Какво да сложим в аптечката си, когато сме на ски

Какво да сложим в аптечката си, когато сме на ски

В разгара на зимния сезон сме. Време е за дни, изпълнени със снежни забавления, ски, сноубордове, шейни. Разбира се, и по някой снежен човек. За да се радваме на побелелите преспи без притеснение за здравето ни обаче, са нужни две неща:

  • да сме подсилили имунитета си, така че да сме по-устойчиви на планинския зимен студ – как сме ви разказвали в статията 8 природни средства за повишаване на имунитета;
  • да сме подготвени с всички медикаменти и медицински консумативи, които биха могли да ни потрябват по време на зимната ваканция.

Без значение дали сме експерти в зимните спортове и караме оф-роуд, или сме с децата и се придържаме към по-лекичките писти, е добре в раницата ни да се намира аптечката за първа помощ. В следващите редове ще разгледаме какво, кога и защо е хубаво да има в нея, както и кои са останалите ключови неща, с които да разполагаме, когато сме на ски или сноуборд в планината.

Кои са най-важните лекарства и медицински консумативи, когато сме на ски

Всеки човек си има своите болежки, своите слаби места. Някои страдат от често главоболие, от високо кръвно, други от нервен стомах, от болки в гърба, в коляното, лесно настиват или хващат мускулна треска. Всеки познава себе си и знае кои са най-честите медикаменти, които му се налага да използва. За да сме сигурни, че ще прекараме една незабравимо весела ваканция в планината, е важно да намерим място за всички тези лекарства в нашия багаж. Хубаво е и да преценим кои може да ни потрябват, докато караме, и е добре да са винаги у нас, както и кои да си позволим да оставим в хотелската стая.

Ето и основните лекарства и хранителни добавки, които можем да наречем универсални и за които съществува немалка вероятност да потрябват на всекиго от нас:

Аспирин, парацетамол и други обезболяващи

Ски ваканциите са свързани с много забавление, ала и с умора, с излагане на тялото на големи физически усилия и тежки условия. Дори тренировките да са обичайна част от нашето ежедневие, при различните физически натоварвания се натоварват и различни мускули. Затова възможността след първия ден на пистата да ни споходи силна мускулна треска, е голяма.

За да се предпазим от такова развитие на нещата, е добре да сме подготвени с аспирин, който да пием в края на всеки от нашите скиорски дни. По този начин ще намалим вероятността от силни мускулни болки, а и ще загреем премръзналото си тяло, предпазвайки го от настинка. Ето и няколко варианта за медикаменти с аспирин:

  • Upsarin C при болка и повишена температура х20 ефервесцентни таблетки UPSA – Упсарин Ц е лекарствен продукт без лекарска рецепта, който е подходящ за възрастни и деца над 12 години. Във формулата си включва както аспирин (ацетилсалицилова киселина), така и витамин C. Интересно е да отбележим, че витамин Ц е силен антиоксидант, който спомага за възстановяване на мускулите и подкрепя имунитета ни. Това превръща комбинацията му с аспирин в перфектното решение за предпазване от мускулни болки и простуда. Освен това можем да го използваме за справяне с други неразположения като главоболие, зъбобол, менструални болки, повишена температура. Този продукт е под формата на ефервесцентни таблетки, които се разтварят във вода и оказват бърз ефект;
  • Аспирин C При простудни и грипни симптоми 400 мг/240 мг х20 ефервесцентни таблетки Bayer – напълно съпоставим с горния е и Aspirin C на Bayer. Подходящ за възрастни и деца над 12 години, с аспирин и витамин Ц, под формата на разтворими таблетки. От нас зависи коя марка ще предпочетем;
  • Аспирин Ултра при простуда и грип 500 мг х20 таблетки Bayer – отличен вариант е и Aspirin Ultra, който е под формата на таблетки за директен прием с вода. Него можем да носим дори в джоба на грейката си и да изпием, ако усетим главоболие или друга болка. В същото време ще можем да го ползваме след пистата за защита от мускулна треска. Той се препоръчва само за възрастни хора.

