Алое вера – едно растение, десетки ползи за здравето и красотата

Алое вера – едно растение, десетки ползи за здравето и красотата

Растението алое вера е верен помощник в поддържането на доброто ни здраве и красотата от хилядолетия. То е характерно за държави с тропически климат като Южна Африка. Днес от него се възползваме хора от целия свят и всеки може да го има в саксия в дома си. За да извлечем максимума от многобройните му полезни свойства, на пазара се предлагат и готови хранителни добавки – обикновено под формата на сок или гел, както и козметични продукти с алое вера. Защо да превърнем употребата им в неизменна част от нашето ежедневие, ще разкрием в следващите редове.

Какво се съдържа в растението алое вера

Растението алое вера съдържа впечатляващите над 200 биологично активни вещества, сред които витамини, ензими, аминокиселини (включително 8-те незаменими, които организмът ни не може да произвежда сам) и полизахариди. Трудно ще е да изброим всички, но сред най-значимите за човешкото здраве са витамини А, C, E, B1, B2, B3, B4, B6, B12, B9, минералите калций, мед, магнезий, манган, селен, натрий, цинк, калий, салициловата киселина, лигнин, сапонини, мастните киселини линоленова, линолова, миристинова, каприлова, олеинова, палмитинова, стеаринова и още много.

Листата на растението се състоят от 3 слоя, като по-голямата част от важните вещества са в най-вътрешния – бистрия гел, съдържащ близо 99% вода. Той е основна част от състава на много хранителни добавки и козметика с алое, въпреки че при някои се добива сок от смилането на цялото листо на алое верата, като така се възползваме от пълната палитра с полезни съставки.

В голяма степен можем да открием съдържащите се в растението ингредиенти, извличайки полза както за здравето, така и за красотата си от тях, в хранителните добавки с гел и/или сок от алое вера:

Какви са ползите за здравето ни от алое вера

Ползите за здравето ни от приема или външното прилагане на гел или сок от алое вера са многобройни. Представяме ви някои от най-важните сред тях:

Повишават имунитета и осигуряват антиоксидантна защита

Алое верата е богато на аниоксиданти, сред които и витамините C и E. Те защитават клетките от вредното влияние на свободните радикали, като по този начин не само подпомагат имунната система, предпазвайки ни от простуди и грипове, а и намаляват риск от развитие на рак.

В същото време полизахаридите в сока от алое вера подпомагат работата на макрофагите, представляващи важни клетки на имунната система, защитаващи ни от вируси.

Благоприятстват храносмилането и функцията на червата

Сред най-честите приложения на гела от алое вера е за справяне с храносмилателните проблеми – особено с констипацията. Той благоприятства стомашно-чревната флора, подпомагайки растежа на добрите бактерии, и стимулира нормалните движения в червата. В същото време алое верата стимулира отделянето на жлъчен сок, разграждащ мазнините и защитаващ черния дроб от натрупване на мазнини в него. Добитите от растението гел и сок успокояват още стомашната язва, предпазват от стомашни инфекции и помагат в преодоляването на синдрома на раздразненото черво.

Осигуряват на организма важни за холестерола, сърцето и алергиите мастни киселини

Алое верата е изключително богато на мастни киселини. Сред тях са и три растителни стероли - HCL холестерол, кампестерол и В-ситостерин. Тази комбинация облекчава редица алергични симптоми и благоприятства стомашния комфорт. Важно е да отбележим и че HCL холестеролът, наричан още добър холестерол, намалява нивата на липидите в кръвта и балансира тези на холестерола, като така подобрява здравето на сърцето.

Хубаво е да споменем и че сокът от алое вера действа разширяващо на капилярите, благоприятства състоянието на артериалните стени и нормализира кръвното налягане. В същото време съдържащия се в него витамин С подпомага образуването на колаген - важен за кръвоносните съдове протеин.

Осигуряват мощна детоксикация и помагат за отслабването

Гелът от алое вера ефективно помага изхвърлянето на токсините от тялото посредством червата, като в същото време ограничава абсорбирането им. Интересно е да отбележим и че сокът от алое вера съдържа калий, подпомагащ функцията на черния дроб и бъбреците - ключови органи за детоксикация на организма. Алое верата включва в състава си и уронова киселина, унищожаваща токсините в клетките.

Благодарение на силния си детоксикиращ ефект, ускоряващ метаболизма, подобряването нивата на холестерола и нормализирането на храносмилането растението улеснява и борбата с килограмите. Помага ни да отслабнем по-лесно и ни предпазва от задържането на излишна вода.

