Как да се справим с отпуснатата кожа след отслабване

Как да се справим с отпуснатата кожа след отслабване

За мнозина отслабването е равнозначно на извайване на перфектна фигура, но двете неща невинаги вървят ръка за ръка. В статията ни „Как да отслабнем лесно и здравословно“ ви дадохме няколко полезни съвета за свалянето на килограми по щадящ организма начин. Много често обаче хората прибягват до резки и продължителни диети или тичат с часове на пътечката във фитнеса. Това води до рязко и небалансирано отслабване, което в повечето случаи се превръща в причина за появата на отпусната и увиснала кожа. Разбира се, понякога този процес не зависи от нас – например при раждане или отслабване в резултат на стрес.

Каквато и да е причината, довела до отпускането на епидермиса, следващите съвети могат да ни помогнат да стегнем кожата си и да се радваме на истински красиво и здраво тяло.

Кожата ни наистина ли е отпусната

Преди да вземем, каквито и да е било мерки за стягане, е добре да сме сигурни наистина ли имаме отпусната кожа или става въпрос за още неизчистени мазнини. Подобен казус най-често възниква в коремната област и ханша. Напълно възможно е да ни е необходимо да вложим само още малко усилия за разграждане на мастните натрупвания и премахване на паласките, без да се притесняваме от увиснала кожа. Можем да проверим кой от двата е нашият проблем, като стиснем мястото с ръка. В случай че хванатата с пръсти тъкан е с дебелина над 0,5-1 см, то това вероятно са мазнини.

Натрупване на мускулна маса

Рязкото отслабване чрез гладуване и продължително кардио изтощава организма и освен мазниниите стопява нашите мускули. Тъй като именно те оформят кожата ни и й служат за опора, изчезването им причинява безформеното увисване на епидермиса. Ръце, бедра, корем – всяка част от тялото ни може да бъде засегната.

За да преодолеем този проблем, е необходимо да си възвърнем мускулната маса, като начинът за това са силовите тренировки и правилният хранителен режим.

Много дами изпитват притеснение от вдигането на гирички, защото вярват, че ще се сдобият с огромни мъжествени мускули. Това обаче е невъзможно при нормални натоварване и диета. Ефектът от подобни тренировки би могъл да има само благотворен ефект върху състоянието на кожата и на цялата фигура. Мускулите са полезни и в борбата с килограмите, тъй като горят много калории само за да се поддържат в нормално състояние.

С какво и как да се храним

Здравословната диета е ключова за цялостното ни здраве – включително и за еластичността и стягането на кожата. Основното правило е да приемаме достатъчно витамини, минерали и протеин и да намалим мазнините.

Добре е дневното ни меню да включва поне 4-5 порции плодове и зеленчуци, както и ядки, риба, месо. Те са в състояние да ни осигурят десетки полезни вещества, сред които:

  • витамин С, спомагащ за производството на еластин и колаген (по-долу ще разгледаме ползите от тях);
  • витамин Е, борещ се с действието на свободните радикали и по този начин защитаващ клетките от увреждане;
  • витамин A, допринасящ за нормалното състояние на кожата;
  • витамин D, осигуряващ влажност и гъвкавост на епидермиса, спомагащ за образуването на нови кожни клетки;
  • витамини B6 и B12, намаляващи нивата на аминокиселината хомоцистеин, чиито завишени стойности възпрепятстват работата на ензимите, отговарящи за синтеза на колаген и еластин.

В кои храни ще открием тези и много други полезни витамини и минерали, разказахме в предишна наша статия. Разбира се, освен чрез яденето можем да си ги набавяме и чрез хранителни добавки като Solgar Skin, Nails and Hair Formula За коса, кожа и нокти 120 таблетки, Doppelherz Допелхерц актив B-Комплекс ДЕПО 30 таблетки, Герикапс Витамини А + Е 20 капсули Adipharm и AboPharma Д-Абовит Витамин Д3 Спрей 400 I.U. 140 дози 25 мл.

Наравно с витамините по важност се нарежда и протеинът. Приемът му в достатъчни количества ще ни помогне да увеличим мускулната си маса, както и да осигурим на своята кожа необходимите й хидратация и еластичност. Богати на протеин са месото, яйцата, сьомгата, бобовите култури, киноата, бадемите, като можем да си го набавяме и под формата на спортни добавки от рода на Biogame Supermass Протеин ягода 500 гр.

Сред ключовите протеини за доброто състояние на епидермиса са колагенът и еластинът. Неправилното хранене обаче може да причини недостига им в тялото ни, а оттам и отпускането на кожата.

Колагенът представлява ключов за организма ни белтък, съдържащ се в кожата, хрущялите и сухожилията. Вече сме разглеждали подробно всички ползи от него, като основното, върху което е добре да наблегнем сега, е, че отговаря за здравината и еластичността на епидермиса.

При нормални условия организмът ни е в състояние да го произвежда сам, но нездравословното хранене и напредването на възрастта намаляват тази способност. Колаген можем да си набавяме и чрез консумацията на животински продукти, фасул, маслини, но най-оптималният вариант за достигане на необходимите му за тялото нива е чрез хранителни добавки като Beautin Collagen Бютин колаген с магнезий за здрава кожа, коса и нокти и Doppelherz Допелхерц систем Колаген Beauty 30 флакона.

