Как да останем слаби след края на лятото

Как да останем слаби след края на лятото

Много от нас изпадаме в паника, щом наближи юни, и осъзнаем, че сме наддали по някой килограм. Започваме да тренираме, минаваме на нискокалорийна диета. Скоро влизаме в банския без притеснения и се наслаждаваме на приказното си лято. С настъпването на есента обаче все по-често обличаме дълги рокли, широки дрехи и якета, заседяваме се вкъщи и похапваме повече. Отпускаме се и се запускаме, както мнозина биха се изразили. Ала това е вредно не само за стройната ни доскоро фигура, а и за нашето здраве. Дори и да не говорим за наднормено тегло, излишните килограми натоварват сърцето и ставите, лошият холестерол се покачва, кръвната захар също. Важно е да отбележим и че спортът е здраве, а обездвижването – точно обратното. Да не говорим, че резките отслабвания и надебелявания разтягат и свиват кожата ни с такава скорост, че стриите са трудно предотвратими. Със затлъстяването се появява и целулитът. Веднъж образували се допълнителните мастни клетки, те могат да се свиват и разширяват, но никога повече няма да изчезнат.

Затова не изпускайте нишката на здравословната и балансирана диета и на редовното движение. Веднъж влезли в ритъм, не се поддавайте на старите навици. Изградете нови, полезни и дълготрайни. Задръжте стройната си фигура и след края на лятото, бъде здрави и красиви целогодишно. В следващите редове ще ви дадем няколко съвета как да го постигнете възможно най-лесно.

Вземете високоефективни хранителни добавки за стройна фигура на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Как да се храним здравословно с лекота

Мнозина свързват здравословното хранене с безкрайно хрупане на моркови и строги ограничения. Подобен режим обаче – особено за по-чревоугоднически настроените личности, е труден за спазване в дългосрочен план. Разковничето е в баланса. Разумното хранене, старанието да не прекаляваме с количеството, избягването на вредните полуфабрикати и снаксове – всичко това със сигурност ще се отрази благоприятно на здравето, енергията, а и на фигурата ни. Ето и няколко конкретни съвета как да постигнем търсения баланс лесно и неусетно:

Да не ядем, ако не сме гладни

Голяма част от диетолозите препоръчват всеки ден да се храним по приблизително едно и също време. Причините за това са много. По този начин не се оставяме да прегладнеем, поглъщайки в пъти повече храна от нормалното. Също така, разделяйки храненията си на 5 по-малки порции през целия ден, подобряваме метаболизма си. Изследвания показват, че това благоприятства още нивата на холестерола, инсулина и кръвното налягане. Предпазва ни и от затлъстяване. Хранейки се по едно и също време всеки, уравновесяваме циркадните ритми на организма си и така той обработва консумираното по-пълноценно. В резултат на това сме по-здрави, по-красиви, а и по-енергични.

Ала вероятно ви се е случвало да дойде часът за обяд, а вие все още да не сте гладни. В този случай не се насилвайте. Тялото най-добре знае кое е добре за него. Възможно е точно в този ден да сте хапнали малко повече на закуска или да не сте се движили достатъчно, за да изхабите енергията си. Както споменахме по-горе, разковничето е в баланса.

Съветът ни – придържайте се към едни и същи часове на хранене всеки ден, но ако не изпитвате глад, не се насилвайте. Важното е по-късно да не поемете две порции наведнъж вместо една.

Да изключим някои вредни храни от менюто си

В случая не става въпрос да обмисляме всяка изконсумирана хапка, всяка поета калория. Важното е да разполагаме със знанието кое е здравословно и кое не. Осъзнавайки кое ни носи вреда, можем лесно да преценим кои групи храни сме способни да изключим напълно от менюто си и с кои поне да не прекаляваме. Пица, чипс, пържени картофи, вафли, кроасани – изброявайки вредните бързи храни, вероятно ще се сетите за поне няколко, които консумирате по навик, а всъщност сте в състояние лесно да забравите.

А опитвали ли сте се да ги заместите с ядки, сандвич с пълнозърнест хляб, ябълки с канела и мед? Все така вкусни и бързи храни, но далеч по-здравословни и отразяващи се добре на фигурата.

Да не запълваме стомаха си на 100%

В случай че сме способни да контролираме апетита си, да не преяждаме и да оставяме по малко място в стомаха си след ядене, то ние можем да си позволим дори някои по-вредни изкушения. Ако ограничим количеството и съответно поетите калории, не бихме надебелели дори от сладолед, банички, снакс. Въпреки това не е препоръчително да ги включваме ежедневно в менюто си, защото и в ограничено количество пак не са полезни за здравето ни.

Да се храним с компания

Ако се храним в компанията на любими хора, е възможно дори да не обърнем внимание на самата храна. По този начин по-лесно можем да се откажем от вредните и калорични ястия, а и вероятността да прекалим е далеч по-малка, отколкото ако ядем сами пред телевизора.

Да не смесваме типовете храни

Добре е да знаем и че колкото по-просто и съдържащо сходни елементи е ястието, толкова по-лесно е за разграждане от организма ни. Затова и е препоръчително да не смесваме протеини с въглехидрати – например пиле с картофи. Протеините се храносмилат далеч по-бавно от въглехидратите. Поети заедно, те не успяват да се разградят нормално и започват да гният в стомаха ни. Това води до лошо храносмилане и ред други проблеми.

