Какво не трябва да правим по време на бременност?

Какво не трябва да правим по време на бременност?

С настъпване на бременността съзнанието на майката се изпълва с безброй въпроси. Какво я очаква и какво се очаква от нея? Налага ли се да промени досегашния си начин на живот? Позволено ли й е да се наслаждава на любимите си храни и напитки, да практикува спортни занимания, да използва досегашната си козметика? Какво може да прави и какво не може да прави?

За да Ви помогнем в разгадаването на голяма част от тези питанки, бъдещи майки, в днешната статия Ви разказваме за основните неща, които не трябва да правите по време на бременността.

Вредни навици, които трябва да откажем

Съществуват два основни и широкоразпространени навика, които не трябва да правим по време на бременност. Това са тютюнопушенето и приемът на алкохол.

По време на бременност негативните последствия се отразяват и на бебето, като рисковете за него са дори по-големи, тъй като организмът му все още е в процес на развитие.

Тютюнопушене

Пушенето по време на бременност се явява пасивно пушене за бебето. Вследствие на това кръвното му налягане се повишава, учестява се и неговият пулс. Възможни са генни мутации. Важно е да вземем предвид и наличието на канцерогенни и токсични агенти в тютюневия дим.

За да предпазим мъника си от здравословни проблеми, сред нещата, които не трябва да правим по време на бременност, е да пушим.

Алкохол

Сред нещата, които не е добре да правим по време на бременност, е консумацията на алкохол. Дори една чаша вино е в състояние да нанесе вреда на зародиша - особено през първите три месеца, когато се формират органите. Приемът на алкохол през деветте месеца на износване на детето може да провокира проблеми в развитието на нервната система, поведенчески аномалии, затруднения в училище, хиперактивност, раждане с твърде ниско тегло, проблеми с растежа и с кърменето. Затова не трябва да си правим коктейли дори с минимално количество алкохол, докато сме бременни.

Храни и напитки, които не трябва да консумираме

Макар и много млади момичета да си представят бременността като период, през който всички храни са позволени, а диетите - забранени, действителността съвсем не е такава. Разбира се, не трябва да се подлагаме на нискокалорични режими (освен ако лекар не ни е посъветвал така), но спазването на определени норми при храненето е наложително.

Добре е да избираме продукти с висока хранителна стойност, да спрем употребата на нездравословните мазнини, замествайки ги с алтернативи като зехтин и кокосово масло.

Важно е да обърнем внимание и на определени категории храни и напитки, които не трябва да консумираме, тъй като крият сериозни рискове за детето. Сред тях са:

Риба тон

Рибата тон е един от най-богатите на живак представители на водните дълбини, поради което не трябва да я консумираме по време на бременност. Този тежък метал е в състояние да доведе до увреждания на бъбреците, нервната система и мозъка на малкото.

Други непрепоръчителни по време на бременност риби са акула, риба меч, кралска скумрия, атлантически големоглав.

Важно е да отбележим, че сред нещата, които не трябва да правим по време на бременност, е и консумацията на сурова и пушена риба - например под формата на суши, както и на недобре сготвени морски дарове.

Преработено месо

Вредни са още колбасите. Те се отличават с високо съдържание на консерванти и оцветители. Освен това някои варианти като суровите наденици и кренвирши не преминават през термична обработка, което ни излага на риск, тъй като могат да са заразени с опасни бактерии.

Меки сирена

За голямо съжаление на много дами, е необходимо да изключим от менюто си и меките сирена. Това включва всички разновидности, приготвяни от непастьоризирано мляко, които не са минали през термична обработка. Примери за това са синьото сирене, фетата, брито, камамберът и други. Причината - възможността да съдържат вредни бактерии и паразити. Инфектирането ни с тях може да ни причини листериоза или токсоплазмоза, криещи риск от фатален край за плода.

Добрата новина е, че консумацията на изброените сирена след преминаване през сериозна термична обработка, е позволена. Затова спокойно можем да правим сосове със сирена и други вкусни ястия.

Преработени бързи храни

Изключително вредни са и всички преработени бързи храни като чипсове, снаксове, бисквити, съдържащи големи количества консерванти и оцветители. Не трябва да си позволяваме често и консумацията на продукти от заведения за бързо хранене.

Кофеинови напитки

Мненията относно приема на кофеин по време на бременност са разнопосочни. Някои акушер-гинеколози препоръчват цялостното му изключване от менюто по време на бременност, други намират 1-2 чаши дневно за приемлив компромис.

Когато взимаме решение за себе си, е добре да знаем, че високата консумация на кофеин по време на бременност води до проблеми с растежа на бебето. Освен това може да повлияе негативно върху режима му на спане в бъдеще. Съществуват и данни, че повишава опасността от спонтанен аборт.

Физически упражнения, които трябва да избягваме

При нормално протичаща бременност редовното движение е изключително важно за поддържане на физическото и психическото здраве на майката във форма. Въпреки това в никакъв случай не трябва да правим твърде много упражнения и да се претоварваме. Препоръчителни са късите и чести разходки, плуването, съобразената със състоянието на жената йога.

