Защо изпитваме болка във врата и как да я преодолеем

Защо изпитваме болка във врата и как да я преодолеем

Днес продължителността на живот надвишава тази в по-далечното минало с десетки години. Причина за това са иновативните технологии, откритията в медицината и фармацията. В същото време обаче съвременният начин на живот отключва неподозирани за прадедите ни проблеми. Сред тях е повсеместно разпространената болка във врата. Днес 77% от хората в световен план страдат от такъв тип дискомфорт.*

Защо ни боли вратът

Знаейки кои са основните фактори, отключващи болката във врата, по-лесно можем да разберем какво е правилното лечение. Затова е препоръчително да посетим специалист (например невролог или травматолог), който да ни постави точна диагноза и да ни предпише най-точното третиране на проблема. А ето и кои са най-разпространените причини за болките в областта на врата:

Стрес и напрежение

Съвременният начин на живот е динамичен, но и напрегнат за повечето от нас. Ангажиментите валят ежедневно, отговорностите растат в геометрична прогресия, а през последните години събитията в световен мащаб като пандемията на Covid-19 допълнително увеличиха стреса. Всичко това се отразява не само на психологическото ни състояние, но и на нашето тяло – особено под формата на болки във врата, отключващи главоболие.

Когато организмът ни е подложен на стрес, той отделя големи дози адреналин, подготвяйки мускулите ни за битка. Ако в този момент имаме възможност да отидем във фитнеса, боксовата зала или ни предстои тежък физически труд, вероятно ще избегнем проблемите с врата, тъй като физическото натоварване естествено ще понижи нивата на адреналин в тялото ни. В ситуация, при която се налага да останем още часове пред компютъра или се отпуснем отчаяни на дивана, адреналинът ще се задържи в нашия организъм, ставайки причина за допълнително напрежение. То обикновено води след себе си болка във врата, провокираща тензионно главоболие.

Неправилна позиция

Неправилната позиция на тялото на съвременния човек е още една основна причина за болките във врата.

Екраните в ежедневието ни са сред основните виновници за това. Постоянното ни взиране в телефона с наведена надолу глава, неправилната позиция пред компютъра, чийто екран често не е на нивото на нашия поглед, изкривяването на дивана, докато гледаме телевизия. Неправилна често е и стойката ни, докато шофираме, а също и когато спим, ако възглавницата и матракът изкривяват нашите гръб и врат. Всичко това натоварва шийните прешлени и може да доведе до изкривяване и болка във врата.

В тези случаи дори е възможно да не усещаме болка през деня, докато мускулите ни са стегнати, но щом се отпуснем в леглото и се приготвим за сън, тя ни спохожда. Това лесно може да се превърне в порочен кръг на болка, безсъние и напрежение.

Травма и натоварване

Така както обездвижването и неправилната стойка създават дискомфорт, тежкото натоварване и динамиката на движението също могат да доведат до проблем под формата на травма. Спортът е ключова част от ежедневието на мнозина. Често обаче пренебрегваме спомагателните задни мускули на раменете и гърба. Това ги прави изключително податливи на травми. Така голямо натоварване при вдигане на тежести, боядисване на таван и други продължителни движения, раздвижващи именно област от тялото, може да отключи болка във врата.

Травми от падания, изкълчвания, изкривявания, камшичен удар дори при лек инцидент с кола могат да създадат напрежение и в прешлените, също водейки до болка във врата.

Студ и течение

Студът и течението причиняват не само настинки, а и за възпаление, засягащо областта на врата ни. То може да споходи всекиго, но ако принципно страдаме от дискомфорт в тази част на тялото, дори лекият повей на вятъра може да изостри болката. Затова и е препоръчително през по-студените месеци от годината шалът да е постоянна чат от тоалета ни.

Дископатия и други възпаления

Част от вече изброените причини за болка във врата като неправилната стойка, някои травми, тежкото физическо натоварване могат да доведат и до по-сериозни и дълготрайни проблеми като дископатията, проблеми с мускули и лигаменти, притискане на нервните корени в областта на шията, възпаления около тях, водещи до хронифициране на дискомфорта и болката.

