Какво е фоточувствителност и как да й се противопоставим

Какво е фоточувствителност и как да й се противопоставим

Все по-често усещаме парещата ласка на слънцето и с нетърпение очакваме да се гмурнем в морето. Разбира се, предварително предпазили кожата си с водоустойчив слънцезащитен продукт.

При някои хора и в определени ситуации обаче епидермисът е далеч по-чувствителен спрямо UV лъчите. Тогава те са в състояние бързо да ни причинят не само леко зачервяване, а сериозна алергична реакция или интоксикация. Дерматолозите наричат това състояние фоточувствителност. От какво бива предизвикана тя и как да я облекчим или дори предотвратим, ще разгледаме в следващите редове.

Какви са видовете фоточувствителност

Фоточувствителността обикновено се проявява вследствие на взаимодействието между UV лъчите на слънцето и конкретни съставките в кожата, проникнали в нея от приемани медикаменти и/или използваната козметика. По-надолу ще изброим едни от най-разпространените провокатори на подобни неразположения. Преди това обаче нека разгледаме двете разновидности на фоточувствителността – фототоксична и фотоалергична, и в какво се изразяват те.

Какво е характерно за фототоксичните реакции и как да се справим с тях

В този случай името казва всичко – не внимаваме ли, слънцето е в състояние да ни натрови. Ако в кожата ни има химикал при чието взаимодействие с UV лъчите се отделят токсини, дори кратък престой на открито може да провокира нашата фоточувствителност. Резултатът е фитофотодерматит.

Той се изразява в кожен обрив, зачервяване, възпаление, наподобяващи последиците от слънчево изгаряне. Понякога може да е придружен и от синьо-сива или кафеничкава пигментация. Добре е да знаем, че симптомите се появяват около 24 часа след взаимодействието между лъчите и химикалите в епидермиса ни.

Донякъде успокоителното в този случай е, че те се разпростират само по тази част от кожата, която е била изложена на слънце. Освен това фоточувствителността изчезва напълно скоро след като спрем приема на медикаментите и/или употребата на козметиката, които са предизвикали проблема.

Какво е характерно за фотоалергичните реакции и как да се справим с тях

Причина за развитието на фотоалергия под въздействието на слънцето отново са химикали, които попадат в кожата ни от дадени медикаменти и/или козметика. Разликата е в реакцията, която протича. В този случай UV лъчите видоизменят структурата на дадения химикал така, че имунната ни система започва да го отчита като антиген (вредител за организма). Вследствие на това тялото ни отговаря с алергична реакция, изразяваща се в силно зачервяване, сърбеж, мехури и дори петна.

Важно е да знаем, че последствията от фотоалергията могат да засегнат дори части от тялото ни, които не са били изложени на слънце. Симптомите се появяват от 24 до 72 часа след протичане на реакцията. За съжаление, в този случай изчистването на организма ни от дадения химикал (първото и най-важно, което да сторим) не ни осигурява перманентно решение на проблема. Веднъж придобили алергия към слънцето, тя остава заложена в организма ни и може да се прояви дори и без бъдещото наличие на проблемния химикал в нашата кожа.

Облекчение на алергичните симптоми могат да ни донесат някои антихистамични средства, както и хранителни добавки като Natural Factors Bioactive Quercetin EMIQ Бионалична форма на антиоксидантен кверцетин 50 мг х 60 капсули, подобряваща състоянието на кожата при фоточувствителност. Препоръчително е обаче да се консултираме с дерматолог за употребата им.

Добра идея са и продуктите, действащи директно върху наличните обриви:

Кои са най-разпространените вещества, провокиращи фоточувствителност

Знаейки кои медикаменти и козметични продукти могат да доведат до фоточувствителност, по-лесно ще ги избягваме поне през слънчевото лято:

  • някои антибиотици – например тетрациклин и доксициклин;
  • някои лекарствата, използвани в химиотерапията;
  • някои аналгетици – например кетопрофен и ибупрофен;
  • някои диуретици;
  • медикаменти, съдържащи естроген;
  • продукти за справяне с акнето;
  • някои етерични масла – например от портокал, мандарина, лимон, бергамот;
  • ретиноиди – използват се в някои анти-ейдж козметични продукти, както и в такива против акне;
  • трихлорооцетна киселина – използва се за химичен пилинг;
  • някои парфюми;
  • някои избелващи продукти (обикновено за лице).

