Как да стегнем кожата на лицето

Как да стегнем кожата на лицето

Лицето е онази част от тялото, която рядко прикриваме. Излагаме я най-често под влиянието на слънце, вятър и студ, използваме я за изразяване на емоциите си чрез мимики, нея околните забелязват най-бързо. В същото време кожата на лицето е изключително фина и деликатна, в околоочната зона – и много тънка. Сълзите от радост и тъга могат да я раздразнят, усмивките и смръщените ни чела с годините се запечатват под формата на бръчки, а някога изразяващото чувствата стегнато лице често се преобразява в отпуснато отражение на нашите вредни навици.

Отпускането и сбръчкването на кожата на лицето е естествен процес, протичащ под въздействието на множество фактори. Сред тях са гените и настъпващите промени в биологичните ни процеси с напредване на възрастта. Те са заложени в организма ни и няма как да ги променим, но справяйки се с всички останали причини за отпускане на кожата, лесно можем да се радваме на младолико излъчване много по-дълго. Разбира се, от полза ще са ни и козметичните продукти, и хранителните добавки.

Фактори за отпускане на кожата на лицето и как да им повлияем

Гени

Както вече споменахме, едни хора са предразположени към по-бързо стареене и отпускане на кожата спрямо други. Това е заложено в гените ни. Дали сме „извадили късата клечка“, можем да разберем, като наблюдаваме родителите, бабите и дядовците си. В случай че осъзнаем, че при тях отпускането се проявява сравнително рано, е добра идея да започнем с противостареещата грижа за кожата на лицето си още през двайсетте си години. Така няма да променим гените си, но ефективно ще забавим проявлението им.

Напреднала възраст

Промените, които настъпват в тялото ни с напредване на годините, са основният фактор, отключващ отпускането и сбръчкването на кожата.

Сред тях са хормоналните изменения. През тийнейджърските ни години нивата на естроген в организма са по-високи и това спомага за поддържането на гладка и еластична кожа, на отчетлив лицев контур. С остаряването нивата на този хормон спадат, водейки до редуциране броя и размера на клетките, осигуряващи младоликия обем на лицето. Така то се отпуска и постепенно губи ясния си контур.

Освен това с напредването на възрастта производството на отговорните за здравината и еластичността на кожата протеини еластин и колаген намалява. Същото се случва и със синтеза на хиалуронова киселина и липиди, които поддържат кожата хидратирана. Това води до изсушаване на лицето и по-лесна поява на бръчки. Забавя се и притокът на кръв към кожата на лицето, което редуцира достигащите до нея хранителни вещества, и тя губи естествения си блясък.

За да се противопоставим на фактора „възраст“, е важно да подбираме внимателно козметичните си продукти според нашите лични нужди, да подхранваме и хидратираме епидермиса си, да приемаме подходящи хранителни добавки, ако е нужно. Съставките като колаген, хиалурон, витамин C във формулите на продуктите за лице и в добавките ни са в състояние да възвърнат нашата младост. Повече за тях ще разкажем по-долу.

Нездравословен живот

Нездравословният начин на живот вреди не само на здравето, но и на красотата ни. Сред аспектите от нашето ежедневие, на които е добре да обърнем внимание, за да се справим с отпуснатия и старчески вид на лицето, са:

  • начин на хранене – всички пакетирани храни, пълни с консерванти, вредни мазнини, захар, бяло брашно, набухватели, се отразяват негативно на кожата ни. В комбинация с една диета без прием на достатъчно фибри, плодове, зеленчуци те водят до хормонален дисбаланс, причиняващ акне и намалена еластичност на кожата. За щастие, никога не е късно да започнем да се храним здравословно. За да почувстваме най-бързо добрия ефект, е препоръчително да минем през режим на детоксикация, включващ сурови зеленчуци, плодове, ядки, вода и чай. Препоръчителни са и храните, богати на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и подпомагат функцията на колагена в епидермиса ни. Добри варианти за това са авокадото и маслините. Хубаво е промяната да стартира отвътре, за да се прояви и навън;
  • прием на вода – недостатъчният прием на вода бързо води до дехидратация на целия организъм – включително и на кожата. Както вече казахме, сухата кожа е предразположена към поява на дълбоки бръчки и отпускане. За да избегнем това, е препоръчително да изчислим какъв е препоръчителният дневен прием на вода конкретно за нас, и да го спазваме;
  • движение – липсата на достатъчно движение също може да доведе до отпускане на кожата на лицето. В същото време активният спорт забързва кръвообращението ни, спомага за по-бързото достигане на хранителни вещества до кожата на лицето и така за по-свежия й и красив вид;
  • тютюнопушене – никотинът и останалите химикали в цигарите стимулират загубата на колаген в епидермиса ни. Пушенето води и до допълнително дехидратиране на кожата. Лицето става по-сухо, по него се появяват неестетични петна, бръчки, отпуска се. Решението е възможно най-скорошното спиране на цигарите. За това може да ни помогне Табекс за отказване на тютюнопушенето 100 таблетки или Никорет Спрей за уста за отказване на цигари;
  • излагане на слънце – лицето е онази част от тялото ни, която излагаме най-често на слънце, но често забравяме за защитим. Мнозина са хората, които свързват слънцезащитната козметика само с няколкото дни в годината, които прекарваме на плажа. Лицето обаче е изложено на действието на UV лъчите ежедневно, целогодишно. Дори когато температурите са по-ниски или е облачно, ултравиолетовите лъчи достигат до нас. Те повлияват негативно на колагена в кожата, ускоряват процесите на стареенето й и са в състояние да я увредят. За да предотвратим това, е нужно само да нанасяме подходящ козметичен продукт на лицето си всеки ден. Това би ни било полезно дори и да работим от вкъщи и да не излизаме, тъй като екраните у дома ни оказват сходно влияние с това на слънцето. Чудесни примери за ежедневни продукти за лице с SPF са A-Derma Protect Слънцезащитен невидим флуид SPF50+ 40 мл за слънчевия сезон и Uriage Eau Thermale Лек термален хидратиращ крем за нормална към комбинирана кожа SPF20 40 мл за есента и зимата. Хубаво е да се грижим и за слънцезащитата на устните. Слънцето забързва и тяхното стареене, с което те губят своята плътност и ясния си контур. В случая ще са ни полезни балсамите за устни със слънцезащитен фактор като Nivea Sun Protect Слънцезащитен балсам за устни SPF30 4.8 гр.