Когато дамата е спортувала активно преди забременяването и няма проблеми със задържането на плода, лекарите обикновено позволяват да прави практикуваните до момента активности, но с намален интензитет. Въпреки това е добре да знаем, че определени спортове и упражнения в общия случай се приемат за противопоказни.

Ето какво е препоръчително да не правим:

Коремни преси

Коремните преси са едно от най-противопоказните упражнения за дамите в този момент от живота им. Тъй като повлияват повърхностните мускули, са в състояние да доведат до отделяне на корема. Освен това оказват напрежение върху гърба, врата и тазобедрената става, което може да доведе до болка и излишен дискомфорт.

Упражнения по гръб

Сред нещата, които не трябва да правим, са и упражненията по гръб. Прекарването на продължително време в тази позиция натоварва гръбначния ни стълб. В същото време влошава кръвообращението и намалява притока на кръв към детето. Освен това в по-напреднала бременност тази наша позиция не е никак удобна за вече голямото бебе.

Контактни спортове

Не трябва да се отдаваме и на групови спортове като волейбол, баскетбол и други. Опасността някой от съотборниците или противниците ни да ни удари по невнимание, е твърде голяма.

Бързо бягане

Бързото тичане крие риск от падания. По време на бременност костите и връзките отслабват и рискът от счупвания се повишава. Освен това е възможно да нараним корема си. Затова и не трябва да бягаме като за състезание. В случай че се консултираме с лекар и той разреши, добра алтернатива, която можем да правим, е лекият крос.

Вдигане на тежко

Вдигането на тежки предмети натоварва гърба и таза. Това крие опасност от смъкване на матката към влагалището, както и от поява на инконтиненция. Някои активно спортували преди това дами, продължават да вдигат тежести с по-леко тегло, но това не трябва да се прави без консултация с лекар.

Гмуркане

Макар и плуването да е един от най-благоприятните спортове по време на бременност, гмуркането не е. Затова и не трябва да го правим. При изплуване над водата е възможно кръвта на жената да се изпълни с въздушни мехури, които да изложат детето на сериозна опасност.

Съставки в козметиката, които не трябва да използваме

Въпреки че някои специалисти твърдят, че нанасяни външно, съставките на козметиката трудно могат да навлязат в голямо количество в организма ни, съществуват определени ингредиенти, с които не е добре да правим компромиси. За да правим безопасни избори за детето си, е важно да сме запознати с тях и потенциалната им вреда:

Ретиноиди

Производните на витамин А, известни още като ретиноиди, са характерна съставка за продуктите против бръчки и за някои лекарства срещу акне. Примери за това са ингредиенти като:

  • ретинол;
  • ретинил линолеат;
  • ретинил палмитат;
  • ретина-А;
  • ретиноева киселина;
  • третиноин;
  • адапален;
  • тазаротен.

Според редица изследвания, приеман перорално и във високи дози, витамин А може да доведе до сериозни вреди за плода. Въпреки това не съществуват данни, че прилаган локално, е опасен за малкото. Затова и препоръката на лекарите обикновено е да се избягва, но неволната му употреба не трябва да предизвиква паника у бъдещите майки.

Хидрохинон

Хидрохинонът е токсична съставка, откриваща се в някои козметични средства, намаляващи кожната пигментация. По време на бременност може да доведе до хормонален дисбаланс. Въпреки че липсват данни за връзката му с вродени дефекти у бебето, не трябва да се използва по време на бременност.

Формалдехид

Формалдехидът е канцерогенно вещество, което може да се използва като консервант и дезинфектант в козметиката. В наши дни съдържащите го продукти са все по-малко, но е важно да проверяваме етикетите, тъй като е в състояние да предизвика аборт.

Полезно е да отбележим, че съществуват и други химикали, употребявани в козметичните средства, които освобождават формалдехид и крият същия риск по време на бременност. Такива са:

  • бронопол;
  • DMDM ​​хидантоин;
  • диазолидинил урея;
  • хидроксиметилглицинат;
  • имидазолидинил урея;
  • кватерниум-15;
  • 5-бромо-5-нитро-1,3-диоксан.

Алфа и бета хидрокси киселини

Използваните в много продукти с ексфолиращ ефект алфа и бета хидрокси киселини могат да крият риск за бебето, макар и това все още да не е доказано. Препоръчително е употребата им да се избягва.

Вземете специализирана козметика по време на бременност на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Прием на медикаменти

Особено опасен е неконтролируемият прием на лекарства. Сред нещата, които със сигурност не трябва да правим, е да си самоназначаваме лекарствени средства - дори за тривиални проблеми като главоболие или настинка. Преди прием на всеки един медикамент е необходимо да прочетем внимателно листовката и да се консултираме с лекар. Много от препаратите на пазара крият сериозни рискове за плода или не са изпитвани върху бременни, което ги прави потенциално опасни.

Поддържайте здравето си с висококачествени добавки за бременни на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Нормално ли е главоболието по време на бременност?

Използвани източници

kenguru.bg
mamatatkoiaz.bg
mh.government.bg
ohnamama.bg

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.