Какви са симптомите на подагра?

Какви са симптомите на подагра?

Подаграта е заболяване, засягащо по-често мъжете и жени в периода след менопаузата. Болката и дискомфортът, които създава, са в състояние да попречат на нормалния ни живот. Нелекувано, това състояние може да доведе до тежки последствия. От нас зависи да се изследваме профилактично, да вземем превантивни мерки и да започнем своевременно лечение при необходимост. С нужните усилия неприятните симптоми могат да бъдат почти забравени.

Вземете ефикасни хранителни добавки против подагра на ниска цена от galen.bg!

Какво представлява подаграта?

Подаграта представлява широкоразпространена разновидност на артрита. Тя е заболяване, обвързано с метаболитните процеси в тялото, и води до натрупване на кристали на пикочната киселина в околоставните структури и в самите стави. Това причинява възпаление, засягащо най-често палеца на крака, но е възможно подагрозната криза да се прояви и в прасеца, глезените, лактите, коленете, пръстите и китките.

В резултат изпитваме силна болка, засегнатата става се подува и мястото се зачервява.

Защо страдаме от подагра?

Кристалите урат на пикочната киселина, причиняващи болестта, се образуват, когато в кръвоносната ни система има големи натрупвания на пикочна киселина. Това се случва при прекомерен прием на пурини (част от нуклеиновите киселини), при някои заболявания, както и при неспособност на бъбреците да изхвърлят достатъчно количество от пикочната киселина.

До повишаване количеството на пурини в организма водят много храни и напитки. Сред тях са червеното месо, дреболиите, колбасите, морските дарове, глюкозо-фруктозният сироп в безалкохолните, алкохолът (най-вече бирата). Самите пурини се образуват в черния дроб и под влияние на ензима ксантин оксидаза се превръщат в пикочна киселина. Ако количеството й в кръвта надвиши 430 µmol, се образуват кристалите урат.

До високи нива на пурините могат да доведат още наднорменото тегло, проблемите с черния дроб, диабетът, унаследеността. Това се случва и при хора с ракови заболявания, лекувани чрез цитостатици или радиоактивни методи.

Що се отнася до проблемите с отделянето на пикочната киселина, до тях водят бъбречните и ендокринните заболявания. Подобна е ситуацията и при прекомерен прием на аспирин, както и при употреба на определени диуретици.

Какви са симптомите на подагра?

Понякога подаграта се издава още в ранните си етапи. Сред възможните симптоми са сутрешно усещане за скованост, тежест в долните крайници. С времето кристалите урат водят и до симптоми, които можем да установим най-лесно чрез медицински изследвания. Сред тези скрити признаци са увреждане на бъбречните нефрони, на кръвоносните съдове и на други тъкани, абсорбирали зловредните кристали.

Сред осезаемите симптоми на по-късен етап са подут и силно болящ палец на един от двата крака или възпалена глезенна става. Възможно е симптомите да се проявят и в друга част от тялото, както споменахме по-горе.

Важно е да имаме предвид, че в началото подаграта засяга една става, но ако не бъде лекувана, се разпростира и към други. Така се формират подагрозни тофи - симптом за напреднала подагра.

Добре е да знаем, че е възможно да страдаме от подагра, без да сме изпадали в подагрозен пристъп. При липса на симптоми, но наличие на някои от изброените вече предразполагащи фактори, е препоръчителна профилактиката под формата на редовни прегледи. Колкото по-рано установим проблема, толкова по-лесно ще го преодолеем.

Как да се храним при подагра?

В случай че страдаме от тази тежка форма на артрита, е важно да променим начина си на хранене. Добре е да изключим от хранителния си режим пържолите, дреболиите, морските дарове, алкохола - особено бирата, подсладените напитки и десерти.

Сред препоръчителните храни и напитки за диетата ни са намаляващите нивата на пикочната киселина:

  • плодове и зеленчуци, богати на витамин C;
  • череши;
  • чай от златна пръчица;
  • кафе - както кофеиново, така и безкофеиново.

Хубаво е да приемаме и полезни заместители на забранените ни храни, с чиято помощ да си набавяме ценните за здравето витамини и микроелементи:

  • пилешко;
  • сьомга;
  • ядки;
  • обезмаслени млечни продукти;
  • яйца.

Как се лекува подагра?

Част от лечението на това състояние са промяна в начина на хранене, отслабване (но не рязко и чрез гладуване), активно движение. От полза са и практиките, редуциращи стреса, като йога и медитация.

Ако проблемът е в по-напреднала фаза, се предписва медикаментозно лечение на симптомите и на самото възпаление. За облекчаване на симптомите често се използват нестероидни противовъзпалителни средства като:

При по-тежки случаи се прилагат още кортикостероиди, колхицин и алопуринол. От полза са и съвременните практики като озоновата терапия.

Отлични хранителни добавки и чайове, облекчаващи симптомите и подпомагащи лечението, са:

Добри продукти от областта на хомеопатията и Шуслеровите соли, намаляващи симптомите, са:

Симптомите редуцират и компреси с мед или йодирана сол.

Поръчайте висококачествени лекарства при подагра на топ цена от онлайн Аптека Гален! Забравете за неприятните симптоми сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.