Как да стегнем кожата на лицето

Придържайки се към здравословен начин на живот, включващ правилно хранене, прием на вода, странене от цигарения дим и редовно нанасяне на слънцезащита, ефективно ще забавим отпускането на кожата на лицето. Всичко това обаче не е достатъчно, ако възрастта ни напредва и/или ако до момента не сме живели съвсем по „правилата“ за красива кожа.

В този случай е добре да се доверим на научните открития по отношение на козметиката, хранителните добавки и красотата.

Колаген

Колагенът е така нареченото „лепило“ в тялото ни. Той държи кожата, сухожилията, мускулите, органите ни свързани, поддържа епидермиса еластичен и стегнат. Освен това подпомага ефекта на другия важен за еластичността на кожата ни протеин – еластина. Възрастта и лошите навици обаче постепенно изчерпват естествените ни запаси от колаген и еластин, забавят и процесите по синтеза им. За да противодействаме на това, е добре да използваме както козметични продукти с колаген, така и да го приемаме под формата на хранителна добавка.

Интересно е да знаем, че колагенът се дели на 6 типа, като всеки от тях може да допринесе по различен начин на организма ни. По отношение на еластичността на кожата от най-голяма помощ ни е колагенът от тип I. Него можем да си набавим чрез хранителни добавки като:

Що се отнася до козметичните продукти, ролята им обикновено е да стимулират естествения синтез на колаген в организма. Чудесни варианти за това са:

Интересно е да обърнем внимание и на цялата серия на Nuxe Merveillance Expert, която е специално разработена за дамите над 40 години, за да възвърне младия вид на лицата им. Всички продукти от серията съдържат колаген, еластин и натурални масла, за да запълнят дори дълбоките бръчки и да възстановят стегнатия вид на лицето.

Хиалуронова киселина

Подобно на колагена и количеството на хиалуроновата киселина в кожата намалява с напредването на възрастта. Тя е известна със способността да задържа вода с тегло от над 1000 пъти повече спрямо собственото си. Именно хиалуроновата киселина е отговорна за хидратирания и свеж вид на кожата ни. Когато намалее обаче, това води до отпускане на лицето и до появата на фини линии, които постепенно се задълбочават. Да неутрализираме този процес, ни помагат хранителните добавки като:

В комбинация с тях отвън можем да си помогнем с козметични продукти с хиалуронова киселина като:

Биотин

Биотинът, наречен още витамин B7, е много важен за метаболизма на мастните киселини. Той защитава клетките от увреждания и дехидратиране, от възпаления, акне, гъбички, обриви. При недостиг на биотин кожата на лицето ни става суха, понякога дори зачервена, възпалява се, губи своята еластичност.

Приемът на витамина под формата на хранителни добавки е най-ефективен за преодоляване на дефицита. Чудесни варианти са вече споменатият по-горе Beautin Collagen за пиене, както и Solgar Biotin от 100 таблетки, и Swanson Biotin от 100 капсули.

Разбира се, биотин можем да си набавяме и чрез храни като яйца, бадеми, броколи и домати.

Витамин C

Друг витамин, подпомагащ стягането на кожата, е витамин Ц. Той обаче е най-ефективен под формата на серум, който да нанасяме директно върху кожата. Така ефективно ще стимулираме производството на колаген, ще се справим с петната и зачервяванията. Важно е да знаем, че този вид серуми обикновено са подходящи дори за хора с чувствителна кожа.

След като разбрахме какво да променим в живота си и за кои съставки да проверяваме козметичните си продукти с цел стягане на кожата на лицето, е време да разгледаме по-подробно и видовете антиейдж козметични продукти в статията „10 антиейдж продукта, които е добре да познаваме и прилагаме“. Така лесно ще изберем възможно най-ефективните и удобни за нас разкрасителни средства.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.