Как да изберем най-подходящата котешка храна?

Как да изберем най-подходящата котешка храна?

Ако наскоро сте увеличили семейството си с още един член, който мяука и мърка, то сред първите Ви и най-важни задачи е да му осигурите подходяща храна. След като веднъж се запознаете с принципите, които да следвате, и опознаете котката си, изборът се превръща в рутина. В следващите редове ще откриете насоките, от които сега вероятно имате нужда.

Вземете висококачествена храна за котки на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Коя е любимата храна на котките?

Не, това не е млякото. То дори не е особено полезно за пухкавите ни топки на по-зряла възраст, въпреки че анимационните филми отдавна са наложили този мит. Котките са хищници и като такива най-много обичат и се нуждаят от месо. Пилешко, пуешко, говеждо, агнешко, риба или друг вид - те обичат да си похапват от всичко.

Когато избирате котешка храна с месо е важно съдържанието да бъде подробно и ясно. В случай че пише, че включва определен процент месо, но не е упоменато от какъв вид, то този продукт вероятно е с ниско качество.

Препоръчително е и храната да не съдържа голямо количество пшеница, соя, царевично брашно. Те не носят хранителна стойност, не съдържат ценни микроелементи и не засищат добре, но в същото време могат да допринесат за наддаването на килограми на домашния Ви любимец.

Не на последно място, всяка котка е индивидуално живо същество със своите собствени вкусове и предпочитания. По тази причина е добре в началото да купувате по-малки пакети, докато установите коя е най-любимата храна за Вашето коте. Отлични варианти, с които може да опитате в началото, са:

Котешка храна според възрастта

Сред основните критерии при избора на котешка храна е и възрастта на животното. В различните етапи от своето развитие то се нуждае от различни количества витамини, минерали, протеини, мазнини, въглехидрати, калории.

Храната за котки се разделя на три основни възрастови категории:

Чудесни варианти към отделните категории са:

Храни за подрастващи котки

Храни за зрели котки

Храни за котки в напреднала възраст

Суха или мокра котешка храна да изберем?

Както вероятно сте забелязали, котешката храна се предлага в различни форми:

  • суха - най-често грануи;
  • мокра - обикновено в консерва.

Изборът е въпрос на предпочитание от страна на котката. Всеки вариант може да е с еднакво високо качество. Важното е да имате предвид, че хранителната стойност на сухата храна обикновено е по-висока спрямо тази на мократа.

В същото време мократа съдържа повече вода. Ако изберете сух вариант, имайте предвид, че котката ще се нуждае от повече питейна вода по време на хранене.

Котешка храна според индивидуалните потребности на котката

При избора на котешка храна е важно да вземем предвид не само предпочитанията и възрастта на домашния си любимец, а и специфичните му потребности. Те могат да бъдат във връзка със здравословното му състояние, начина на живот, кастрацията.

Добри примери за специализирани котешки храни според този критерий са:

И един последен съвет - сменяйте храната на котката плавно, за да избегнете храносмилателни проблеми. За целта е добре постепенно да смесвате досегашния продукт с новия в различни пропорции, докато накрая не остане само новоизбраната по-подходяща храна.

Поръчайте висококачествена котешка храна на топ цена от онлайн Аптека Гален още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.