Как да се грижим за здравето на котката?

Как да се грижим за здравето на котката?

Да си вземете коте за домашен любимец, означава да увеличите семейството си с още един член. Тези мъркащи пухкави създания са в състояние да разведрят ежедневието Ви, да го изпълнят с топлина и уют. Но за да се чувстват и те добре в новия си дом, е важно да полагате за тях необходимите грижи - грижи за здравословното им развитие, грижи за техния комфорт.

Всичко за грижата за мъркащия любимец вземете от онлайн аптека galen.bg на здравословно ниски цени!

Какви са често срещаните здравословни проблеми при котките?

Като всяко едно живо същество и котките страдат от различни здравословни проблеми. Различните породи са предразположени към определени неразположения, но лесно можем да обобщим едни от най-разпространените като цяло сред мяукащите любимци:

  • хранителни алергии и непоносимости - възможно е котето Ви да прояви алергия или непоносимост към определен вид храна или съставка в храната. В тази ситуация е важно да установите коя е тя и да я избягване, за да се погрижите за комфорта му;
  • паразитни инфекции - ако не полагате необходимите грижи, е възможно котето да прихване паразити като бълхи, кърлежи или глиста, които са в състояние да предизвикат различни здравословни неразположения;
  • кожни заболявания - широкоразпространени при мъркащите любимци са кожните проблеми като дерматити, инфекции и други. Много често те са в пряка връзка с приеманата от животното храна;
  • проблеми със зрението - сред котките са разпространени и заболяванията на очите като кератит, конюнктивит, глаукома;
  • пикочно-полови заболявания - примери за това са застой на урината, камъни в бъбреците, инфекции на пикочните пътища;
  • зъбни проблеми - такива са кариеси на зъбите, пародонтоза, възпаление на венците;
  • наднормено тегло - само по себе си то не е болест, но често предизвиква сърдечно-съдови заболявания, диабет, висок лош холестерол;
  • болести на дихателната система - примери за това са астма, бронхит, пневмония.

Това е само кратка извадка от най-типичните за тези домашни любимци заболявания. Както при хората, така и при котките самолечението може да доведе до задълбочаване на болестта. По тази причина и при най-лекия симптом за неразположение на котето е препоръчително да го заведете при ветеринарен лекар.

Как да се грижим за здравето на котката?

Грижите за мъркащия любимец не се простират само до храненето и смяната на тоалетната. Сред основните грижи, които е добре да полагате, за да бъде той здрав, са свързани с:

Хранене

Основното, което трябва да знаем за котките, е, че те са хищници. За разлика от кучетата например котките не могат да се задоволя със зеленчуци, хляб, мляко. Те се нуждаят от питателна високопротеинова храна, за да бъдат здрави. Сред най-важните за благосъстоянието им микронутриенти са витамин А, аргинин, таурин, омега-6.

Важно е да знаем, че дефицитът на аргинин може да бъде фатален за котето, тъй като участва в изграждането на всички тъкани. В същото време недостигът на таурин е в състояние да предизвика ослепяване, други зрителни и сърдечно-съдови проблеми.

Що се отнася до мастните киселини, две са всъщност най-съществените за добрата грижа за домашния Ви любимец. Това са линоленовата и арахидоновата - разновидности на омега-6 незаменимите мастни киселини. В случай че котето страда от дефицит на тези микронутринти, е вероятно да има трудности с фертилността и козината му да придобие сух и нелъскав вид.

Мъркащите животинки се нуждаят и от голяма доза белтъци, за да функционират организмите им нормално. В същото време могат да живея почти без въглехидрати, без това да повлияе негативно на здравето им.

Наред с всичко изброено дотук е добре да споменем минералите. Сред най-важните за грижата за котето Ви са калций, фосфор, калий, натрий, магнезий, желязо, цинк, мед, манган, селен. Калцият и фосфорът например подкрепят опорно-двигателната система, зъбите и костите. Цинкът, от своя страна, е мощен антиоксидант, играещ важна роля в много от процесите в тялото и подкрепящ имунитета.

Що се отнася до витамините, едни от най-полезните са А, D, E, K. Необходимо е обаче котето да не се прекалява с приема им под формата на хранителни добавки, тъй като са мастноразтворими и при натрупване в организма могат да доведат до проблеми. Интересен факт е, че за разлика от нас - хората, котетата са в състояние сами да синтезират витамин C в тялото си.

