Как да се погрижим за кожата си след лятото

Как да се погрижим за кожата си след лятото

Слънчевите дни постепенно стават по-кратки, короните на дърветата заменят зелените си одежди с пъстра премяна, а на нас ни се налага да се сбогуваме с лятото. Есента е сезонът, през който кожата се нуждае от възстановяване след парещото лято и подготовка за студената зима.

Време е за дълбока хидратация, която лесно и ефективно можем да постигнем с помощта на хиалуроновата киселина. В допълнение към нея е добре да се погрижим и за регенерирането и подхранването на кожата, за което от голяма полза ще са ни натуралните масла.

Как да хидратираме кожата си след края на лятото

70% от кожните клетки представляват вода. Горещото слънце, вятърът, морето, басейните обаче водят до изсушаването на кожата и до загуба на нейната еластичност и преждевременното й стареене. Топлите вани и душове, които все по-често взимаме през застудяващите септемврийски дни също допринасят за дехидратацията.

За да преодолеем този проблем, е необходимо да пием много вода и да нанасяме качествени дълбоко хидратиращи продукти на епидермиса си, като едни от най-ефективните са съдържащите хиалуронова киселина.

Молекулите хиалурон не само забавят процесите на стареенето, но и осигуряват овлажняване, хидратиране и подобряване на еластичността на кожата. В допълнение към това я защитават и от вредното влияние на външните фактори. По тази причина хиалуроновата киселина е сред най-ефективните съставки в продуктите за хидратация на кожата

На първо място, е добре да обърнем внимание на лицето си. То е постоянно изложено на климатичните фактори, а впоследствие няма как да скрием кожата му с дрехи. По тази причина е хубаво да използваме комбинация от специализирани хидратиращи продукти, които да възстановят и запазят свежия ни вид.

Хидратиращи маски за лице

През есента е препоръчително поне 2-3 пъти в седмицата да нанасяме хидратираща маска с хиалурон на лицето си. Тя ще спомогне за дълбочинната хидратация, за подобряване на еластичността и плътността на кожата ни. В същото време ще неутрализира и признаците на стареенето, останали по лицето ни след топлото лято. Чудесни варианти са:

  • Uriage Eau Thermale Хидратираща нощна маска за лице 50 мл – този иновативен продукт на Uriage съдържа както дълбоко хидратиращата термална вода, характерна за марката, така и хиалуронова киселина за бързо и ефективно справяне с дехидратацията. Към тях е добавен и екстракт от еделвайс със силен антиоксидантен ефект. Маската се нанася вечер и остава да действа, докато спим, така че да се събудим със сияйно и свежо лице. Подходяща е за всеки тип кожа;
  • Apivita Express Beauty Хидратираща маска за лице с морска лавандула 50 мл – тук основната хидратираща съставка е хиалуроновата киселина, чието действие е допълнено от натурална комбинация от етерични масла и алое, както и от антиоксидантния ефект на екстракта от морска лавандула. След нанасяне се престоява 10 минути и се измива. Подходяща е за всеки тип кожа;
  • Nuxe Crеme Fraiche de Beaute Хидратираща маска за лице 50 мл – с висока концентрация на хиалурон в съчетание с допълнително овлажняващите и подхранващи екстракт от червено водорасло и растителни млека. Може да се използва както за нощна маска по подобие на продукта на Uriage, така и като дневна, оставаща само 10 минути на лицето. Подходяща е за всеки тип кожа;
  • Lierac Hydragenist Хидратираща уплътняваща маска за лице 75 мл – в този продукт хиалуроновата киселина е част от комплекса Hydra O2, включващ още биомиметичен кислород, листа от верония, витамини и минерали, които заедно хидратират, оксигенират и подхранват кожата на лицето. Добавени са още екстракт от роза с изглаждащ ефект и масло от камелия, което подхранва и защитава. Мощната формула на маската осигурява пълноценен ефект след престой с нея едва 5-10 минути. За дами, при които белезите на стареене вече са видими. За всеки тип кожа.