Еластинът, от своя страна, отговаря за образуването на еластичните нишки в съединителната тъкан, осигуряващи еластичността на епидермиса, кръвоносните съдове и други структури в организма. За поддържането на нормални нива на този протеин в тялото може да ни помогне приемът на хиалоронова киселина чрез хранителни добавки като Nature's Way Hydraplenish with MSM Хидраплениш МСМ за здравето на кожата и ставите 750 мг и Solgar Hialuronic Acid Complex Хиалуронова киселина комплекс 30 таблетки, както и на продукти с охлювен екстракт, богат на еластин, от сорта на Lecovita Периферин 25 мл 20 ампули Gama Select.

За здравината на кожата изключително полезен е и приемът на Омега-3 мастни киселини. Чудесен източник за целта са орехите, сьомгата, рибата треска, яйцата, авокадото, лененото семе, бобовите и зърнените храни. Добър вариант е и рибеното масло под формата на хранителни добавки като AboPharma Рибено масло от сьомга с Омега-3 мастни киселини и Витамин Е 1000 мг 60 капсули, както и Doppelherz Допелхерц систем Антарктически крил 60 капсули, и Fortex Vitamix Омега-3, витамин Е 30 капсули.

Вода, вода, вода

В почти всяка статия на тема добър външен вид и за общото благосъстояние на организма включваме точка за консумацията на вода. Тя се оказва универсалният източник не само на красота, но и на здраве. В летните месеци ни предпазва от слънчев удар, помага ни в борбата с целулита, допринася и за еластичността на кожата.

Необходими са ни поне 2 литра вода на ден, за да си осигурим правилно функциониращи епидермални клетки, добре хидратирана, еластична и гладка кожа.

Не на цигарите

Цигарите вредят на всички органи в организма ни, включително и на най-големия – кожата. Тютюнопушенето съкращава жизнения цикъл на епидермалните клетки, а това забързва процеса на стареене на кожата. Резултатът е загуба на еластичността и жизнеността й, поява на пигментни петна и отпускане.

За щастие, след спиране на цигарите е необходима само около година, за да възвърнем добрия и здрав вид на епидермиса си.

В борбата с тютюновата зависимост могат да ни помогнат продукти като спрейовете, лепенките и дъвките Nicorette.

Козметични продукти за стягане на кожата

За справяне с отпуснатата кожа могат да ни помогнат и редица козметични продукти. Чудесен и основополагащ избор са бадемовото и кокосовото масло. Добра идея е да втриваме с масажни движения едно от двете върху проблемните зони вечер преди лягане. На сутринта кожата ни ще е гладка и подхранена.

Добра идея е да използваме и продукти, съдържащи или стимулиращи производството на колаген като:

Изключително важен за стегнатия и здрав вид на кожата е и коензимът Q10, който е сред активните съставки на Nivea Firming Стягащо мляко за тяло с Q10 400 мл.

Друг чудесен продукт за целта е Bilka Body Care Caffeine+ Крем за тяло с отслабващ ефект и стягащо действие 180 мл, включващ във формулата си кофеин, благоприятстващ кръвообращението и спомагащ изхвърлянето на мазнините и водата от тялото, гроздов екстракт с укрепващ еластиновата структура на епидермиса ефект, витамин Е и още редица полезни съставки.

Ефективен избор са и стягащите кремове на Leocrema, които предлагат отделни решения за стягане на:

Козметика без сулфати

В борбата с увисналата кожа не е важно само каква козметика използваме, но и каква избягваме. Добре е да подбираме сапуните, душ геловете, шампоаните и дори перилните си препарати така, че да не съдържат сулфати. Те дразнят и водят до изсушаване на кожата, което намалява нейната еластичност.

Приятните и полезни масажи

Редовните масажи – 4-5 пъти в седмицата, могат да окажат изключително благотворен ефект на фигурата ни. Те служат за изгаряне на мазнини и за стягане на кожата. Най-полезни биха били, ако са извършвани от специалист, но спокойно можем да масажираме бедрата, ръцете и коремната си област сами. Чудесна идея е да подпомогнем действието на масажа и с продукти като Lavena Универсален масажен крем с какаово масло и витамин Е 240 мл.

Ексфолиация

Ексфолиацията е процедура, с която улесняваме мъртвите кожни клетки да паднат. По този начин стимулираме растежа на нови и съответно – обновяването на кожата. Това й придава свеж и здрав вид и спомага за нейното стягане.

За пълноценна ексфолиация са ни необходими способи като Ексфолиращата гъба за тяло от естествен лен Magnum Natural от Solingen, Nuxe Reve de Тhe Ревитализиращ гранулен ексфолиант 150 мл и Avene Body Нежен пилинг за тяло 200 мл.

В случай че четете тази статия превантивно и все още се борите с килограмите, то всичко гореописано би ви било полезно, за да не позволите на кожата ви да се отпусне и увисне в резултат на отслабването. Междувременно може да ви е интересно да прочетете и статията ни „Топ хранителни добавки за отслабване – видове и действие“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.