Нормализират нивата на кръвната захар на диабетиците

Алоето е много ефикасно и в ограничаването на здравословните проблеми при диабет. Растението увеличава чувствителността към инсулина и спомага в поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Облекчават болката и възпаленията

Растението алое вера се отличава и със силен противовъзпалителен ефект благодарение на съдържащите се в него салицилова киселина, C-глюкозил, B-систерол и други.

Вследствие на това си свойство сокът и гелът от алое ефективно се справят с кожни изгаряния, акне, помагат в лечението на ставни проблеми като артрит и ревматоиден артрит, облекчават болката, причинена от ставните възпаления.

Осигуряват защита от бактерии, гъбички, вируси

Сокът и гелът от алое вера притежават силни антибактериален, противомикотичен, антисептичен и противовирусен ефект. Те ограничават растежа на бактериите и помагат в справянето с много вътрешни и външни инфекциозни състояния.

Алкализират тялото

Когато организмът ни е добре алкализиран – с нормално pH, сме защитени от редица здравословни проблеми. В обратния случай се влошават множество жизнени процеси като преноса на хранителни вещества и кислород чрез кръвта, обмяната на вещества и други. Сред възможните заболявания, от които ни защитава добрата алкализация, е и ракът.

Алое верата спомага за поддържането на нормална киселинност в организма, което е особено важно, ако в менюто ни присъстват много киселинни храни и напитки като алкохол, газирано, кафе, рафинирана захар и изкуствени подсладители, месо, млечни продукти, яйца, бобови култури, пълнозърнести храни.

Осигуряват антистресов ефект

Приемът на алое вера помага на организма ни и за по-лесно адаптиране към стресовите фактори. Предполага се, че причината е в способността му да задейства защитните и адаптивните механизми на тялото ни. В резултат на това успяваме по-лесно да преодолеем всички аспекти на стреса – емоционални и физически.

Как ни помага козметиката с алое вера

Добре е да обърнем внимание и на ползите от алое верата за кожата и косата ни, както и за оралното здраве.

Алое вера в козметика за коса

Алое верата действа още като можещ овлажнител и успокояваща съставка в много козметични продукти за коса. Сокът от растението оказва релаксиращ ефект на скалпа, помага в справянето със сухотата му, със сърбежа, пърхота, раздразненията, като същевременно облекчава и предпазва от възпаления. Важно е да отбележим и че е богат на специални ензими, отстраняващи мъртвата кожа, като по този начин се ограничава запушването на космените фоликули. Алоето поддържа нормалното pH на скалпа и спомага за укрепването му. В същото време прави косата здрава, жизнена и гладка, придава й блясък и естествено сияние, помага за постигането на обемна прическа.

Отлични продукти за коса с алое вера са:

Алое вера в продукти за лице и тяло

Алое верата осигурява също толкова силни овлажняващ, хидратиращ, успокояващ и противовъзпалителен ефект и на епидермиса по цялото тяло. Благодарение на антиоксидантното си действие също така забавя процесите на стареене, прави кожата жизнена и сияйна. Чудесни козметични продукти с алое вера за лице и тяло са:

Интересно е да споменем и едно медицинско изделие с алое, допринасящо за здравето на кожата - Helix Original Helix Derma Spray За кожни проблеми 100 мл. Този иновативен спрей помага за облекчаване на епидермални проблеми като псориазис, екзема, уртикария, дерматит, сърбеж, суха кожа. Продуктът ефективно овлажнява и регенерира чувствителната кожа, като в същото време я предпазва от раздразнения и обриви.

Алое вера в продукти за орална хигиена

Добре е да обърнем внимание и на значението на алоето за здравето на зъбите ни. Благодарение на антибактериалния си ефект то предпазва от образуването на кариеси и от възпаления. Именно затова участва в състава и на много продукти за орално здраве и хигиена като:

За какво да внимаваме при употребата на алое вера

В заключение е важно да споменем, че алое верата е лечебно растение, с чиято употреба в добре да внимаваме. Като с всяка билка или лекарство и с него не е препоръчително да прекаляваме. Хубаво е да следваме инструкциите за употреба от опаковката или листовката на продуктите, както и да правим редовни почивки от приема.

Важно е да знаем и че не е добре да приемаме алое вера по време на бременност, кърмене и менструация, както и от малки деца. Хубаво е сокът и гелът от растението да се консумират с повишено внимание от лица, страдащи от хемороиди или мастна дегенерация на черния дроб и жлъчния мехур.

Препоръчително е и преди започване употребата на хранителна добавка с алое вера да се посъветваме със своя личен лекар дали съществува възможност тя да е противопоказна конкретно за нас.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Още статии с полезни съвети за здравето и красотата:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.