Как да започнем новата година без махмурлук

Как да започнем новата година без махмурлук

Празници, наздравици и на сутринта махмурлук. Това е един от начините, по които можем да опишем коледния сезон или поне новогодишната нощ. На 31-ви декември приготовленията започват от рано, а също и биричките край скарата. На масата се сяда много преди 00:00 ч., а в полунощ мнозина вече не броят питиетата. Тогава обаче веселбата тепърва започва. С две думи – тежка нощ.

Разбира се, най-лесният начин да се предпазим от махмурлука е изобщо да не пием. В случай че това решение не е за нас, съветите в следващите редове ще облекчат положението.

Защо имаме махмурлук и от какво зависи колко лош ще е той

Махмурлукът се характеризира с няколко основни неразположения:

  • пулсиращо главоболие;
  • гадене и/или повръщане;
  • стомашни болки;
  • замаяност;
  • отпадналост;
  • нетърпимост към светлина и звуци;
  • неутолима жажда;
  • раздразнителност;
  • учестен сърдечен пулс;
  • отслабена концентрация.

Алкохолът представлява силен диуретик – води до често уриниране и по този начин до силно обезводняване. Именно дехидратацията на организма ни причинява главоболието, лошото настроение, липсата на концентрация и жаждата.

Важно е да отбележим и че с урината изхвърляме от тялото си важните за благосъстоянието ни минерали магнезий и калий, което допринася за главоболието.

Влияние ни оказват и високите нива на захар в състава на алкохола. Те водят до понижаване на кръвната захар в тялото, тъй като в отговор на поемането им организмът ни започва да произвежда свръх количество инсулин. Оттук следва пронизващият глад след пиянската нощ. Това допринася и за пулсиращото главоболие.

Самият алкохол се отразява негативно и на стомаха, като го раздразва, причинявайки гадене, болки, повръщане. Всички тези неразположения заедно влошават съня, което „подпомага“ за непоносимата умора на сутринта.

При различните хора обаче тези проблеми се проявяват с различна интензивност. Освен това е възможно някой да изпитва махмурлук след едва едно питие, а друг чак след цяла бутилка. Важно е да отбележим и че видът на алкохола също повлиява на това колко силно ще е нашето неразположение.

Някои късметлии например не са предразположени към главоболие вследствие от дехидратация на организма, затова и при махмурлук рядко изпитват болка в главата. Други понасят по-леко ацеталдехида - токсичното вещество, произвеждано от организма ни при консумация на алкохол.

Ако не спадаме към никоя от тези групи, е силно препоръчително да обръщаме внимание на цвета на алкохолните си напитки. Колкото по-тъмни са те, толкова по-лош ще е махмурлукът. Червеното вино, тъмната бира, уискито са все напитки с високо количество конгенер - вещество, получаващо се при ферментацията, което причинява силно главоболие и цялостната палитра от симптоми на махмурлука. Добри алтернативи са бялото вино, светлата бира, водката, джинът.

Тежестта на махмурлука се повишава и ако:

  • пушим;
  • приемаме лекарства;
  • имаме фамилна унаследеност за трудно преработване на алкохола.

Какви превантивни мерки против махмурлук да вземем

Новогодишното празненство е напълно предвидимо събитие, така че спокойно можем да подготвим организма си така, че да понесе по-леко предстоящата консумация на алкохол.

Първото и най-важно правило е да се нахраним добре, преди да посегнем към чашата. У нас е прието началото на вечерята да се поставя с наздравица, но нищо не пречи преди това да сме дегустирали мезетата.

Важно е да знаем и че най-подходяща е мазната храна. Тя забавя усвояването на алкохола и по този начин ни предпазва от ударен махмурлук. Чудесна идея е да хапнем маслини, луканка, картофено пюре с много масло, дори да изпием някоя лъжица зехтин.

След това по време на вечерта е препоръчително след всяка чаша с алкохол да изпиваме и по една с вода. По този начин ще се предпазим от дехидратация, а и ще забавим приема на алкохол, предоставяйки на тялото си време да го преработи, без да се пренатоварва.

Добре би било да не пием и не ядем сладки неща, докато консумираме и без друго пълния със захар алкохол. Лоша идея е и да избираме греяните вино и ракия за основни питиета. Те съдържат излишно големи количества добавена сладост. По-малко захар, по-голям шанс за сутрин без главоболие.