Отличен избор са и шийт маските, които са много удобни за ползване и можем да носим със себе си и при пътувания:

Измивни и дегримиращи продукти с хиалурон

Тъй като в края на лятото кожата ни обикновено е силно дехидратирана – особено, ако не сме използвали подходящи слънцезащитни и овлажняващи продукти през топлия сезон. По тази причина е препоръчително да облекчим допълнителното й изсушаване при миене с вода и сваляне на грима с агресивни продукти, съдържащи алкохол. Добре е да се доверяваме на алтернативи, съдържащи хидратиращи и щадящи съставки, като и хиалуронова киселина:

  • Серията почистващи продукти на Eucerin DermatoClean Hyaluron – тя включва почистващи мляко, гел, пяна, вода, така че да можем да изберем най-удобните за нас средства. Всички те са с хиалуронова киселина за интензивна хидратация, глюко-глицерол за допълнително овлажняване и APG комплекс – за ефикасно и нежно почистване. За всеки тип кожа – особено за чувствителна;
  • L'Oreal Hyaluron Specialist Почистващ гел за лице с хиалуронова киселина 200 мл – формулата му съдържа чиста хиалуронова киселина, която хидратира, подмладява, изглажда, тонизира и оказва противовъзпалителен ефект на лицето. Към нея са добавени още пантенол – успокоява и омекотява, и глицерин – овлажнява, тонизира, стяга и действа антисептично. За всеки тип кожа;
  • Серията Nivea Hydra Skin Effect, включваща мицеларен измивен гел и мицеларна вода – с дълбоко овлажняващи и хидратиращи хиалуронова киселина и глицерин. За всеки тип кожа.

Крем за лице и мляко за тяло

Употребата на хидратиращ крем за лице е важна част от ежедневието ни, като в края на лятото нуждата от него се повишава. Разбира се, можем да го съчетаем и с продукти под формата на спрей, мляко и други. Чудесен вариант е Eucerin Hyaluron Хидратиращ спрей за лице с хиалуронова киселина 150 мл.

Интересно е да обърнем внимание и на серията Hyalurogel на Mixa. Тя включва не само разнообразие от хидратиращи продукти с хиалуронова киселина за лице, а и Хидратиращо мляко за тяло за суха и чувствителна кожа. Специалната формула на този продукт съдържа още глицерин за дълбоко овлажняване и противовъзпалителен ефект, както и масло от ший, което подхранва кожата и я защитава от свободните радикали.

Освен продуктите с хиалуронова киселина отлични хидратиращи кожата на тялото ни са тези с натурални растителни екстракти и масла като:

  • Nuxe Reve de Тhe Ревитализиращо хидратиращо мляко за тяло 400 мл – формулата му включва както глицерин, познат с хидратиращото си действие, така и екстракт от зелен чай, който действа противостареещо, противовъзпалително, антибактериално, хидратиращо и стягащо. За всеки тип кожа;
  • Apivita Tonic Mountain Tea Хидратиращо мляко за тяло с планински чай 200 мл – този запазващ естествената влага на кожата и осигуряващ дълбока хидратация, тонизиране и ревитализация на кожата продукт съдържа множество активни съставки, сред които планински чай, алое, масло от гръцка маслина, етерични масла от бергамот, евкалипт, карите, които са добити от продукцията от сертифицирани органични насаждения. Формулата включва още витамин E, прополис, аргинин, масло от бадем и патентована инфузия от 3 вида sideritis вместо обикнновена вода. За всеки тип кожа;
  • Jowae Ревитализиращ хидратиращ лосион за тяло 400 мл – тонизира, възстановява, успокоява и хидратира всеки тип кожа – дори чувствителната. Специалната му формула включва 96% съставки с естествен произход. Лумифенолът във формулата осигурява епидермалния баланс и защита от агресивните външни фактори благодарение на високите си нива на антиоксиданти, полифеноли, танини и флавоноиди. Лосионът съдържа още слънчогледово масло, масло от шеа и екстракт от соя, които действат успокояващо и подхранващо, глицерин за дълбока хидратация и екстракт от бамбук за хидратиране, регенериране и подхранване.

Възстановяване и подхранване с помощта на натуралните масла

Както вече видяхме, много от хидратиращите продукти съдържат във формулите си и натурални масла. Употребата им в чиста форма обаче ни позволява да се възползваме на 100% от чудодейните им свойства. Освен това повечето от тях можем да използваме както за кожата на лицето, тялото и ръцете си, така и за косата.

Грижа за лицето

Кожата на лицето ни е много чувствителна и постоянно изложена на агресивните външни фактори. Затова едно от най-подходящите за нея етерични масла е дълбоко подхранващото арганово масло. То дори може да се използва вместо дневен крем за лице. Аргановото масло действа противостареещо, изглажда и опъва кожата и осигурява перфектна основа за грим. Освен това е леко и не омазнява кожата. Чудесен вариант е натуралното арганово масло от 100 мл на Ikarov. То е подходящо още и за главата, като хидратира скалпа и възстановява жизнеността на косата. Също така заздравява ноктите.