От полза е да разполагаме и с парацетамол. Той разполага с множество опции за приложение – отличен избор е при евентуално вдигане на температура, може да се справи с главоболието, както и с коремни болки. Освен това за разлика от аспирина се предлага и във форми, подходящи за малки деца. Отлични варианти са:

  • Panadol Optizorb при болка и висока температура 500 мг х24 таблетки GlaxoSmithKline – активната съставка на Панадол е именно парацетамол. Продуктът е подходящ за възрастни и деца над 6 години и се прилага за облекчаване на болка и висока температура. Чудесен избор е при главоболие, зъбобол, ревматични и мускулни болки, мускулно-скелетна болка, менструални болки, болки при възпалено гърло, болка в ухото, както и за облекчаване на симптомите при простудни заболявания и грип. Това го превръща в един универсален помощник, който е хубаво да се намира в раницата или джоба ни, докато сме на пистата – особено ако сме с деца;
  • Параседол Сироп за деца при болка и температура 120 мг/ 5 мл 120 мл Sopharma – създаден специално за малки деца (над 2-месечна възраст), Paracedol е висококачествен и ефективен сироп с парацетамол, който можем да използваме за облекчаване на мускулните и ставните болки на нашето дете по време на ски ваканцията;
  • Ефералган при болка и повишена температура 500 мг х16 ефервесцентни таблетки UPSA – този продукт с парацетамол е за възрастни и деца над 4 години и е подходящ за приложение във вече изброените по-горе случаи. Интересното при него е, че е под формата на разтворими таблетки, което спомага за по-бързото действие.

Сред препоръчителните обезболяващи, които да имаме с нас, са Нурофен Експрес и Нурофен Фемина Форте при менструални болки (за дамите). Тези продукти се отличават със своето бързо и мощно действие и са идеални при менструални болки, остро главоболие или зъбобол. Подобни неразположения са в състояние да влошат настроението ни, да ни накарат да се затворим в стаята си с дни. Ако болките ни са твърде силни, е възможно парацетамолът и аспиринът да не успеят да ни помогнат напълно за разлика от Nurofen, отличаващ се с изключително силен ефект благодарение на активната си съставка ибупрофен.

Витамин C

Както вече стана дума, скиорската ни аптечка се нуждае и от витамин Ц. Той спомага за възстановяването на мускулите, за синтеза на колаген в организма ни, за защита на тялото от вируси и бактерии. Това го прави изключително подходящ за поддържане на жизнеността и доброто ни здраве по време на снежната почивка. Дори и да го приемаме под формата на Упсарин или Аспирин Ц, е препоръчително да подпомогнем тялото си и с хранителна добавка като:

Медикаменти за стомашни неразположения и гадене

Пътуванията, смяната на климата, вълнението от предстоящите преживявания нерядко са свързани и със стомашни неразположения и гадене. До ски курортите обикновено се стига по криволичещи пътища в планините, които предизвикват гадене у мнозина. От това можем да се предпазим с:

Сред често срещаните стомашни проблеми при смяна на обстановката е и констипацията (запек). Естествен и ефективен начин да се предпазим от нея е приемът на пробиотици, с който да започнем поне ден-два преди пътуването и да продължим по време на целия си престой. Като бонус към балансираната си стомашно-чревна флора ще получим и помощ за имунната система. Висококачествени пробиотични хранителни добавки са:

Важно е да споменем и слабителните продукти, които често се предлагат под формата на шоколадчета като Комфорт шоколад х30 бр Milmex. Те не са особено препоръчителни по време на зимната ни почивка, тъй като биха могли да превърнат запека ни в разстройство, което да развали още повече преживяването. В случай че решим да сложим и тях в своя багаж, е добре да имаме едно на ум за употребата им и да не прекаляваме с дозата.

А ако по време на ваканцията ни сполети разстройство, породено например от храна, премръзнали крака или стрес, е добре да разполагаме с:

Магнезий

Магнезият е важен за тялото ни минерал. Недостигът му в организма води до стрес, проблеми със съня, мускулни крампи и схващания, високо кръвно, понякога и мигрена, понижен имунитет. Сред най-богатите източници на магнезий са ядките, сушените и пресните плодове. През зимата обаче мнозина страдат от магнезиев дефицит поради липсата на достатъчно плодове в менюто си.

Когато говорим за каране на ски или сноуборд, е важно да редуцираме до минимум възможността от мускулни схващания и крампи, тъй като те могат да доведат до лошо падане. По тази причина е добре да започнем с редовния прием на хранителна добавка с магнезий поне няколко седмици преди зимната почивка и да го продължим и по време на нея. Чудесни варианти са:

Гел за ставни и мускулни болки

Колкото и добри да сме, колкото и предпазни мерки да вземем, паданията, натъртванията, схващанията са неразделна част от карането на сноуборд и ски. Ако сме с дългогодишен опит на пистата, е вероятно да имаме и стари травми, които е възможно да се обадят под влиянието на студа и тежкото натоварване.