Именно преди началото на купона е време и за хранителните добавки, предпазващи от махмурлук. Не знаехте, че съществуват такива? Е, 2022-ра за вас може да започне с едно напълно ново преживяване – 1-ви януари без главоболие и гадене. Предлагаме ви две висококачествени и ефективни хранителни добавки за целта:

  • PartyHelp против махмурлук 30 капсули Createpharma – хранителна добавка на растителна основа, която съдържа екстракти от джинджифил, ашваганда, андрографис, куркума, млечен трън и лозови листа. Това перфектно съчетание се грижи за комфорта на стомаха, подпомага преработването на алкохола и пречистването от токсините. Подпомага функцията на черния дроб и го защитава от вредното действие на алкохола. Капсулите Парти Хелп помагат да се насладим на празненството, без да се притесняваме от последващи главоболие, гадене, раздразнителност, отпадналост и понижена концентрация. За да ни подействат най-сигурно обаче, е важно да приемем 3 капсули около половин час преди първото наздраве. Хубаво е и да не прекаляваме с пиенето дотолкова, че да забравим за превантивните мерки, защото е препоръчително да приемем още 3 капсули точно след последното си питие за нощта. В случай че пропуснем втората порция растителни екстракти, можем да я изпием веднага след ставане от сън и отново да се радваме на сравнително слаб махмурлук;
  • Dr. Frei No Hangover Без махмурлук 20 ефервесцентни таблетки – силата на тази хранителна добавка се крие в съдържащите се в нея минерали, аминокиселини и витамини C, B2, B6, B12, B3. С тяхна помощ лесно можем да се предпазим от махмурлука. Приемът им спомага за облекчаване на токсичното действие на алкохола върху организма ни, като по този начин намалява неприятните усещания на сутринта. Графикът на приемане е сходен с този на предния вариант – 1 таблетка разтворена във вода преди или по време на консумацията на алкохол и 1 след това.

Друг важен съвет, който всички даваме, но невинаги изпълняваме, е да не смесваме различни видове алкохол. Ако по време на цялото празненство консумираме само една градусова напитка, вероятността да се чувстваме зле на следващия ден е по-малка.

Последната ни превантивна препоръка е да вземем топъл душ, преди да си легнем (или точно след като станем, ако вечерта сме пропуснали). Много от токсините, се отделят чрез кожата ни. Обливайки се с топла вода, подпомагаме този процес. Чудесна идея е да втрием в тялото си и малко уасаби или соли за вана, те ще стимулират детоксикацията.

Как да се справим с махмурлука на сутринта

Ако все пак не сме успели да спазим всички горепосочени стъпки към безоблачен 1-ви януари, в помощ ще са ни способите за облекчаване на махмурлука, който вече изпитваме.

Най-важното в случая е да възвърнем хидратацията на тялото си, така че е добре да вземем една бутилка с вода и да пийваме на малки глътки. Следваща е здравословната и обилна закуска. Препоръчителни са храни, които да увеличат концентрацията на кръвната захар и да възвърнат стомашния комфорт. Такива са препеченият хляб, сухарите, бисквитите, както и медът върху тях. Точно така, медът е едно от най-добрите средства за справяне с махмурлука. Чудесна идея е да добавим и банан, за да възвърнем нормалните нива на калия в организма си. Отличен избор са и бадемите. Те съдържат витамин Е и мазнини, благоприятстващи чернодробната функция, както и протеини, нормализиращи нивата на кръвната захар.

Друг прекрасен вариант за закуска са овесените ядки с кисело мляко. Овесените ядки са богати на вещества, неутрализиращи киселинността в тялото, което значително ще облекчи състоянието ни. В същото време те нормализират и нивата на кръвната захар. Киселото мляко, от своя страна, ни осигурява милиарди пробиотични бактерии, които възстановяват баланса на стомашно-чревната флора и ни помагат да преодолеем гаденето.

Добре е да знаем и че макар инстинктивно да ни се ще да посегнем към горчивото кафе, това само ще влоши състоянието. То се отличава с диуретичното си действие, което повишава дехидратацията. В същото време вероятно ще раздразни стомаха ни. За предпочитане е вместо него да си изцедим пресен сок. Ако основният ни проблем е главоболието, портокалите или доматите са чудесен избор. Освен това сокът от тях ще ни освежи и ще повиши нивата на кръвната захар. Ако чувстваме и стомашно неразположение обаче, киселинността им може да влоши състоянието. Добра алтернатива е ябълковият сок.

Още една благотворна напитка за справянето с махмурлука е ментовият чай с джинджифил. Ментата благоприятства храносмилането, успокоява стомаха, гаденето, повръщането. Това й действие е подпомогнато от парченцата джинджифил в чашата. Той се отличава със способността си да облекчава и да предпазва от гадене и световъртеж. Затова и както споменахме по-горе, е сред съставките на PartyHelp.

След като закусим, е добре да постъпим по един от следните начини:

  • да се върнем в леглото и да се опитаме да поспим, за да позволим на тялото си да се възстанови;
  • да излезем на разходка, за да се освежим, да повишим ендорфина в организма си, да подобрим своето настроение.

Пожелаваме ви весело и разумно прекарване на новогодишната нощ! Добре е да помним, че най-лесният начин за превенция на махмурлука е да пием умерено, да не забравяме за водата и да се наслаждаваме на момента. Така най-сигурно можем да си гарантираме едно усмихнато новогодишно утро.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.