Как да се грижим за кучето и котката си през зимата?

Как да се грижим за кучето и котката си през зимата?

Домашните любимци бързо се превръщат в членове на семейството, в обичани от всички другари. В случай че ги отглеждаме в своя дом, те се приспособяват към живота на топло и сигурно. По този начин стават по-податливи на агресивните външни фактори и се нуждаят все повече от нашите грижи.

Как да помогнем на кучето и/или котето си да се чувстват комфортно и да са здрави през зимата, ще разгледаме в следващите редове.

Вземете всичко необходимо за домашните любимци на ТОП ЦЕНА от онлайн аптека Гален още сега!

Как да се грижим за кучето през зимата?

Домашните кучета са любимците, които обикновено се нуждаят от най-много допълнителни грижи през зимния сезон. На тях им се налага да се справят със студа и ако живеят постоянно на двора, и ако излизат само за ежедневните си разходки. Ето на какво да обърнем специално внимание, за да са щастливи кучетата ни през зимните дни:

Предпазване от студа

В природата животните не обличат дрехи, а се топлят благодарение на козината си. Важно е да знаем обаче, че много от породите кучета са създадено изкуствено и не са пригодени да издържат на минусовите температури. Изключително податливи на студа се оказват и късокосместите породи.

Ако нашият любимец е от подобна разновидност, е препоръчително през зимата да го извеждаме облечен със специални кучешки дрехи. В случай че живее на двора, е хубаво да му осигурим топли одеяла и възглавници в пазещата му завет колиба.

Важно е и да се грижим правилно за козината му - неговия естествен кожух. Препоръчително е през зимата да не я подстригваме, за да е възможно най-обемна и топла. В същото време е необходимо редовно да я разресваме, за да предотвратим появата на сплъстявания и топчета, които биха изложили кучето на студа. Освен това по този начин предпазваме животното от кожни проблеми като раздразнения и пърхот.

Силно препоръчително е и да наблюдаваме кучето си за симптоми за премвръзване. Добре е да проверяваме температурата на опашката и върха на ушите. Ако са твърде студени, ако животинката видимо зъзне или се опитва да се изправя на два крака необичайно често, вероятно страда и измръзване. В подобна ситуация е необходимо бързо да я приберем в топло и закрито помещение, да я завием с одеяла или кърпи и да се свържем с ветеринаря си за съвет или лична визита.

Не на последно място - ако кучето е силно изнежено и/или породата му не издържа на студ, е добре да съкратим времето за разходки, като евентуално увеличим честотата им.

Защита на лапичките

Лапите са най-податливата на студа част на кучето. За да ги предпазим от ледения сняг, а и от солта и препаратите, използвани за разтопяването му, е препоръчително да използваме кучешки обувки или специализиран крем за лапички.

Отличен избор е Dr. Clauder's Beauty & Care Крем за лапички за кучета 40 мл. Нанесен преди разходка, той образува защитен филм. По този начин стъпалата на кучето са предпазени от снега и леда, от солта, от остатъците от бензин и масло по асфалта.

По-малко къпане

Хигиената е изключително важна, но през зимата твърде честото къпане на кучето може да е опасно за здравето му. Препоръчително е да ограничим банятa, след измиване да не извеждаме животното на студа и винаги да подсушаваме добре козината му.

Чудесна алтернатива за зимно почистване след разходка са мокрите кърпички и спреят за сухо къпане, подходящ освен за кучета и за котки.

Храна и вода

В студените дни домашният любимец се нуждае от повече калории, за да се топли. Това важи в особено голяма степен за кучетата, живеещи на открито, както и за разхожданите по-често и продължително. В тези случаи е препоръчително да се избира храна с по-високи калорийни стойности като:

Важно е обаче и да не прекаляваме с калориите, ако поради студа извеждаме домашния си любимец по-рядко. В такива ситуации чудесен избор са храни като:

Добре е да обърнем по-специално внимание и на водата. Ниските температури не означават, че животното се нуждае от по-малко течности. Много важно за благосъстоянието му е да има постоянен достъп до достатъчно количество вода. Добра идея е при разходки навън да използваме приспособления като Camon Сгъваема силиконова купа за вода за кучета 350 мл.

Опасности

Зимата крие далеч повече рискове за кучето от измръзване. Такива са:

  • ледът, на който може да се подхлъзне;
  • замръзналите водни басейни, в които може да пропадне;
  • антифризът, който привлича със сладкия си вкус, но е опасен за живота на домашния любимец;
  • респираторните инфекции, които засягат и кучетата.

За да защитим другаря си от всичко това, е добре:

  • да го извеждаме винаги на каишка;
  • да ограничим достъпа му до опасни течности и други субстанции;
  • да го ваксинираме преди началото на зимния сезон;
  • да се придържаме към съветите, които дадохме по-горе.

Открийте всичко за кучето в онлайн аптека galen.bg!

Как да се грижим за котката през зимата?

Макар и много от домашните котки да живеят единствено на закрито, някои от тях излизат и навън. Добре е да споменем и мяукащите ни любимци, които пребивават изцяло на двора. Всички те се оказват изложени на зимния студ и се нуждаят от нашите специални грижи.

Ограничаване на излизането

Най-доброто, което можем да направим за котката си през зимата, е да не я пускаме да излиза навън, да я приберем на топло в дома си. По този начин ще я предпазим от простуда и хипотермия.

Освен това навън я дебнат опасности като разлят антифриз, сол и химикали за разтопяване на снега, замръзнали водоеми и т.н. За да ограничим шансовете котето да се измъкне незабелязано, е добре да запушим всички възможни изходи и да не го оставяме в помещение с отворен прозорец без наблюдение.

Ако мъркащият ни любимец все пак успее да се измъкне, е нужно да се погрижим бързо за него, щом се прибере. От полза е подсушаването с кърпа, ако се е намокрил, както и завиването с меко одеяло.

Важно е и да го огледаме внимателно за евентуални симптоми за премръзване. Такива са промяна в цвета на ушите, лапите и носа.

И не на последно място - ако нямаме възможност да приютим дворните котки в дома си, е добре да им осигурим удобна колиба, в която да се прибират.

Мерки против изгубване

Ако котката все пак остане да живее навън или продължи с редовните си разходки, е силно препоръчително да й поставим микрочип за проследяване. Въпреки че мяучкащите любимци обикновено се ориентират добре по миризмите, в студеното време ароматът на дома лесно може да бъде изгубен.

Важно е да имаме предвид и че нашийниците за проследяване не са най-сигурният вариант, тъй като могат да се счупят и паднат.

Храна и вода

Подобно на кучетата, котките, които излизат/живеят навън през зимата, се нуждаят от повече калории, за да поддържат телата си топли. В този случай добър избор са храни като:

Важно е да осигурим на котката и постоянен достъп до питейна вода, защото дехидратацията е възможна дори в студените дни.

Открийте всичко за котката на НИСКА ЦЕНА в онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.