Как да отслабнем лесно и здравословно

Как да отслабнем лесно и здравословно

Юни е. Горещият пясък и солените вълни вече са на една ръка разстояние. Пробваме миналогодишните бански, но установяваме, че тялото ни не е в най-добрата си форма. Това обаче не бива да помрачава лятното ни настроение, а само да ни стимулира към една позитивна промяна.

Красиво изваяното тяло обикновено върви ръка за ръка със здравия организъм. Драстичните диети и гладуването са в състояние да предизвикат появата на стрии, отпускане на кожата, а и до бързо надебеляване, след като се върнем към предишното си хранене.

Тайната на плоския корем и стегнатите бедра се крие в здравословното хранене, достатъчната физическа активност и познаването на тялото и съзнанието си. Сред полезните методи за отслабване е детоксикиращият режим, който пречиства организма и редуцира част от излишните килограми. За това какво представлява и какви са ползите от него вече сме ви разказвали, затова в днешния материал ще се спрем в по-голяма конкретика на здравословното отслабване.

Мотивацията

Почти всяка цел е постижима, стига наистина да я искаме. Промяната на навиците ни е бавен и труден процес, който се крепи изцяло на нашата мотивация. Необходимо е да знаем точно към какво се стремим и защо. Чудесна идея е да поставим своя снимка по бански, на която се харесваме, на хладилника или на шкафа с лакомствата, за да я поглеждаме всеки път, когато посегнем към тях. По този начин ще разполагаме с психологическа спирачка пред нездравословните храни. Ако нямаме подходяща наша снимка, може да използваме и чужда – би ни послужила по сходен начин.

Изключително важно е и да си осигуряваме малки ежедневни стимули към постигане на голямата цел. Добра идея е да измерваме килограмите си, сантиметрите на талията, ханша, бедрата и да си водим дневник, в който да отбелязваме своя прогрес всеки ден. Колкото по-далеч стигаме, толкова по-малко вероятно ще е да се откажем. Чудесен помощник в това начинание ще ни бъде интелигентният кантар Hartmann Veroval, който не само показва теглото, но и автоматично ще изчислява нуждата ни от калории и идеалното тегло за нас, индекса на телесната маса и процента на нашите телесни мазнини.

Можем да използваме и някое приложение или устройство, което да отброява крачките ни, изгорените и поетите калории за деня – учудващо е колко полезно може да бъде това онагледяване за нашата психика.

Добра идея е и да дружим с хора, които са на същата „морска вълна“ в момента. Споделяйки за постигнатото с тях, ще се изпълваме с гордост, която повишава още повече мотивацията за успех.

Здравословен начин на хранене

Добре е да осъзнаем, че здравословният начин на хранене не е диета. Стриктното спазване на точни рецепти, брой и часове на храненията не е за всекиго. Освен това, колкото по-ангажиращо и трудно за изпълнение е едно нещо, толкова по-вероятно е да се откажем. В следващите редове ще разгледаме няколко лесни стъпки към подобряването на хранителния ни режим.

Повече плодове и зеленчуци

Първото, което е добре да направим, е да увеличим приема си на плодове (вариантите с по-малко захар като зелени ябълки, киви, цитруси) и зеленчуци, тъй като те са богати източници на витамини, минерали и микроелементи, осигуряващи ни жизненост и тонус. Повечето от тях съдържат и голямо количество фибри, които забързват метаболизма и така подпомагат отслабването. Важното е обаче да ги консумираме цели, а не под формата на сок, тъй като при изцеждането фибрите биват отстранени и остават само захарите.

По отношение на зеленчуците е важно и как ги приготвяме. Чудесни варианти за консумацията им са:

  • в сурово състояние;
  • задушени на пара;
  • печени;
  • на скара.

Не на захарта и бялото брашно

Отказването от рафинираната бяла захар всъщност не е толкова трудно, колкото изглежда. Като начало е добре да знаем, че именно тя благоприятства натрупването на телесните мазнини. Дори и да контролираме приема си на калории, ще ни е трудно да се справим с „коремчето“, ако не редуцираме или изцяло спрем приема си на захар. Бялото брашно също е много вредно, като консумацията му е в състояние да доведе до диабет. Освен това тестените изделия, приготвени с него, са изключително бедни на полезни вещества, но са богати на калории.

