Как да се справим с болките в рамото?

Как да се справим с болките в рамото?

Болките в раменете са неприятен проблем, който може да се отрази негативно на ежедневието ни. Какви са възможните причини за възникването им и как да ги преодолеем, ще разгледаме в следващите редове.

Какви са характерните усещания при проблем с рамото?

В зависимост от причината за възникване на болката неприятните усещания в раменете могат да са различни. Възможно е болката бъде силна или тъпа, постоянна или на моменти като например при вдишване или конкретно движение. Може да е придружена от скърцане, изтръпване, парене, подуване, чувство за слабост и/или напрежение. Понякога води дори до ограничаване на движенията.

Добре е да имаме предвид, че дискомфортът може да обхваща както лявото или дясното, така и двете рамена едновременно. Освен това в някои случаи се разпростира към ръцете, шията, гърба и гръдния кош.

Какви са най-честите причини за болка в рамото?

Сред най-разпространените причини за проблема са:

  • травма или друг тип нараняване нараняване - примери за това са разтегнати мускули, възпаление на сухожилия или кости, фрактури, изкълчвания. Тук се нареждат и травмите от носене на твърде тежки раници и дамски чанти;
  • заболявания на ротаторния маншет - под това наименование се разбира съвкупност от мускули и сухожилия, осигуряваща стабилността на раменната става;
  • проблеми с лопатката - в случая дискомфортът може да се разпростира и към врата, горната част на гърба;
  • проблеми с врата - когато причината е във врата, е възможно да възникне и главоболие;
  • артрит - възможно е да засегне и рамената;
  • тендинит - възпаление на сухожилието.

Как да облекчим болката в рамото?

Начините за облекчаване на дискомфорта зависят от пораждащите го причини. Най-подходящото лечение за всеки конкретен случай може да бъде определено единствено от лекар.

Ето едни от най-честите способи, които специалистите препоръчват:

Почивка

Ако болките са причинени от травма или претоварване, почивката със сигурност ще помогне. Ограничете движенията, не носете тежко и по възможност спете на незасегнатата страна до отшумяване на дискомфорта.

Лекарства

Обезболяващите, известни като нестероидни противовъзпалителни средства, са добър избор за облекчаване на дискомфорта и противодействие на евентуално настъпилите възпалителни процеси. Добър избор са:

Чудесен вариант са и мехлемите и геловете за локално приложение като:

Хранителни добавки

В случай че проблемът е хроничен, често помагат и хранителни добавки за стави като:

Охлаждане

При травми и възпаления обикновено помагат и ледените компреси. Добър вариант е да завиете няколко кубчета лед в кърпа, която да поставите на рамото си за 15-20 минути. Важно е обаче да не позволявате да Ви стане твърде студено, за да не настинете.

Затопляне

Затоплянето - особено ако бъде приложено след охлаждане, подобрява кръвообращението. В някои от случаите този похват ефективно намалява болезнените усещания.

Масаж

Той осигурява релаксация на мускулите и редуцира болезнените симптоми. Препоръчително е да се комбинира с втриване на подобен на гореизброените обезболяващи мехлеми.

Физиотерапия

Ако останалите похвати не помогнат, често се предписва физиотерапия. В повечето случаи тя ефективно се справя с болката и възстановява нормалното движение на раменете.

Кога да се консултираме с лекар?

Ако болката в раменете продължи повече от няколко дни и/или усещането стане още по-остро, задължително потърсете лекарска помощ.

Добре е да се консултирате със специалист и в следните случаи:

  • наскоро сте претърпели травма, засягаща раменната област;
  • имате неврологични симптоми като например мравучкане, парене и бодеж като от иглички;
  • имате висока температура;
  • страдате от сериозно хронично заболяване като диабет, сърдечно-съдови или проблеми с нервната система.

Кога може да се наложи оперативна намеса?

Обикновено към операция се преминава само ако останалите методи за справяне с болките не са дали желаните резултати. Сред причините това да се случи, могат да бъдат:

  • мускулно, ставно увреждане, скъсани мускулни връзки;
  • луксация на рамото;
  • скъсване на лабрума на раменна става;
  • aртрит.

Вземете лекарства за стави и мускули с доказано действие и за всяка възраст на ниски цени от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да облекчим симптомите на остеоартрита

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.