Как ресвератролът и куркуминът ни правят по-здрави

Как ресвератролът и куркуминът ни правят по-здрави

В началото на есента мислите ни все по-често се отправят към нашето здравословно състояние. Прекарваме дълги часове у дома и разсъждаваме по въпроси като как да повишим имунитета си, как да се предпазим от грипа и настинката, които спохождат все повече хора от обкръжението ни? Как да възстановим жизнения и красив вид на кожата си, изтощена от лятното слънце? Как да се наслаждаваме на обилни трапези в уюта на дома, без да се притесняваме за теглото и нивата на холестерола? Сещаме се и за хроничните си проблеми като хипертония, диабет, за болките в ставите. Обмисляме как да се погрижим за своето общо здраве, как да се предпазим от ракови заболявания, Алцхаймер, цироза.

Вече не е нужно да се притесняваме излишно за здравето си, достатъчно е да се доверим на хранителната добавка Smart Hit IV Polifen 150 мл Valentis, съдържаща куркумин и ресвератрол в оптимално усвоима от организма ни форма. Какво я различава от другите подобни продукти на пазара? Какви са многобройните ползи от приема й? Какво всъщност е ресвератрол и защо се превърна в хит през последните години? Отговори на всички тези въпроси и още много за благотворните ефекти на Полифен ще откриете в редовете по-долу.

Поръчайте Smart Hit IV Polifen 150 мл Valentis на специална цена от онлайн Аптека Гален, подобрете здравето си сега!

Какво е ресвератролът и кои са естествените му източници

Ресвератролът представлява полифенолен фитоалексин - естествено съединение, съдържащо се в множество натурални продукти. Среща се в тъмното грозде, в нара, черницата, в малини, боровинки, в какаовите зърна, черния шоколад, фъстъците, шамфъстъка, фъстъченото масло, растението японска фалопия. Обикновено се намира във външната част на растенията, най-вече в люспите на плода. Причината е в защитната функция на ресвератрола. Той ги предпазва от навлизане на токсини, от вредни влияния като ултравиолетовото лъчение и оксидативния стрес.

Вземайки предвид тези му свойства по отношение на растенията, съвременните учени провеждат все повече изследвания, доказващи позитивните ефекти на съединението и върху човека. Така ресвератролът придобива популярност като важен за здравето ни биофлавоноид, като един от най-силните естествени антиоксиданти. Ползите от редовния му прием се оказват десетки, като изследванията, откриващи нови и нови, продължават.

Интересно е да споменем и за наличието на ресвератрол в червеното вино. Именно съдържанието на този флавоноид в любимата на мнозина напитка допринася за здравословния й ефект върху здравето ни. Ресвератролът се среща най-вече в червеното младо вино. В бялото е в много по-малко количество, тъй като при производството му люспите на гроздето (съдържащи ресвератрол) се отстраняват. Сред най-богатите на полезната съставки сортове са:

  • Пино Ноар – 0.5 мг в чаша вино;
  • Мерло – 0.4 мг в чаша вино;
  • Шираз – 0.3 мг в чаша вино;
  • Каберне Совиньон – 0.2 мг в чаша вино.

Именно съдържанието на ресвератрол в червеното вино, присъстващо на типичната френска трапеза, се оказва и разковничето за разгадаване на френския парадокс. Той се отнася до така учудващия факт, че французите се хранят редовно с богати на мазнини храни (киш, сирена), като в същото време се радват на здраво сърце и стройна фигура. Как приеманият чрез виното ресвератрол допринася за съществуването на този парадокс, ще обясним по-долу.

Какви са ползите от ресвератрола за човешкото здраве

Ресвератролът е познат като полезно за човешкото здраве съединение от сравнително кратко време. По тази причина повечето му действия са доказани основно чрез изследвания с животни. Тъй като човешкият метаболизъм е по-бавен, ще са необходими още години, за да наблюдаваме дълготрайния ефект на флавоноида върху телата ни. Въпреки това дори само краткотрайните доказани резултати са смайващи.

Ресвератролът е мощен антиоксидант

Макар и много от предполагаемите ползи на ресвератрола да са все още под въпрос, едно е 100% сигурно – той е мощен антиоксидант. Приемайки го, ефективно се възползваме от всички благоприятни следствия за тялото ни от антиоксидантното му действие. Съединението потиска окислителните и възпалителните процеси, предпазва клетките ни от оксидативния стрес, забавя стареенето на кожата, подпомага естествените защитни сили на организма ни.

