Болки в тестисите: какво е важно да знаем?

Болки в тестисите: какво е важно да знаем?

Тестисите представляват две ключови жлези от мъжката репродуктивна система. Разположени са в скротума и се отличават с яйцевидна форма. По своята същност те са мъжки полови (семенни) жлези и отговарят за производството на сперматозоидите - мъжките полови клетки. Освен това участват в синтеза на тестостерон - мъжкия полов хормон, който е ключов за развитието на половите белези.

В нормалния случай ширината им е от 2 см до 4 см, а дължината - от 4 см до 8 см. Характерната за тях температура е от 1ºC до 4ºC под телесната. В случай на прегряване сперматогенезата се влошава.

Тестисите се отличават и със своята чувствителност. Дори лек удар може да провокира силни болки в тях. Важно е да знаем, че съществуват още редица причини, които са в състояние да предизвикат подобен дискомфорт. В следващите редове ще разгледаме едни от най-разпространените.

Какви може да бъдат причините за болки в тестисите?

Херния

Господата често са склонни към физическо претоварване и вдигане на твърде тежки предмети. Понякога подобни усилия могат да доведат до отслабване на долната област на коремната стена. Вследствие на това тази отслабена или дори разкъсана стена бива избутана от червата или от мастна тъкан. Резултатът е ингвинална херния.

Сред възможните признаци са болка при вдигане на тежко и подуване на слабините. Важно е обаче да знаем, че е възможно тези симптоми да липсват.

Болката в тази област може да бъде предизвикана и от усложнение при оперативна намеса поради наличие на херния. В този случай отново се наблюдава и подуване.

Торзия (усукване на тестисите)

Торзията е опасно заболяване, което най-често засяга младежи между 12 и 18 години. Изразява се в усукване на тестисите, което възпрепятства нормалното им кръвоснабдяване. Ако не бъдат взети необходимите мерки до приблизително 6 часа, последствията могат да бъдат непредотвратими.

При настъпване на това състояние обикновено се усеща прорязваща болка и се наблюдава оток. Възможни са още симптоми като повръщане, гадене, семенна течност, примесена с кръв. За установяване на проблема е необходим преглед с ехограф.

Орхит

Причини за възникване на орхит - бактериална инфекция, могат да бъдат:

  • сифилис;
  • гонорея;
  • хламидии;
  • вирусна инфекция (заушка).

Сред симптомите са болка, подуване, гадене, повръщане, течащ секрет с гной, парене при отделяне на урина и еякулация. Ако не бъде предприето бързо лечение, проблемът може да доведе до безплодие.

Простатит

Простатитът е сред най-разпространените пикочно-полови инфекции при мъжете. Причините могат да бъда свързани с навлизане на бактерии, с травма, с автоимунни проблеми и т.н. Обикновено се среща при влошена хигиена - особено при необходимост от използване на катетар.

Сред характерните признаци са дискомфорт при уриниране и еякулация, урина с неприятен мирис, коремни спазми, висока температура, болка в тестисите.

Ако не бъде предприето навременно лечение, сред възможните последствия е настъпване на инфертилитет.

Хематоцеле

Хематоцеле е състояние, при което се събира сгъстена кръв в скротума и около тестисите. Причината обикновено е травма, засягаща тази област.

Преодоляването на проблема най-често изисква оперативна намеса.

Варикоцеле

Това заболяване представлява разширяване на обгръщащите двете полови жлези вени. Резултатът е болезнен дискомфорт, а ако не бъдат взети мерки - безплодие.

Лечението понякога е безоперативно, но често изисква и хирургическа намеса.

Епидидимит

В този случай се възпалява кожата в интимната област на мъжа. Вследствие на това засегнатата жлеза отича. Сред обичайните причини за състоянието са простатит, уретрит, туберкулоза.

Сред признаците освен болезнените усещания и отока са кръв в спермата, парещо чувство при уриниране, наличие на секрети в урината. Ако не бъде стартирано бързо лечение, последствията могат да бъдат инфертилитет и импотентност.

Сперматоцеле (киста)

Този тип киста представлява доброкачествено образувание, което може да се появи във всеки момент от живота. В общия случай не е животозастрашаващо, но е в състояние да предизвика безплодие.

По време на полов акт или при възбуда

При сексуална възбуда в мъжкия полов орган и в семенните жлези се събира голямо количество кръв. В случай че дълго време не се стигне до еякулация, се появяват оток, болезнено усещане и посиняване. Въпреки че създава дискомфорт, това състояние не е опасно и отминава до няколко часа дори без настъпването на еякулация.

Мускулно разтягане

Този проблем най-често засяга спортуващите господа и се изразява в разтягане на мускул в областта на слабините. За преодоляване на проблема обикновено е достатъчна качествена почивка, но при продължителен дискомфорт е добре да се консултирате с лекар.

Вследствие на лекарства

Хубаво е да знаете, че и приемът на определени медикаменти е в състояние да доведе до дискомфорт в интимната област. По тази причина е полезно винаги да се запознавате с възможните странични ефекти на употребяваните от Вас лекарства и при настъпването им бързо да се консултирате с лекар.

Удар

За накрая оставихме вероятно най-разпросранената причина за болка в тестисите - удар.Дискомфортът е остър и силен, но в повечето случаи отминава бързо. Понякога може да е придружен от гадене, повръщане, обилно потене, шок. В подобна ситуация е възможно да става въпрос за по-сериозна травма като разкъсване или хематом и е препоръчително да посетите лекарски кабинет.

Каква може да бъде болката в тестисите и кога се появява?

Този вид дискомфорт може да бъде силен, умерен или лек, пронизващ или тъп в зависимост от предизвикващата го причина. В повечето ситуации засяга само левия или десния тестис.

В някои случаи се появява при движение, в други при вдигане на тежко, при вървене или по време на сън, при допир или след еякулация.

Кога да се консултирате с лекар при болка в тестисите?

При наличието на следните симптоми е препоръчително да се посъветвате със специалист:

Болката е съпроводена с гадене, повръщане и/или температура

Това може да е признак за сериозен здравословен проблем като орхит или торзия.

Продължителна болка след удар в слабините

Възможно е причината за това състояние да са разкъсване и кръвоизлив.

Променена форма на тестисите

При подуване на тестисите, придружено от изменение на яйцевидната им форма, е важно бързо да потърсите медицинска помощ.

Какви изследвания се правят при проблеми с тестисите?

Сред подходящите начини за диагностициране на наличния проблем са:

  • ехография;
  • изследване на урината;
  • тестване за болести, които се предават по полов път.

Какво лечение се прилага за болки в тестисите?

При разтежения и леки травми обикновено се препоръчват почивка и студени компреси. В тези случаи помагат и болкоуспокояващи с ибупрофен като:

В други случаи се предписва физиотерапия, а в по-тежките - операция.

Поръчайте още сега лекарства и хранителни добавки за мъжкото здраве на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Прочетете още: Защо мъжете да обръщат внимание на здравето си

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.