С какво да лекуваме ухапване от насекомо?

С какво да лекуваме ухапване от насекомо?

Лято е и виждаме насекоми навсякъде около себе си. Разбира се, те съществуват и през останалите сезони, но през топлите месеци популациите им се увеличават. По тази причина зачестяват и ухапванията.

Как да разберем от кое насекомо е ухапването, с какво да се мажем и още полезна информация за средствата, с които да се мажем против насекоми, споделяме в днешната статия.

Вземете ефективни продукти, с които да се мажете при сърбежи и обриви, на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Как да разпознаем видовете ухапвания от различни насекоми?

Повечето от нас лесно разпознаваме ухапването от комари, но се стряскаме, щом видим малко по-различен обрив. От какво ли е? Как да подходим? С какво да се мажем?

Сред основните въпроси, на които е добре да си отговорим, ако установим наличието на ухапване по кожата си, преди да се мажем с нещо, са:

  1. Къде сме били наскоро, кое е най-вероятното място, на което сме били ухапани?
  2. Как изглежда обривът и къде по тялото ни е разположен?
  3. Имаме ли други придружаващи симптоми освен наличието на пъпки и сърбеж?

Тъй като определени насекоми са по-характерни за едни места, отколкото за други, установявайки мястото на ухапването, можем да стесним кръга от възможности. В парка, горите и планините най-често ставаме жертва на комари, кърлежи и паячета (паяците не са насекоми, но тук ще разгледаме и тях). Покрай контейнерите и изобилието от застояла храна се навъртат мухи, пчели и оси. В селските къщи с добитък, както и в домовете на хора с куче или котка не е изключено да има бълхи. Възможно е още леглото ни да се е превърнало в свърталище на дървеници, а на плажа най-често биваме споходени от пясъчни бълхи.

Ето какво е характерно при ухапването от различните видове насекоми:

Комари

Обикновено ухапването оставя след себе си малки пъпки, които скоро се подуват. В центъра им се наблюдава малка следа от ухапването. Сърбежът е силен, но бързо се повлиява, ако се мажем със средствата, за които ще стане дума по-долу.

Бълхи

Бълхите оставят групи от малки сърбящи пъпки. Най-често са разположени по участъци от кожата, където дрехите прилепват плътно като кръста. До 12-24 часа обривът се втвърдява. В редки случаи бълхите пренасят тиф.

За да се предпазим от последващи ухапвания, е добре да открием насекомото и да го убием, тъй като може да е останало по дрехите и/или чаршафите ни.

Конски мухи

При ухапване причиняват силна болка. Възможно е да пренасят различни болести. Сред срещащите се придружаващи симптоми са:

  • световъртеж;
  • слабост, отпадналост;
  • хрипове;
  • уртикария/ копривна треска;
  • сърбеж в областта на очите и устните, придружен от отоци в розово или червено.

Жилещи насекоми

При ужилване изпитваме силна болка, която може да е придружена от парещо усещане. В засегнатото място се появява червена подутина с малко бяло петно в центъра. Ако сме ужилени от пчела, то там е и жилото й, което трябва да издърпаме. Ако сме станали жертва на оса или стършел, е добре бързо да се отдалечим от мястото, тъй като те могат да ни нападнат отново. В този случай обикновено се появява и посиняване. За облекчение можем да се мажем с чесън или специализиран медицински продукт.

При алергия е важно незабавно да посетим лекар, тъй като има риск от фатален край.

Прочетете още: Лято на открито - как да се справим с опасностите?

Кърлежи

За съжаление, при ухапването от това насекомо не изпитваме болка или сърбеж и често забелязваме проблема по-късно. В повечето случаи в България кърлежите са безвредни, но е възможно да пренасят лаймска болест или петниста треска.

Видим ли кърлежа, е необходимо внимателно да го отстраним от тялото си. Това се случва с пинсета без въртеливи движения. Не е препоръчително да го мажем с мазнина или други субстанции. Ако не сме сигурни в способностите си, е добре да посетим лекарски кабинет.

Ако получите обрив, то може да сте заразени с лаймска болест и Ви е необходимо спешно лечение. В редки случаи ухапването от това насекомо води до краткотрайна парализа.

Въшки

Въшките населяват косата, областта на врата и зад ушите. Най-често се разпространяват сред малките деца в детските градини. Ухапването им води до обрив - отново в тези части от тялото. Важно е да знаем, че те снасят яйца и популацията им нараства бързо, ако не бъдат взети подходящи мерки като това да се мажем с Hedrin Once Liquid Gel Гел против въшки и гниди 100 мл Stada.