Не на последно място, от голямо значение за здравето им е и да приемат необходимото им количество калории - не по-малко или повече. Готовите котешки храни освен че са съобразени с конкретните нужди на животното и съдържат гореизброените микронутриенти, са и с ясно упомената калорийна стойност. Благодарение на това лесно можете да определите необходимите дневни дажби за домашния Ви любимец.

Добре е да споменем и че при избора на котешка храна е важно тя да бъде съобразена с индивидуалните нужди на животното, определящи се най-вече от възрастта, размерите, породата - късокосместа или дългокосместа, и здравословното му състояние. Отлични варианти, които могат да задоволят хранителните нужди на Вашия любимец, са:

От ключово значение за здравето на котето е и грижата за осигуряването му на постоянен достъп до вода - не само по време на хранене.

Още висококачествена храна за котки открийте в онлайн Аптека Гален!

Тоалетна

Да, котешката тоалетна е важна, но не толкова за здравето на животното, а за спокойствието и комфорта на стопаните. В случай че любимецът Ви не разполага с такава или тя е мръсна, просто би отишъл до тоалетната на друго непредвидено за това място във Вашия дом. За да се предпазите от подобни инциденти, е необходимо редовно да се грижите за почистването на котешката тоалетна. Чудесни варианти са и котешките постелки.

Физическа активност

Тези малки хищници са активни по природа и се нуждаят от движение, за да бъдат здрави. Приблизително 15-20 минути игра на ден са минимумът грижа по отношение на движението, която е добре да им предоставяте.

Сън

Котките спят много. Ако са в зряла възраст, е нормално да прекарват между 12 и 16 часа от денонощието в сън. Малките котенца спят дори повече - до 20 часа на денонощие.

Важно е обаче да знаем, че те не изпадат в дълбок сън като нашия, а са в постоянна готовност да реагират при евентуална опасност. По тази причина е наша грижа да им осигурим необходимите спокойствие, комфорт и време, за да успяват да си набавят необходимото им количество сън всеки ден.

Ваксиниране

Ваксините са изключително важни за котките, за да ги предпазят от различни опасни болести. Подобно на хората и котките трябва да се ваксинират на определени възрасти, като се започва от около шестата до осмата седмица от живота им.

Сред първите задължения на новия стопанин на едно коте е да го заведе на ветеринар и да започнат ваксинационния му календар.

Грижа за козината

Грижата за козината е важна не само за външния й вид, но и за нейното здраве. Сред начините, по които да се погрижите за нея, са:

  • редовно сресване;
  • подбиране на храна, богата на протеини, витамини и минерали, подпомагащи растежа на здрава и лъскава козина;
  • поддържане на добра хигиена на козината със специализирани шампоани като Camon Orme Naturali Шампоан за котки със зелена глина 200 мл;
  • защита от бълхи и кърлежи с подходящи средства за обезпаразитяване и гребени за премахване на бълхи;
  • редовно пилене или подрязване на ноктите, тъй като ако са дълги, под тях може да се събере мръсотия, която да доведе до инфекция - както кожна, така и на козината.

Как да разберем, ако котката ни е болна?

Котките не са в състояние да ни кажат, ако не се чувстват добре и са болни. По тази причина е необходимо да следим внимателно поведението им, да внимаваме за наличие на тревожни сигнали. Сред тях могат да бъдат:

  • липса на апетит - сред най-ясните симптоми за наличие на здравословен проблем са липсата на апетит и пълното отказване на любимеца да се храни;
  • консумация на по-малко или повече вода - това може да е сигнал за уринарен или друг проблем;
  • промяна в цялостното поведение - ако се държи необичайно, като например е по-малко жизнена и активна, не идва при Вас, спи повече или е по-агресивна, това може да бъде признак за заболяване;
  • диария и/или повръщане - ясни признаци за храносмилателни проблеми;
  • учестено дишане - ако диша тежко, шумно или се задъхва, това може да бъде признак за проблем с дихателната й система;
  • промени в кожата и/или козината - ако козината придобие необичаен вид, започне да пада повече от обикновено, по кожата се появят белези за инфекция, нараняване или раздразнение, е добре да посетите ветеринар;
  • проблеми с очите - ако очите сълзят, започнат да се появяват различни секрети около тях, вероятно животното е болно.

При наличието на някой от тези симптоми или на други притеснителни признаци, е важно бързо да посетите или да се обадите на ветеринар. Това е грижа номер едно на стопанина.

Всичко необходимо за грижата за котето ще откриете в онлайн аптека galen.bg! Възползвайте се от ниските ни цени и опциите за безплатна доставка сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.