Кога кучето се нуждае от хранителни добавки

Кога кучето се нуждае от хранителни добавки

Както при хората, така и при домашните любимци понякога е необходима употреба на хранителни добавки. Това важи до голяма степен и за най-добрия приятел на човека - кучето, но е важно да имаме предвид, че безразборният прием на витамини и минерали може да му навреди.

За да се грижим пълноценно и правилно за своето куче, е добре редовно да се консултираме с ветеринаря и да следваме неговите съвети. Същевременно е препоръчително да се информираме в детайли относно всички теми във връзка с отглеждането му.

Вземете висококачествени хранителни добавки за кучета Winner Plus на топ цена от galen.bg!

Кога кучето не се нуждае от хранителни добавки

Хранителните добавки съществуват, за да компенсират дефицити на определени микро- и макроелементи в организма. Когато такива не съществуват, добавките стават излишни и дори вредни. Най-сигурният начин да определим дали нашето куче изпитва недостиг на някой витамин или минерал, е чрез изследване.

Добре е да имаме предвид и че ако любимецът ни е млад, видимо здрав и енергичен и го храним с качествена кучешка храна като Winner Plus, съществува голяма вероятност да не се нуждае от хранителни добавки.

Как да изберете подходяща храна за кучето ви, прочетете в Как да изберем най-добрата храна за своето куче.

В същото време обаче съдържащите се в специализираните храни за кучета микроелементи обикновено са съобразени със средноаритметичните нужди за конкретните порода, възраст и килограми на животното. Тъй като всяко куче е индивидуално, тези стойности понякога са недостатъчни за организма му. Ако то е по-активно от обичайното, по-стресирано, живее на по-топло или студено, може би се нуждае и от добавки. Шансът за това се увеличава, ако го храним с човешка, а не със специализирана храна.

Тук отново се намесва ролята на ветеринаря, който да определи дали и какви добавки да даваме на домашния си любимец.

В кои случаи приемът на добавки от кучето е препоръчителен

Приемът на хранителни добавки обикновено е наложим за следните кучета:

  • в подрастваща възраст;
  • в старческа възраст;
  • бременни или кърмещи;
  • неконсумиращи специализирана кучешка храна;
  • със здравословни проблеми;
  • живеещи в извънредни условия - голямо физическо натоварване, силен стрес, сух въздух, неподходящи за породата температури.

Кои са най-често необходимите кучешки хранителни добавки

Колкото и индивидуален да е всеки кучешки организъм, съществуват определени хранителни добавки, от които повечето кучета се нуждаят. Сред тях челно място заемат омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини.

Те се оказват екзистенциални за доброто здравословно състояние на домашния ни любимец. Грижат се за кожата, козината и зрението му, предпазват го раздразнения и дискомфорт. По тази причина е препоръчително да избираме храни с риба и морски дарове като Winner Plus Super Premium Menu with chicken, salmon and rice Питателна мокра храна с пиле, сьомга и ориз за кучета от всички породи 800 гр. В случай че те не успяват да задоволят нуждите на нашия домашен любимец, е подходящо да ги допълним с продукти като:

  • Winner Plus Omega-3 Salmon Oil Омега-3 с норвежко масло от сьомга за кучета 1000 мл - повишава имунитета, прави козината лъскава и здрава, подкрепя сърцето, апетита, мускулната сила, повишава енергията. Съдържа по-малко от 1% свободни мастни киселини, което гарантира максимална ефективност на EPA (Ейкозапентаенова киселина) и DHA (Докозахексаенова киселина) полиненаситени мастни киселини;
  • Winner Plus BARF Oil Конопено масло за кучета на Барф диета 250 мл - тази омега добавка с растителен произход съдържа омега-6 мастни киселини и е подходяща за кучета, придържащи се към консумация на сурови храни по метода BARF. Подобрява метаболизма и заздравява козината и кожата.

Какво да знаем за кучешките добавки при специфични здравословни проблеми и нужди

Добре е да знаем, че всяка порода кучета е предразположена към определени здравословни проблеми, като шансът за появата им се повишава с възрастта. По тази причина е препоръчително да наблюдаваме кучето си и в случай на нужда да реагираме своевременно. За целта ни помагат специализираните хранителни добавки:

Кучешки хранителни добавки за контрол на теглото

Често срещан проблем при по-възрастните кучета е наддаването на килограми. Причината е в понижената им физическа активност и забавящия се метаболизъм. С цел контрол на теглото и апетита, можем да използваме:

Добавки за по-добро храносмилане

При влошено храносмилане и храносмилателни проблеми помагат:

Добавки за опорно-двигателната система

От подобни добавки обикновено се нуждаят подрастващите, старите, бременните и кърмещите кучета:

Добавки за по-красива козина

Ако кучето ни се явява по конкурси или просто искаме да подпомогнем красотата и здравината на козината му, можем да му съдействаме с добавки като:

Поръчайте добавки за кучета Уинър Плюс на изгодна цена от онлайн Аптека Гален сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.