Най-сигурният начин да сме сигурни, че употребата на даден продукт няма да доведе до фоточувствителност, е внимателно да прочетем цялата информация върху опаковката и листовката му. При най-малкото колебание за подобен риск е препоръчително да се посъветваме с дерматолог.

Как да предотвратим проявите на фоточувствителността

В случай че съществува важна причина, поради която не можем да спрем приема на даден медикамент, предизвикващ фоточувствителност, или вече сме развили фотоалергия, решението за нас е да възпрепятстваме достъпа на UV лъчите до кожата ни. Не, нямаме предвид изобщо да не излизаме навън през светлата част от денонощието. Препоръчително е обаче да избягваме разходките в най-слънчевите обедни часове.

А основните начини, чрез които да се предпазим, докато сме навън, са два и е добре да ги комбинираме.

Употреба на качествена слънцезащита с висок фактор

В статията Какво е добре да знаем за слънчевия загар и избора на слънцезащита подробно ви разказахме как да избираме слънцезащитата си, разгледахме важни подробности около слънцезащитния фактор и това кой продукт е най-подходящ за нашия фототип кожа.

Когато става въпрос за фоточувствителност обаче, дори нюансът на кожата ни да е по-тъмен, високият фактор (SPF50 и SPF50+) е силно препоръчителен. Добър избор са дермокозметичните слънцезащитни продукти - особено специализираните за фоточувствителност:

  • Bioderma Photoderm Слънцезащитно мляко SPF50+ 200 мл – за лице и тяло, подходящ и за най-чувствителната кожа – дори за деца над 1 година. Препоръчва се за хора, приемащи медикаменти, които предизвикват фоточувствителност. В допълнение към защитата осигурява комфорт и дълбока хидратация на кожата. Отличава се с висока кожна и очна толерантност и е устойчив на вода, пот, пясък. Фотостабилен, некомедогенен, дерматологично тестван продукт;
  • Allersol Слънцезащитен спрей SPF 50 200 мл Naturpharma – медицински продукт от клас 1, предназначен за лице и тяло. Не само предпазва кожата от вредното действие на UVA и UVB лъчите, а и осигурява облекчение за мехурите и алергичните реакции, причинени от слънцето. Защитава от появата на слънчеви алергии, фотодерматози и фоточувствителност, предпазва кожата от фототоксични и фотоалергични реакции, подобрява състоянието й, когато вече е увредена от излагане на слънчева светлина. Алтернатива с по-нисък фактор е Allersol Слънцезащитен спрей SPF 30 200 мл Naturpharma, но при силно изразен проблем, SPF50 е за предпочитане;
  • SVR Sun Secure Lait Слънцезащитно мляко SPF50+ 100 мл – за лице и тяло, подходящ за бебета, деца и възрастни. Продуктът е специално предназначен за чувствителна и/или нетолерантна към слънцето кожа. Водоустойчив, некомедогенен, дерматологично тестван продукт.

Важно е да знаем и че за да се възползваме от защитното действие на тези средства, е необходимо да:

  • нанасяме продукта поне половин час, преди да се изложим на слънце, и да повтаряме нанасянето през около 2 часа;
  • ги нанасяме на слой с дебелина поне 2 мм или по-дебел, ако такава е препоръката на опаковката;
  • наблягаме на издадените части като брадичката, коленете, раменете, носа, защото те са изложени най-пряко на слънчевите лъчи.

Закриване на максимална част от кожата ни

В допълнение към слънцезащитата е добре да покриваме максимално голяма част от тялото си с дрехи, шапки, шалове, ръкавици, а очите - със слънчеви очила. По този начин максимално намаляваме риска от проява на фоточувствителността. Добре е да имаме предвид, че твърде тънките и прозиращи материи обикновено пропускат голяма част от слънчевите лъчи. Най-добрият вариант в случая е да избираме специализирани дрехи и аксесоари с UV защита.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Още по темата:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.