Как можем да разберем пола на бебето?

Как можем да разберем пола на бебето?

В случай че очаквате бебе, то вероятно нямате търпение да разберете неговия пол. Някои хора предпочитат изненадата в деня на раждането, но други бленуват да започнат с приготовленията на синя или розова детска стая възможно най-рано.

В наши дни все по-модерни стават и така наречените gender reveal партита - партита за разкриване пола на бебето. За организирането им е необходимо гинекологът да сподели пола на очакваното дете на близък приятел или роднина на двойката. След това се организира парти, на което бъдещите родители в компанията на любимите си хора разбират пола чрез пукане на балони, от които падат розови или сини листчета. Други вариации включват употребата на розови или сини конфети, решаване на ребуси и т.н.

По кое време на бременността се разбира полът на бебето?

Най-рано полът на бебето може да се разбере към девета гестационна седмица. Това обаче е възможно чрез направата на скъпо генетично изследване. В случай че изберете да следите развитието на бебето само чрез стандартните гинекологични прегледи, то ще се наложи да чакате до средата на четвъртия или началото на петия месец от бременността, за да разберете какво ще е бебето.

Кои са методите, чрез които да разберем пола на бебето?

Съществуват четири основни медицински метода, чрез които това се разбира:

Неинвазивен пренатален тест

Така наречените пренатестове са генетични изследвания, за които е необходимо да се вземе венозна кръв от майката. Те са неинвазивни и обикновено гарантират максимална степен на достоверност на резултатите. Могат да се направят най-рано към 9-а гестационна седмица и дават информация относно генетичните предразположености на плода.

Чрез кръвния пренатест се разбира не само полът, а и наличието или неналичието на заболявания като:

  • Синдром на Даун;
  • Синдром на Патау;
  • Синдром на Едуардс;
  • дефекти на хромозомите;
  • вероятност за развитие на определени алергии.

Това е най-скъпият метод, чрез който да разберете пола на бебето. Важно е и да отбележим, че обикновено кръвните проби се изпращат за изследване в чуждестранни лаборатории, поради което за резултатът често се чака от седмица до 10 работни дни.

Фетална морфология

Феталната морфология е друг платен, но далеч по-достъпен метод, чрез който да разберете пола на бебето. Извършва се между 11 и 14 гестационна седмица, като резултатът е налице веднага. За съжаление, полът може да бъде установен само ако детето е в подходяща позиция и то невинаги.

Представлява високопрецизирано изследване на плода с ултразвук. За целта се използват както 2D, така и 3D, и 4D апарати. За да бъде достоверна информацията, която ще получите, обаче е важно да се доверявате само на сертифицирани в областта на феталната морфология лекари.

Чрез тази фетална ехокардиография се разбира и вероятността за наличие на сериозни здравословни проблеми при малкото след раждането. За разлика от пренаталните тестове обаче в случая се борави със съотношения и вероятности, като е прието, че достоверността на теста е около 99%.

Амниоцентеза

Това е инвазивен метод, чрез който се разбира за наличието на генетични аномалии, засягащи бебето. Чрез него може да се разбере и дали детето ще е момче, или момиче. Обикновено се препоръчва на жени над 35-годишна възраст, при които феталната морфология е отчела висока вероятност за заболявания като Синдрома на Даун.

Извършва се между 16 и 19 гестационна седмица, като за целта за изследване се взима малко количество от околоплодната течност. Важно е да споменем, че този инвазивен метод е опасен за зародиша и може да доведе до спонтанен аборт, поради което рядко се препоръчва.

За здравно осигурените лица амниоцентезата се поема от здравната каса.

Преглед с ултразвук

Традиционният преглед с ултразвук от акушер-гинеколога, проследяващ бременността, дава желаната информация най-късно, но е неинвазивен и може да бъде покрит от здравната каса. Обикновено половите органи се различават по-ясно към началото на петия месец. Важно е да отбележим и че за да се видят, е необходимо бебето да е в подходяща позиция по време на прегледа.

Полезно е да знаем и че по-лесно се разбира, ако детето има ясно изразени мъжки белези, докато в някои случаи очакваното момиче се оказва момче.

Кои са алтернативните методи за определяне на пола на бебето?

Съществуват и някои алтернативни начини, чрез които да разберем пола на бебето. Те не гарантират достоверност, но понякога предсказанията се оказват верни. За целта се следят белези като:

  • поява на акне - можете да разберете, че ще бъдете майка на момиче, ако бременността Ви е съпроводена от поява на обилно акне;
  • разпределение на килограмите - ако дебелеете основно в областта на корема, то ще сте момчешка майка, а ако килограмите се разпределят по различни части от тялото Ви - момичешка;
  • форма на корема - при по-продълговат и стегнат корем се разбира, че рожбата е мъжка, а при закръглен и разлят - женска;
  • предпочитание към сладко и солено - ако Ви се похапва повече сладко, се вярва, че очаквате момиче, а ако имате изразени предпочитания към соленото - момче;
  • сутрешно гадене - можете да разберете, че ще сте майка на момиченце, ако имате сутрешно гадене. Когато то е следобедно и/или вечерно, по-скоро очаквате момченце.

Насладете се на спокойна бременност с продуктите за бременни на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.