Добра идея е да използваме за лицето си и масло от чилийска шипка. То се отличава с мощен атиоксидантен ефект и безотказно се справя с фините бръчки. Освен това осигурява свежест и блясък на кожата, спомага за премахването на пигментните петна и белезите от пъпки и рани, изравнява тена. Важно е обаче да знаем че е препоръчително да го използваме само вечер, защото при контакт със слънчевата светлина може да доведе до появата на неравномерен тен. Може да се прилага и на косата, като я подхранва и възвръща блясъка й.

Изключително ефикасен продукт за лице е и Есенното подхранващо масло за лице от 3 мл на Ikarov. То комбинира множество полезни за епидермиса натурални етерични масла и натурални антиоксиданти. Сред тях са маслата от българска Роза Дамасцена, джинджифил, лимон, цитронела, гераний, сафлор, маслина и слънчоглед, както и екстрактът от розмарин, витамините Е и С, лецитинът. Съчетанието на всичко това осигурява нужните регенерация, подхранване и хидратация на кожата на лицето в края на лятото и началото на есента. Продуктът също така изравнява тена и осигурява жизненост на изтощената от жаркото слънце кожа. Подходящ е за хора от всяка възраст и за всеки тип кожа, както за нанасяне сутрин, така и за вечер.

Добра идея е да се доверим на натуралните масла и за почистващите си продукти. Тези с хиалуронова киселина можем да редуваме със средства като Ikarov Двуфазен почистващ лосион за лице 100 мл, съдържащ единствено натуралните и неразредени флорална вода от Роза Дамасцена и масло от жожоба Golden. Този невероятен продукт едновременно почиства лицето от замърсяванията и грима (включително водоустойчивия), подхранва кожата, миглите и веждите и осигурява тонус и свеж вид на лицето. Освен това не дразни очите и е подходящ за употреба както вечер за почистване, така и сутрин за освежаване.

Грижа за тялото

Що се отнася до кожата на тялото ни, едно от най-подходящите масла е какаовото. То е чудесен избор и за лицето, тъй като изглажда и намалява белезите и бръчките, докато нанесено на тялото смекчава и предпазва от стрии. Също така подобрява еластичността на епидермиса и го заздравява. То е добър избор както за хора с много суха кожа – каквато е на повечето от нас след края на лятото, така и за тези с нормална.

Друг чудесен вариант е маслото от бадем. То представлява натурален емолиент и задържа влагата на кожата, като й осигурява мекота и нежност. Препоръчва се както за много суха, така и за чувствителна кожа. Подходящо е още за нанасяне на косата, като с него стимулираме растежа й, осигуряваме й блясък и гъстота.

Добра идея е да използваме и кафеено масло, което забавя процесите на стареене на кожата, предпазва я от увисване и поява на целулит, спомага за запазване на плътността й. Него също можем да използваме и за лицето, като в този случай ще ни помогне да се справим с торбичките и тъмните кръгове под очите.

Грижа за ръцете

Важно е да не забравяме и за кокосовото масло. То е чудесна алтернатива на кремовете ни за ръце, тъй като попива бързо, осигурява мекота, хидратация, подхранване и приказен аромат. Кокосовото масло успокоява кожата и ни помага за секунди да забравим за сухотата. Отличен избор е Органичното кокосово масло от 100 мл на Икаров, което можем да използваме за подхранване, блясък и по-лесно сресване и на косата си.

Ikarov Органичен балсам за ръце ментов шоколад за нормална и суха кожа 50 мл, от друга страна, е специално разработен за ръцете ни продукт на базата на натурални масла. Балсамът съдържа органични масла от какао, ший, кокос и натурални етерични масла от мента, лимон и портокал. Тази феерия от аромати ни оказва не само ароматерапевтично действие, а и осигурява защитна бариера на кожата ни, която помага за задържането на естествената й влага.

Помествайки поне част от изброените в статията продукти в ежедневните си ритуали за красота, можем да бъдем сигурни, че ще изпратим есента и посрещнем зимата с мека, хидратирана, млада и свежа кожа. А от статията ни „Как да предпазим кожата си в студеното време“ ще разберете с какви грижи е препоръчително да продължите през студения сезон.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.