Какво е влиянието на ресвератрола върху холестерола и сърдечно-съдовото здраве

Сред ключовите ползи от ресвератрола за тялото ни е и способността му да контролира нивата на холестерол в кръвта. Именно това му действие е в основата на френския парадокс, който споменахме по-горе. Благодарение на антиоксидантния си ефект ресвератролът до голяма степен неутрализира ензима, контролиращ холестеролното производство. В резултат на това нивата на лошия холестерол спадат. Изследвания доказват, че приемът на ресвератрол също така повишава нивата на добрия холестерол. Вследствие на това артериите ни са предпазени от запушване, а мозъкът и сърцето ни от инсулт и инфаркт. Проучванията сочат и че ресвиратролът оказва цялостен положителен ефект върху сърдечното здраве и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Ресвератролът и кръвното налягане

Благодарение на антиоксидантното си действие ресвератролът ефективно понижава и кръвното налягане при хора с хипертония. Съединението спомага за отпускането на кръвоносните съдове, стимулира нормалния кръвопоток, като в резултат на това оказва благотворен ефект и върху сърцето и мозъка.

Каква е връзката между ресвератрола и раковите заболявания

Изследванията сочат, че ресвератролът е в състояние да забави растежа и разпространението на раковите клетки. Все още не е напълно доказано дали може да лекува и предпазва от рак човека, но проучванията с животни са обнадеждаващи. Смята се, че ресвератролът оказва благоприятен ефект по отношение на ракови образувания на гърдата, простатата, стомаха, кожата и дебелото черво.

Ресвератролът и диабет тип 2

Проучванията с животни водят и до извода, че ресвератролът може да е от полза и на хората с диабет тип 2. Смята се, че той е в състояние да увеличи инсулиновата резистентност и да защитава от усложненията, често провокирани от диабета. При опити с мишки е констатирано, че биофлавоноидът противодейства на ензима, преобразуващ глюкозата в сорбитол (захарен алкохол). По този начин клетките биват предпазени от зловредното му действие.

Какво е влиянието на ресвератрола върху кожата

Както отбелязахме и по-горе, благодарение на антиоксидантното си действие ресвератролът предпазва клетките от преждевременно остаряване под въздействието на слънцето, замърсяването и други агресивни външни фактори. Това се отнася в голяма степен и до епидермалните клетки.

Какво е действието на ресвератрола върху мозъка ни

Учените предполагат, че ресвератролът е в състояние да ни предпази и от мозъчни увреждания, сред които Алцхаймер. Освен това е известно, че съединението подобрява кръвния поток към мозъка, което благоприятства оросяването му.

Как ресвератролът се грижи за подвижността ни

Изследвания със зайци показват, че ресвератролът се противопоставя на негативните действия на артрита. Той предпазва от влошаване състоянието на хрущяла, от допълнителни увреждания, водещи до болка и ограничаващи подвижността. Освен това биофлавоноидът ефективно се бори с възпалителните процеси и ограничава шанса от увреждане на ставите.

Ресвератролът в помощ на черния дроб

Ресвератролът също така благоприятства състоянието на черния дроб и защитава чернодробната тъкан. Важно е да отбележим, че това му действие се отнася най-вече за лица, страдащи от метаболитен синдром.

Какво е влиянието на ресвератрола върху теглото ни

Благодарение на антиоксидантното си действие ресвератролът забързва метаболизма на въглехидрати и мазнини в тялото, като така подпомага за поддържането ни на стройна и красива фигура – също като при французите.

Кои са въпросителните около ресвератрола и какво да знаем относно приема му

Съществуват и предположения, че ресвератролът е в състояние да удължи живота ни. По този въпрос обаче все още липсват красноречиви доказателства. Това, което можем да кажем със сигурност е, че приемът му забавя развитието на някои заболявания и ни предпазва от други, като в резултат на това е възможно да удължи живота ни.

Друга въпросителна е връзката му с тренировките и атлетичните постижения. Смята се, че приемът му непосредствено преди или след тежка физическа активност повлиява негативно на издръжливостта и възстановяването на тялото. Въпреки това някои учени предполагат, че приемът му по друго време от деня може да подпомогне спортуващите благодарение на положителния му ефект върху метаболизма и хормоналния баланс в организма.

Тъй като ресвератролът е познат като полезно за хората съединение отскоро, взаимодействията му с други медикаменти все още не са съвсем изяснени. Негативни ефекти от самостоятелния му прием в препоръчителната доза не са наблюдавани. Въпреки това е установено, че предозирането може да противодейства на съсирването на кръвта, както и да увеличи ефекта на някои лекарства. По тази причина е препоръчително хранителни добавки с ресвератрол като Полифен на Валентис да се приемат след консултация с лекар и в препоръчаната от производителя или от медицинското лице доза.