Дървеници

При неалергичните хора ухапването от това насекомо не причинява осезаеми признаци. При непоносимост обаче се наблюдават различни неразположения и папули. Тези насекоми са изключително упорити и отърваването от тях включва изхвърляне на матрака и пране на чаршафите с гореща вода.

Паяци

Макар и да не са насекоми, често поставяме паяците в тази категория. Особено когато става въпрос за ухапвания. В повечето случаи, когато говорим за България, те са безвредни и се характеризират с малки пъпки.

У нас се среща само един отровен паяк - черен отровен паяк от рода черна вдовица. Ако ни ухапе, усещаме лек бодеж, а до минута-две се появяват зачервяване и синкаво-червено петно, заобиколено от блед ореол. Този паяк се среща най-често в южните планини като Странджа и Сакар. Сред придружаващите симптоми са още световъртеж, отпадналост, скованост, потене, понякога се наблюдават и треперещи крайници, мускулни болки, тъпа болка в гърдите, висока температура, треска, гърчове. За щастие, в повечето случаи тези признаци отшумяват сами. Въпреки това е необходимо да се посети лекар за назначаване на подходящо лечение.

Какво да използваме при ухапване от насекомо?

Първото правило, което е добре да запомним, е, че преди да се мажем с подходящо за случая средство, е препоръчително да измием засегнатото място с вода и сапун.

Натурални средства

Сред натуралните лекове, с които е подходящо да се мажем, са:

Чесън

Чесънът вероятно е най-известният народен лек, с който се мажем при ухапване от насекомо. Вземете една скилидка, намачкайте я леко, така че да пусне сок, и мажете ухапването. Можете да си направите и компрес, като сложите намачкан чесън върху плат, с който да покриете пъпките.

Сода бикарбонат

Содата за хляб често се използва в народната медицина. В случая ни помага като към 1 чаена лъжица от нея добавим малко вода. След това мажем засегнатото място със сместа и оставяме да действа около 30-60 минути. После се мие с топла вода.

Aлое вера

Чудодейната сила на алоето е позната от векове. Затова и е чудесна идея да си отглеждате растението в саксия у дома. При ухапване отчупваме малко парче от листото му и мажем с гела наранената област. Лечебният ефект е изключително бърз.

Прочетете още: Алое вера – едно растение, десетки ползи за здравето и красотата

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво се отличава с болкоуспокояващ, антибактериален, облекчаващ отока и сърбежа ефект. Не само възстановява комфорта при ухапване, а и предпазва от инфекция. С него можем да мажем и деца.

Медикаменти

Мнозина предпочитат да се мажат с медикаменти, които лесно можем да носим в чантата си и за чието действие сме винаги сигурни. Отлични варианти в случая са средствата, с които се мажем, като:

При по-тежки алергични реакции обикновено се предписват и антихистаминови препарати за орален прием като Алергозан 20 таблетки 25 мг Sopharma.

Как да се предпазим от ухапване от насекомо?

Полезно е да знаем и как да се защитим, за да не се налага да се мажем и да приемаме медикаменти. Ефективни начини за това са:

Репеленти

Повечето от тях ни предпазват от комарите и кърлежите. Въпреки това се предлагат и варианти, отблъскващи и други видове насекоми.

Отлични опции са:

Прочетете още: Какво да имаме предвид при избора на репелент

Подходящи дрехи

По-светлите и ненаситени цветове са по-малко примамливи за пълзящите и летящите гадинки. По тази причина е добре бялото да преобладава в летния ни гардероб.

Избягване на силни парфюми и аромати

Колкото по-неутрални са ароматите на козметичните ни продукти, на кремовете и лосионите, с които се мажем, толкова по-малък е рискът насекомите да бъдат привлечени от нас.

Избягване на неокосени тревни площи и водни басейни

Най-сигурният начин да се предпазим, е като избягваме потенциално опасни места. В случая такива са неокосените тревни площи, водните басейни със застояла вода, селските дворове с много домашни животни и т.н.

Кога да потърсим лекарска помощ?

В случай че страдаме от алергия или се почувстваме зле след ухапване или ужилване, е важно бързо да посетим лекар. Възможно е да се нуждаем от по-специализирано лечение от това да се мажем с гореизброените средства.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.