По всички тези причини е препоръчително по време на ски ваканцията винаги да имаме у себе си подходящ гел, който да облекчи и евентуално да спомогне лекуването на проблема. Ефективни примери са:

Капки за очи

Макар и принципно да нямаме проблеми с очите, зимният студен въздух бързо ги изсушава – особено докато караме. Затова и е препоръчително да разполагаме с изкуствена сълза в джоба си, за да се предпазим от евентуален дискомфорт. В случай че използваме контактни лещи, този тип медицински продукти са дори задължителни за безпроблемното ни прекарване:

Лекарство за гърлобол

Не на последно място, ски аптечката ни е добре да разполага и с лекарства за бързо справяне с гърлобола. Студеният въздух лесно може да предизвика болки в гърлото – особено при децата. С цел да се предпазим от по-нататъшни усложнения, е важно веднага да вземем мерки и да преодолеем настинката в зародиш. По тази причина е хубаво да разполагаме с лекарства като:

Каква козметика е добре да имаме в скиорската си раница

Към ски аптечката си освен лекарства и хранителни добавки е хубаво да прибавим и някои основни козметични продукти, които ще ни спестят дискомфорт и проблеми. Основната им цел е да предпазват кожата от изсушаване под влиянието на студа и вятъра, както и от изгаряне заради силното слънце в планината. Важно е да отбележим, че този тип козметика е препоръчителна не само за дамите, а и за господата скиори и сноубордисти.

Хидратиращи и предпазващи кремове за лице и ръце

Докато караме ски, по-голямата част от тялото ни е покрита с дебели дрехи, които не позволяват студът да й навреди. Това обаче не важи за лицето и ръцете, тъй като често сваляме ръкавиците, скиорските си очила, шалове и т.н. По тази причина са ни необходими:

Балсам за устни

Кожата на устните е още по-тънка от тази на останалата част от лицето и се нуждае от специфични грижи, които й осигуряват балсамите:

  • Nivea Защитен балсам за устни SPF15 4.8 гр – този балсам за устни е перфектният избор за зимната планина. Разполага със слънцезащитен фактор 15, бързо осигурява нужните хидратация и подхранване, като защитава устните от изсушаване. Подходящ е и за двата пола, но и в този случай Нивеа предлага специализирана алтернатива за мъжете - Nivea Men Active Care Балсам за устни за мъже SPF15 4.8 гр;
  • Avene Cold Cream Nutrition Подхранващ стик за чувствителни устни 4 гр – с 99,5% съставки с натурален произход. Омекотява, хидратира и защитава устните, без да оставя цвят, което го прави подходящ и за двата пола. Може да се ползва и от деца. Устните остават подхранени и хидратирани до 6 часа;
  • Uriage Bariederm Защитен и възстановяващ балсам за устни 15 мл – отличава се с много мощно действие, бързо успокоява и омекотява устните, предпазва ги от сухота. Без цвят, подходящ за двата пола;
  • Балсами за устни Naturaverde – те са специално предназначени за деца. Разполагат със слънцезащитен фактор 15, предпазват и хидратират устните в дълбочина.

Слънцезащита за лице

Мнозина свързват нуждата от слънцезащита само с лятото, но в планината и зимното слънце крие своите негативи. За да се предпазим от вредното действие на UVA и UVB лъчите, е добре да разполагаме със слънцезащитни продукти като:

Какво още да имаме у себе си, докато сме на пистата

По-горе изброихме едни от най-важните неща, които е добре да имаме у себе си, когато сме на ски почивка. Към тях можем да добавим още:

  • Лепенки, в случай че се нараним;
  • Ластичен бинт, ако си навехнем китката или глезен;
  • Спирт за промиване на рани, а и дезинфекция;
  • Хранителни здравословни барчета, в случай че останем без енергия, когато сме на върха на планината.

Добре е да споменем и Автоаптечката на Медика, която ще ни осигури много от медицинските консумативи, от които бихме се нуждали при евентуална злополука в планината.

За финал е хубаво да подчертаем, че на отъпканите писти винаги ще има кой да ни помогне, ако паднем, докато оф-роуд преживяванията крият своя риск и изискват изключително добра подготовка. В случай че сме сред любителите на по-екстремните преживявания, е важно никога да не караме сами и да разполагаме с богато аптечка в своята раница.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.