Препоръчително е да ограничим консумацията на бели хляб и паста. Чудесна идея е да ги заменим с овесени ядки и пълнозърнести изделия, чиито вкус е възможно скоро да захаресваме дори повече.

По отношение на сладкото – съществуват множество десерти без захар, съчетаващи какао, ядки и други полезни съставки. Освен това качественият натурален шоколад дори е полезен, тъй като редуцира холестерола и регулира кръвното налягане благодарение на съдържащите се в него флавоноиди. Черният шоколад също така спомага за по-доброто абсорбиране на мазнините и намаляването на лошите въглехидрати в организма ни.

Сред полезните десерти са още киселото мляко с горски плодчета или с мед, а чудесна алтернатива на сладоледа в летните горещи дни са сорбетът и замразеният йогурт без захар. Не на последно място са и плодовете – не само полезни, но и много вкусни.

По-малко сол

Приемът на прекомерно количество сол е сред основните причини за задържането на вода, която подува тялото и ни кара да се чувстваме дебели. Натриевият хлорид в малки количества – от 1,5 до 3,75 г на ден, дори е полезен, тъй като:

  • поддържа баланса на течностите в тялото ни;
  • играе съществена роля в преноса на нервните импулси;
  • участва в съкращаването на мускулите.

В големи количества обаче не само повлиява негативно на външния вид, но може да доведе и до:

  • сърдечно-съдови проблеми;
  • мозъчен инсулт;
  • сърдечен инфаркт;
  • сърдечна недостатъчност;
  • проблеми с бъбреците;
  • недостиг на калций, водещ до проблеми с костите.

Дори да сме почитатели на добре осолените ястия, ще са ни необходими не много дни да приучим вкуса си към по-безсолните, така че и те да ни бъдат вкусни. Добре е да знаем и че консервите, чипсовете, снаксовете, бързите храни, полуфабрикатите съдържат голямо количество натриев хлорид, така че е по-добре да залагаме на домашно приготвената храна.

Ядки вместо снаксове и чипс

Както вече стана ясно, снаксовете и чипсовете съдържат не само вредни мазнини и много калории, но и прекомерно количество сол. Чудесен заместител обаче са ядките и семената. В умерено количество и без сол повечето от тях са много полезни за здравето ни:

  • бадемите са богати на антиоксиданти и благоприятстват състоянието на сърцето;
  • шам-фъстъкът съдържа лутеин, бетакаротен и витамин Е, повишава нивата на антиоксиданти в кръвта и редуцира холестерола;
  • бразилският орех е богат източник на органичен селен, здравословни мазнини, антиоксиданти, фибри,витамини и минерали;
  • орехите могат да ни предоставят необходимото дневно количество от противовъзпалителни растителни омега-3-киселини, както и голямо количество мед, манган, молибден и биотин;
  • слънчогледовите семки съдържат витамин Е, мед, витамини от група Б, манган, селен, фосфор, магнезий;
  • тиквените семки са богати на магнезий, манган и мед.

Сред полезните ядки и семена са още пеканът, макадамията, чията, лененото семе и много други. Похапвайки шепа от тях между основните хранения - вместо чипс, снакс, солети, можем да сме сигурни, че осигуряваме на организма си полезна храна, която в същото време удовлетворява апетита и зараждащия се глад.

Месо

Съществува една обща препоръка по отношение на месото, когато сме на диета – добре е да наблягаме на нетлъстото и немазното като пилешко и риба. За предпочитане е да ги консумираме печени или на скара и без много сол. Наблягайки на този елемент от менюто си, ще се чувстваме сити, без да поемаме голямо количество калории, като така ще сваляме килограми по-бързо.

Хубаво е да имаме предвид и че колбасите не се броят за „месо“. Те съдържат голямо количество сол и причиняват задържане на вода, водещо до подуване и подпухване.

