Освен това спомага за редуциране на нивата на „лошия“ холестерол, стимулира оросяването на крайниците, осигурява ни тонус и жизненост.

Важно е само да внимаваме за спазването на дневната доза, за да избегнем стомашно неразположение.

Освен под формата на гел и сок алое вера можем да приемаме и като хранителна добавка - например Solgar Aloe Vera Алое Вера антиоксидантно действие 100 капсули или Алое Витал за имунитет 5 мл 10 ампули Sopharma.

Черен бъз

Ако повечето от досега изброените природни лекове не са характерни за нашите ширини, то черния бъз можем да определим като българския имуностимулатор. Той забързва производството на антитела в организма ни и се отличава още със силни антивирусен, антибактериален и антиоксидантен ефект. Освен това нормализира нивата на холестерола и благоприятства работата на сърцето. Черният бъз е богат на биофлавоноиди и протеини, които бързо неутрализират вирусите още в зародиш. Съдържа още витамини C, A, B, P, пектин, целулоза, органични пигменти, танин.

Благотворните действия на черния бъз могат да бъдат сравнени с тези на астрагала, като предимството на бъза е, че вирее свободно сред родната природа и е чудесна съставка за вкусни сладка, сокове, сиропи, вина.

Сред най-лесните и приятни начини за консумация на черен бъз е сиропът от плодовете му. За да си го приготвим, можем да сложим малко от плодчетата в буркан, да ги засипем със захар, после да повторим с бъза, със захарта и така, докато напълним съда. След като всичко това престои няколко дни, се прецежда и сиропът е готов за разреждане с вода и консумация.

Друг вариант са хранителните добавки като:

Котешки нокът

Котешкият нокът е още една изключително полезна, но чуждестранна билка. Характерен за територията на Перу, той е сред най-често използваните билки в Америка. Котешкият нокът съдържа оксиндолови алкалоиди, повишаващи способностите на на имунната система и спомагащи за неутрализирането на зловредните организми. Той също така ни предпазва от ракови заболявания, спомага за лечението на остеоартрит, ревматоиден артрит и на храносмилателни проблеми.

Отлична идея за прием на котешки нокът са билковите капки Bioherba Билкова аптека Тинктура Котешки нокът 50 мл, както и хранителните добавки като:

Джинджифил

Не на последно място сред природните имуностимулатори е и джинджифилът. Това растение е богат източник на витамините С, А, В1, В2 и на минералите фосфор, магнезий, калций, желязо, натрий, калий и цинк. Освен това природата е включила в състава му всички незаменими аминокиселини. Действието на джинджифила е сходно с това на добре познатия ни чесън с разликата, че след консумация на джинджифил ухаем приятно. Това растение ефективно елиминира микробите и подпомага естествените защитни сили на организма. Освен това благоприятства храносмилането, нормализира кръвообращението и подхранва тъканите ни.

Интересно е да знаем и че ни помага да се потим по-малко, оказва болкоуспокояващо действие и ни помага да се справим с гаденето – особено при пътуване.

Чудесен начин да се възползваме от ценните свойства на джинджифила е да го нарежем или настържем в чай или топла вода. В случай че лютивият му вкус не ни притеснява, можем да го консумираме и директно.

Друг добър вариант са чайовете, съдържащи екстракт от растението:

Разбира се, природата ни помага да съхраним здравето си чрез множество средства и е трудно да изброим всички в една статия. Затова ви предлагаме да прочетете и материала ни „Kакво да ядем през есента, за да повишим имунитета си“. В него отново споменаваме джинджифила, а също и чесъна, ябълките и още редица полезни за имунитета ни плодове, зеленчуци, подправки.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.