Що се отнася до Smart Hit IV Polifen 150 мл Valentis, посочената в листовката дневна доза за възрастни и деца над 12 години е 5 мл, разтворени в 1/3 чаша вода. Препоръчително е и да приемаме добавката през първите часове от деня, тъй като усвояването на ресвератрола е свързано с циркадния ритъм на организма. Това води до по-доброто му усвояване сутрин.

Какво да знаем за куркумина

Другата активна съставки в Полифен е куркуминът – още един силен антиоксидант, който е извлечен от куркумата. За неговите полезни свойства сме говорили много, затова ще ги споменем по-сбито.

Той ни защитава от оксидативния стрес, действа противовъзпалително, помага за по-бързото зарастване на раните, предпазва от кожни и ставни възпаления, нормализира нивата на холестерола, подпомага естествените защитни сили на организма, съдейства на черния дроб за детоксикацията на организма, действа антиканцерогенно и антимутагенно. Освен това благоприятства сърдечно-съдовата система, помага за отслабването и контрола на апетита. Сред ползите от куркумина е и благотворният му ефект върху работата на мозъка. Той ефективно намалява шанса за развитие на Алцхаймер и други мозъчни заболявания. Тази невероятна съставка действа и като натурален антидепресант, подобрявайки настроението ни. Също така забавя процесите на стареене и помага за справянето с хронични здравословни проблеми, които са характерни за напредването на възрастта. Куркуминът предпазва и от проблеми с храносмилателната система, забавя развитието на диабета и съпътстващите го неразположения, помага в лечението на кожни проблеми като гъбички, ухапвания от насекоми, разранявания.

Както сами виждате, много от тези ефекти се отнасят и до ресвератрола. Освен това изследванията сочат, че ресвератролът повишава бионаличността и стабилността на куркумина. Всичко това превръща съчетанието между двете активни съставки на Полифен в толкова ефикасно средство срещу едни от най-разпространените здравословни проблеми. Добре е да отбележим и че комбинираният им прием се отразява изключително благоприятно на имунната, нервната, сърдечно-съдовата и дихателната система, като в същото време спомага за поддържането на стройна фигура.

Как технологията Miosol допринася за високата ефективност на Polifen

Това, което отличава хранителната добавка с ресвератрол и куркумин на Валентис от останалите подобни продукти на пазара е използваната за създаването й технология MiosolTM. Тя е ключова за цялата серия Smart Hit на марката и представлява новаторски метод, допринасящ за директното доставяне на веществата от добавката в клетките ни. Чрез тази технология ресвератролът и куркуминът са затворени в миниатюрни микрокапсули, известни като липозоми. Големината им е от едва 200 нанометра до няколко микрометра. За да си ги представите по-добре – размерът им е приблизително 1/100 от човешките клетки.

Куркуминът и ресвератролът в микрокапсулите на Polifen са раздробени на микрочастици и са разположени в ядрото на капсулите, защитени от обвивките им. Тези специфични обвивки са изградени от фосфолипиди, допринасящи за припознаването на липозомните микрокапсули като хранителни вещества от клетките ни. Вследствие на това клетъчната цитоплазма директно поглъща микрокапсулите или ги инкорпорира в клетъчната мембрана.

Важно е да споменем и факта, че благодарение на изключително малките си размери капсулираните вещества в Полифен се абсорбират с до шест пъти по-оптимално от организма ни в сравнение с обикновени капсули. Така усвояваме съставките до максимална степен и се възползваме от пълната палитра и сила на действията им.

А забелязахте ли обозначението IV в името на Smart Hit IV Polifen 150 мл от Valentis? Макар и да ви напомня на римската цифра 4, това всъщност е съкращение на intravenous или в превод на български - интравенозно. Защо този термин е употребен за хранителна добавка за перорален прием? Благодарение на течната форма и липозомните си микрокапсули Полифен се усвоява изключително бързо от тялото, като действието му наподобява резултата, който бихме постигнали чрез венозно вливане на съставките. Вследствие на това ресвератролът и куркуминът се разтварят директно в кръвта и бързо се разпространяват из организма, осигурявайки благоприятния си ефект. Интересно е и да знаем, че хранителните добавки от серията на Валентис са първите, които оказват подобно действие чрез перорален прием.

Погрижете се за здравето си сега, вземете Smart Hit IV Polifen 150 мл Valentis на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Вероятно ще ви е интересно да прочетете и Miosol технологията - умният избор за здраве и жизненост.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.