Bioderma Biphase Lipo alcoolique – първият по рода си продукт за дезинфекция и грижа за кожата на ръцете

Bioderma Biphase Lipo alcoolique – първият по рода си продукт за дезинфекция и грижа за кожата на ръцете

Добрата хигиена винаги е била сред основните способи за защита от вируси и бактерии, за поддържане на добро здраве, като през последните две години все по-често говорим за това. Днес редовното миене на ръцете и употребата на дезинфектанти са това, което до голяма степен ни предпазва от лесния за прихващане вирус на Ковид-19.

Рискът от тази зараза подобри хигиената на мнозина, но в същото време ни изправи пред един нов проблем – сухата, раздразнена, понякога възпалена кожа на ръцете.

Честата употреба на сапун и прилагането на дезинфектанти на алкохолна основа бързо дехидратира епидермиса, унищожава липидите, оставя кожата ни груба и лющеща се.

За щастие, експертите с дългогодишен дерматологичен опит от NAOS, компанията, създател на марките BIODERMA, ESTHEDERM и ETAT PUR, откриха решение на този проблем. Това е иновативният и първи по рода си продукт на Bioderma Biphase Lipo alcoolique - Липо-алкохолна двуфазова грижа за кожата на ръцете, осигуряваща дезинфекция и грижа в едно.

Какво са липидите и защо са важни за кожата

За да разберем какво прави толкова специален този продукт, е добре да се запознаем със значението на липидите за нашата кожа.

Те са едни от основните строителни компоненти на най-горния епидермален слой – роговия. Кожата ни е покрита с хидролипидна обвивка, съдържаща вода и липиди. Липидите играят ролята на защитен слой, който задържа влагата в епидермиса. В същото време го предпазват от агресивните външни фактори като слънце, вятър, студ, замърсяване. Защитават го още от бактерии и гъбички, поддържат баланса на водата и мазнините в кожата.

В случай че голяма част от епидермалните липиди бъдат унищожена, ръцете ни обикновено стават сухи, груби, опънати. Под влиянието на агресивните външни фактори бива активирана и имунната ни система, което причинява още възпаления и сърбеж по кожата.

Какво е влиянието на дезинфектантите върху епидермалните липиди

Повечето дезинфектанти, използвани в наши дни, са създадени на базата на етанол – алкохол, унищожаващ вируса на COVID-19, както и много други вируси, бактерии и зловредни микроорганизми.

В същото време обаче етанолът разрушава хидролипидната обвивка, редуцирайки количеството на липидите в епидермиса. Това съответно води до изсушаване и загрубяване на ръцете. Дори наличието на хидратиращи съставки в дезинфектантите обикновено не успява да компенсира ефекта, тъй като кожата ни вече не е способна да задържа влагата.

Каква е разликата между хидратацията и липидизацията

Вследствие на агресивните към кожата ни дезинфектанти много от нас започнаха да използват още по-често от обикновено и кремове за ръце. Те вече са навсякъде с нас – в чантата, в колата, на бюрото.

При избора на този козметичен продукт обаче е добре да внимаваме за начина му на действие и неговия състав. Сред най-разпространените съставки в хидратиращите кремове за ръце са хиалуроновата киселина и глицеринът. Те са изключително ефективни в овлажняването на епидермиса, но ако хидролипидната обвивка е нарушена, действието им е краткотрайно.

В този случай за дълготраен ефект са ни необходими емолиенти. Това са кремове, чиито формули включват съставки, спомагащи възстановяването на епидермалните липиди.

Чудесни примери за такива ингредиенти са:

  • маслото от ший – то съдържа витамини A, C, E и се отличава с мощни антиоксидантен, овлажняващ, хидратиращ и подхранващ ефект, облекчава кожните възпаления, забавя процесите на стареене. Мастните му киселини успяват да навлязат в кожата ни в дълбочина, спомагайки за възстановяването на липидите, за задържането на влагата в кожните клетки. За всеки тип кожа, дори чувствителна.
  • олиото сквалан – характеризира се със силни антиоксидантен, хидратиращ, овлажняващ, успокояващ и антибактериален ефект. Поддържа епидермиса овлажнен, мек и със здрав вид, благоприятствайки възстановяването на липидите. Наподобява себума на кожата и спомага за естественото му производство. Предпазва от преждевременно стареене и е подходящо за всеки тип кожа, не провокира дразнения. Освен това се абсорбира бързо и не образува недишаща мазна бариера върху ръцете.