Как да се справим с болката във врата

За да сме в състояние да облекчим болката във врата, трябва най-напред да разберем каква е причината. Това със сигурност може да установи само специалист, който вероятно би ни назначил допълнителни тестове за диагностика – рентгенова снимка, магнитен резонанс или компютърна томография.

Въпреки това има някои сигурни практики, които ще ни помогнат за възвръщане на комфорта:

Да намалим стреса

В случай че страдаме от чести главоболия и усещаме напрежение в шийната област, вероятно именно стресът и напрежението са нашият основен проблем. За да ги облекчим, е чудесна идея да започнем да практикуваме йога, както и по-динамични спортове, чрез които да изразходваме натрупващия се в организма ни адреналин. От полза ще са ни и някои успокояващи билки и билкови добавки като:

Да нормализираме стойката и раздвижим врата си

Изправянето на тялото ни и поддържането му в здравословна поза със сигурност ще ни предпази от развитието на допълнителни проблеми, а и е възможно да облекчи вече наличните. За целта е препоръчително да позиционираме екрана на компютъра си точно срещу нашия поглед, за да не се налага да се навеждаме или да протягаме врата си нагоре. Ограничаването на взирането в смартфона, както и заемането на изправена позиция на дивана също ще ни помогнат. Добра идея е да преминем към ергономични матрак и възглавница, съобразени с нуждите на нашето тяло.

Важно е и редовно да извършваме разтягания и раздвижвания на шийните мускули, за да ги укрепим и предпазим от травми и схващания.

Масаж и загряване

Загряването на болезнената област може да ни помогне изключително много, но само ако ни е предписано от лекар, знаещ със сигурност какъв е нашият проблем. В случай че болката ни е провокирана например от дископатия, то този метод е противопоказен.

Загряването обикновено помага при остра, пронизваща болка, провокирана в повечето случаи от възпаление или мускулно схващане. За целта могат да ни послужат както отпускащ масаж и горещ душ, така и някои медицински средства:

  • Helix Original Helix Crem Крем при ставни и мускулни болки 100 мл – този нежен крем се отличава с богата формула със затоплящ ефект. Тя включва охлювен протеин, витамини, арника, босвелия, харпагофитум. Тази комбинация облекчава отоците, заздравява хрущялите, сухожилията и връзките, благоприятства състоянието на мускулите, ефективно се справя с болката и усещането за дискомфорт;
  • Cetilar Масажен крем при ставни и мускулни болки 50 мл Naturpharma – подходящ за загряващ масаж при болка в мускулите, ставите, при травми от различен характер;
  • Аспирин Ултра – той е ефективно противовъзпалително средство, съдържащо ацетилсалициловата киселина - аналгетик, облекчаващ болката. Препоръчва се при болки в мускулите и ставите, във врата и гърба, при лека артритна болка.

Охлаждащи мехлеми

В случай че не сме напълно сигурни в причината за болката във врата ни, но се нуждаем от бързо облекчение, охлаждащите продукти за локално нанасяне са по-безопасната алтернатива. Те обикновено се справят отлично с болката и отока на ставите и мускулите. Добър избор са:

Други противовъзпалителни средства

Болката във врата често се повлиява и от други противовъзпалителни средства, които не оказват загряващ или охлаждащ ефект. Такъв например е Афламил Крем при болка и травми 1.5% 60 гр Gedeon Richter, съдържащ ацеклофенак. Обикновено се прилага за облекчаване на болката, отока и възпалението при изкълчвания, натъртвания и навяхвания, както и в случаи на ревматоиден артрит и радикулит , които може да засегнат врата. Подобно е действието и на Piroxicam Ecopharm 10мг/гр При възпаление и болка Крем 100 гр Ecopharm, съдържащ активната съставка пироксикам.

В заключение можем да кажем, че болките във врата са проблем на съвременния човек, който обаче лесно можем да избегнем или облекчим, ако поне леко променим начина си на живот, своето ежедневие.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Още полезни съвети за здравословен и щастлив живот ще откриете в:

* GSK Global Pain Index Research 2014, report p. 47

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.