Съветът ни – когато ви е възможно, хапвайте моноястия като например:

  • варени яйца със сол за закуска;
  • зеленчукова салата (без млечни продукти) със зехтин и сол за обяд;
  • шепа ядки или 1-2 плода за следобедна закуска;
  • риба или чисто месо (евентуално с гарнитура от зеленчуци, които не включват картофи) за вечеря.

Дори и да ви се иска да изядете нещо калорично и вредно като парче торта, задоволете се само него и изчакайте поне два часа до следващото си хранене, за да не смесвате типовете храни.

Да пием достатъчно вода, но в подходящото време

Почти във всяка статия в блога споменаваме колко важно е да поддържаме тялото си добре хидратирано. Водата поддържа кожата свежа и сияйна, помага за усвояването на полезните вещества от храната, смазва ставите, помага за изхвърляне на токсините, изолира органите, мозъка, гръбначния мозък, носи ни още редица ползи, за които сме говорили в Колко вода да пием на ден и как тя влияе на здравето ни.

За да се възползваме от благотворния й ефект обаче, е необходимо да не я приемаме по време на хранене. Отпивайки дори само няколко глътки от тази живителна течност заедно с ястието си, ние разреждаме слюнката и стомашните си сокове, забавяйки храносмилането.

Ала можем да заменим водата с чаша червено вино по време на хранене. Тази напитка не само няма да навреди, а ще подпомогне храносмилателните процеси в организма ни.

Да не се храним бързо

Чували ли сте за правилото да дъвчем всяка хапка по поне 30-40 пъти? А знаете ли с какво ни помага то? Всъщност най-важно е да го спазваме, когато консумираме хляб, ориз, картофи, банани и други скорбялни въглехидрати. Причината е в съдържащия се в слюнката ни ензим алфа-амилаза, алкализиращ храните от този тип и така спомагащ за по-лесното им храносмилане в стомаха. Следователно колкото по-дълго дъвчем ястия като паста и ризото, толкова по-голямо количество от този ензим поемат, толкова по-лесно ги храносмиламе.

От друга страна, хапвайки бързо и на крак, забавяме целия този процес.

Да не се храним под въздействието на емоциите си

Мнозина успокояват нервите, тъгата, тревогата си с храна. В подобна ситуация обаче проблемите са два:

  • често поглъщаме хиляди калории, без да се усетим;
  • функцията на храносмилателната система се влошава под влиянието на негативни емоции, което води до загниването на голямото количество храна, което сме приели.

Как лесно да превърнем движението в ежедневна част от живота си

Оправданията да не се движим достатъчно – особено през есента и зимата, са многобройни. Нямаме време за фитнеса, а и там ни е скучно. Груповите тренировки са в определени часове и никога не успяваме да си тръгнем навреме от офиса. Навън е толкова студено за разходки и тичане. Май, вечер не е добре да тренираме. Сутрин ни се спи твърде много. Извиненията са безкрай, но с тях трудно ще задържим стройната си фигура.

Начин за активно движение винаги има. Чудесна идея е да използваме времето пред телевизора за тренировки. Можем да си купим кростренажор или велоергометър, които да поставим в хола. Така лесно пренасяме фитнеса вкъщи. Дори не е нужно да излизаме, за да тренираме, и вече можем да нагласяме тренировките в свободните си минути. Ако не желаем да инвестираме в подобен уред, е достатъчно дори да подскачаме, правим клекове и други прости аеробни упражнения, вместо да седим на дивана. Да, този тип тренировки не са особено подходящи за времето преди сън, но ако така или иначе си лягаме късно, по-добре поне да се раздвижим.

От помощ е и да знаем кои тренировки са най-подходящи за различните моменти от деня. Възможно е дори да открием перфектните упражнения, които с лекота да впишем в своя график:

  • кардио сутрин – утринните часове преди закуска са най-подходящи за кардио тренировка, с която ще изгорим много калории и мазнини, но няма да навредим на мускулната си маса. Точно в този момент 20 минути на кростренажора биха ни били най-полезни. С помощта на подобен тип тренировка ще се изпълним с енергия и добро настроение за целия ден. Тя ще притъпи и апетита ни;
  • интензивни интервални тренировки по обед – този тип тренировки представляват бързо редуване на различни видове натоварващи упражнения. Включват всички групи мускули и горят много калори за кратко време. Това ги превръща в отличен избор дори за обедната почивка, като с тяхна помощ отличната ни форма е гарантирана. Ще сме не само слаби, а и стегнати и с добре оформени извивки на тялото;
  • силови упражнения вечер – интересен факт е, че вечер нивата на тестостерона, даващ ни сила, са най-високи и при мъжете, и при жените. Това ни помага при вдигането на гирични и тренировките със собствена тежест. Освен това вечер – след 20:00 ч., силовите тренировки не изразходват гликогена в черния дроб, като по този начин по-лесно изпълняваме упражненията и горим много калории.

Към всичко това, разбира се, можем да добавим и дребните навици като използване на стълбите вместо на асансьора, слизане на една спирка по-рано, за да повървим, отиване до магазина пеша вместо с колата. Всяко движение гори калории. Колкото по-активни сме, толкова по-изваяна ще е фигурата ни.

Кои хранителни добавки ни помагат в поддържането на стройна фигура

В допълнение към правилното хранене и движението за поддържането на идеална фигура ни помагат и някои хранителни добавки. Висококачествени, ефективни и напълно безопасни примери за това са:

Вземете висококачествени хранителни добавки за отслабване на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.