Защо да изберем Biphase Lipo alcoolique от BIODERMA

Двуфазовата грижа за кожата на ръцете Biphase Lipo alcoolique от Bioderma представлява продукт от ново поколение. Няма как да го наречем просто дезинфектант, тъй като по този начин не бихме обхванали цялостния спектър от действията му. Той съчетава в себе си дезинфекциращата сила на етанола с благотворните свойства на маслото от ший и сквалана върху кожата ни.

Този необичаен продукт, успяващ да постигне така трудната комбинация от липидна и алкохолна фаза, се ражда благодарение на дългогодишната експертиза в дерматологията на Bioderma. С цел да облекчат отслабването на кожната бариера под въздействието на алкохола в дезинфектантите специалистите създават това алтернативно и щадящо решение. То ни избавя и от неудобството винаги да държим под ръка два продукта – и дезинфектант, и крем за ръце.

Biphase Lipo alcoolique е първият по рода си вирусоциден козметичен продукт, който успява да компенсира редуцирането на количеството липиди в епидермиса, причинено от алкохола. Това е възможно именно благодарение на уникалната комбинация от етанол и мазнини. Продуктът осигурява двойно действие в две фази:

  • Защитава здравето (алкохолна фаза) – съдържа 74,5% етанол (m/m), който унищожава вирусите с обвивка за 30 секунди (коронавирус, херпес симплекс вирус, грипен вирус, човешки имунодефицитен вирус)*, заедно с бактериите (ентерококус хире, псевдомонас аеругиноза, стафилококус ауреус, ешерихия коли К12)** и гъбичките (кандида албиканс)***;
  • Грижи се за кожата (липидна фаза) – съдържа 10% масло от ший и сквалан, върху чиито свойства вече се спряхме подробно по-горе. Интересно е да отбележим още, че подхранват кожата веднага щом бъдат нанесени върху нея**** и значително редуцират трансепидермалната загуба на вода (TEWL) след едва 14 дни редовна употреба*****, което свидетелства за подобрена бариерна функция и намалена дехидратация.

Важно е да отбележим и че този продукт с двойно действие е подходящ за цялото семейство или поне за членовете му над 3-годишна възраст. Освен това е щадящ и може да се прилага спокойно върху всеки тип кожа – дори върху чувствителната. Интересен факт е и липсата му на аромат въпреки алкохолното съдържание.

Не на последно място, сред причините да изберем Biphase Lipo alcoolique е участието му в световна дарителска кампания. 100% от печалбите от продажбата на Липо-алкохолната двуфазова грижа в представителствата на NAOS по света ще бъдат дарени за предотвратяването на епидемии. Чудесен начин да допринесем за справянето с част от проблемите на планетата ни.

Как да използваме Липо-алкохолната двуфазова грижа за ръце

За да се възползваме максимално от ефекта на Biphase Lipo alcoolique, е добре да сме запознати не само с начина му на действие, но и с начина му на приложение.

Тъй като жълтата липидна фаза и синята алкохолна са с различна тежест, първата видимо потъва на дъното на флакона, а втората остава на повърхността. Това налага интензивното разклащане на продукта преди употреба с цел смесване на всички съставки. После остава само да напръскаме 2-3 пъти дланите си, да втрием субстанцията в кожата си в продължение на 30 секунди и воаля – резултатът е налице. Вирусите, бактериите и гъбичките са унищожени, а кожата ни остава добре защитена, подхранена и овлажнена.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

* Вирусоцидно действие срещу вируси с обвивка (коронавирус, херпес симплекс вирус, грипен вирус, човешки имунодефицитен вирус) след 30 секунди съгласно стандарт EN 14476 при изпитване в чисти условия.
** Бактерицидно действие след 30 секунди съгласно стандарт EN 13727 + A2 при изпитване в чисти условия.
*** Дрождецидно действие след 30 секунди съгласно стандарт EN 13624 при изпитване в чисти условия.
**** Измерване на остатъчния мазен слой чрез себуметрия спрямо формула, препоръчвана от Световната здравна организация, CIREC, юли 2020 г., Франция.
***** Измерване и сравнение на подсилването на кожната бариера чрез измерване на трансепидермалната загуба на вода в продължение на 14 дни.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.