Погрижи се за ръцете си с тези 7 лесни стъпки

Погрижи се за ръцете си с тези 7 лесни стъпки

Ръцете са една от зоните, които са най-потърпевши особено през студените месеци. Те са ежедневно подложени на всякакви външни влияния като влажност, студ, силно слънце, а също и допир и триене. В последната година в тази категория спокойно можем да включим и постоянното използване на дезинфектанти и антибактериални сапуни. Поради всички тези причини е много важно да полагаме ежедневна грижа за нашите ръце, за да може кожата да е еластична и да се запази млада, мека и хидратирана. В тази статия ще разгледаме 7 стъпки, чрез които да гарантирате здравето на кожата на ръцете си.

1. Миене с хладка вода – избягвайте гореща

Топлата вода може да ни се струва много привлекателен вариант, когато се приберем от вън и сме се намръзнали, но всъщност тя далеч не е толкова полезна за нашата кожа. Горещата вода води до дехидратация на кожата. Хубаво е измиването на ръцете да става с хладка вода.

2. Хубаво подсушаване

След като измиете ръцете не забравяйте да ги подсушите добре. Препоръчва се това да се прави с мека кърпа и с потупване, а не с триене на кожата в кърпата.

3. Качествена козметика за ръце – хидратиращи сапуни и подходящо pH

На трето място ще сложим измивните сапуни. Особено през студените месеци е хубаво да не използвате антибактериални сапуни, защото те изсушават допълнително кожата. Препоръчваме ви да изберете хидратиращи сапуни, които да са с подходящо за кожата pH (например сапуни с неутрално pH), така че да не употребата им да помага задържането на влагата в кожата, а не обратното.

4. Хидратиране кожата на ръцете с правилна козметика

Ръцете са много уязвими, защото участват в почти всяко едно наше действие в ежедневието ни. Именно поради тази причина е от съществена важност да хидратирате кожата на ръцете си. През студените месеци това е хубаво да се случва възможно по-често. След като сме измили ръцете си с подходящ хидратиращ сапун идва ред на допълнителното овлажняване на кожата.

Овлажняването на кожата на ръцете е много важно ако искаме да имаме сияйна, мека и еластична кожа. Кремовете, които се славят като добри овлажнители са тези, които имат съставки като глицерин, хиалуронова киселина, алое вера и други. Някои от най-търсените и използвани кремове за ръце са:

Можете да разгледате още предложения за хидратиращи кремове за ръце на водещи марки тук.

5. Масаж на ръцете

Масажът на ръцете няма да ви отнеме много време и можете да го превърнете с своеобразен дневен ритуал. Например вечер преди лягане, когато слагате крем на ръцете си, отделете няколко минути, за да разнесете хубаво крема и да направите масаж на пръстите, дланите, пространствата между пръстите на ръцете и китките. Използвахте въртеливи движения и отделете за кратко внимание на всеки един пръст. Ще видите как за няколко минутки масаж ще почувствате ръцете си отпочинали и по-леки. Същевременно ще сте ги хидратирали с кремът или олиото за ръце, което използвате.

6. Ексфолиране кожата на ръцете

Ексфолирането на кожата дори на ръцете е хубаво да се прави през определен период от време. Благодарение на него се премахват мъртвите клетки от горния слой на кожата. По този начин кожата ни може да диша и да остане хидратирана по-дълго време, защото хидратиращите продукти могат да преминат дълбоко през порите. Дали ще си направите ексфолиант в домашни условия или ще използвате закупен такъв, няма значение. У дома можете да използвате едра морска сол, кристална захар или кафе за ексфолиант. Към тях можете да добавите зехтин, кокосово масло или етерично масло за аромат.

Много е важно да разберете, че за да се радвате на меки, гладки и красиви ръце, трябва ежедневно да полагате грижа за кожата на ръцете си. Надяваме се статията да е била полезна за вас. Вярваме, че ще ви е интересно да прочетете също така и Какво е студова алергия и как да се предпазим, както и Как да предпазим кожата на лицето си в студеното време.