Без пържено

Хубаво е да обърнем внимание и на начина, по който приготвяме храната си. Добре е да се придържаме към печените и варените ястия и да изключим пържените. Последните са с високо съдържание на мазнини и калории, увеличават лошия холестерол и дори могат да са канцерогенни. Ако все пак се изкушим, то е по-добре да пържим в зехтин, отколкото в слънчогледово олио.

Достатъчно вода

Задължителен елемент от здравословния хранителен режим е водата. По принцип необходимото ни ежедневно количество е около 2 литра (варира според килограмите и начина ни на хранене), но през лятото, когато чрез потта си отделяме голяма част от изпитото, е добре да увеличим литрите на поне 3.

Ползите от водата са много, като някои от тях са:

  • спомага за пречистването от токсините;
  • забързва метаболизма;
  • прави кожата ни по-свежа и еластична.

Добра идея е винаги да носим със себе си бутилка с вода – особено през горещите дни.

По-малко калорични напитки

Повечето видове алкохол съдържат много калории, а ако сме почитатели на летните коктейли и сангрията, то е добре да имаме предвид, че те представляват „захарни бомби“. Същото се отнася и за соковете и газираните напитки.

Лятото е време за забавление и лед в чаша, но е хубаво да избираме по-нискокалорични варианти, като фреш за шофьорите и чаша бяло вино за останалите.

Калориите

Дори само със спазването на горните точки вече ще сме направили огромна крачка към воденето на един по-здравословен начин на живот. Но когато говорим за отслабване, важни са и калориите. Една средностатистическа жена се нуждае от 2000 калории на ден, а мъжът от 2500. Това, разбира се, зависи и от физическата ни активност, като за много хора, прекарващи по 8 часа в седнало положение, цифрите са с една идея по-ниски. Въпреки това, ако спортуваме умерено и се храним здравословно, без да преяждаме, то лесно ще поддържаме добрата си фигура.

Ефективен спорт

Спазването на здравословен хранителен режим е в състояние да намали мазнините ни в областта на корема, но за да го стегнем, са необходими упражнения. Освен това правилното хранене само по себе си не е равностойно на отслабване. Само чрез него трудно ще се сбогуваме с излишните килограми в областта на бедрата и дупето. Добре е да комбинираме здравословния си хранителен режим с подходящите тренировки.

Дори само да променим навиците си, като заместим асансьора със стълбите, а транспорта с пешеходни разходки, би ни било от полза. Едни от най-ефективните методи за отслабване обаче са кардио тренировките – тичане, аеробика, каране на колело. Те спомагат за горенето на голямо количество калории. За стягане и оформяне на отделните части от тялото като корем, бедра, ханш обаче са необходими по-специфични упражнения, за които можем да се допитаме до фитнес треньор или да потърсим инструкции и видеа в интернет.

Хранителни добавки

Процесът на отслабване понякога не е толкова бърз, колкото ни се иска, а отказването от любимите сладки или мазни изкушения, е трудно. Затова съществуват множество хранителни добавки, които да ни помогнат по пътя към красивата и здравословна фигура. Сред тях са:

  • Spirulina Micro Algae от Nature's Way, която съдържа натурални синьо-зелени водорасли, наречени спирулина. Тази добавка ефективно редуцира апетита и глада, тъй като е природен източник на фенилаланин, като в същото време ни осигурява жизненост и тонус;
  • PGX Daily Matrix от Natural Factors ефективно балансира нивата на холестерола и триглицеридите, стабилизира нивата на кръвната захар и спомага за усещането за ситост;
  • Kelp Whole Thallus от Nature's Way се отличава със силен антиоксидантен ефект, спомага за редуцирането на „лошия холестерол“, благоприятства нормалната функция на щитовидната жлеза;
  • Зарсена от Herbamedica е билков продукт, който забързва метаболизма, разграждането на мазнините и спомага за тяхното изчистване от тялото. Спомага както за отслабването, така и за справянето с целулита, за който ви разказахме в предишна наша статия;
  • Diges от Ahmad Tea – чай за добро храносмилане.

Комбинирайки препоръките от статията, лесно ще се сдобием с мечтаната фигура – и то не само за лятото. Стига да превърнем здравословния начин на живот в наш „навик“, ще се радваме на красиво и здраво тяло през цялата година.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.