Защо мъжете да обръщат внимание на здравето си

Защо мъжете да обръщат внимание на здравето си

Днес отбелязваме така наречения Петльовден – денят, посветен на мъжката рожба. На датата 2-ри януари почитаме подвига на една българка, която защитила бебето си от турските заптиета, не позволила да го превърнат в еничар.

Затова посвещаваме тази статия на вас, господа. Надяваме се да ви провокираме да се изследвате поне веднъж в годината, да приемате нужните витамини и минерали, за да се чувствате добре, да обръщате внимание на вашето здраве.

Значението на тестостерона за здравето на мъжа

Няма да е пресилено, ако кажем, че мъжете са ръководени от тестостерона си. Важно е обаче да отбележим, че това важи и в двете посоки – не само високите му нива повлияват на здравето и характера, ала и ниските.

Тестостеронът представлява хормон, произвеждан в тестисите. Той отговаря за функцията на репродуктивните органи, за силата на мускулатурата, за здравината на костите, окосмяването, плътния глас, производството на червени кръвни телца, за мозъчната дейност, психическото състояние.

При наличието на нормални нива тестостерон в мъжкия организъм господата са в по-добро настроение – макар и понякога по-агресивно, чувстват се по-спокойни, имат по-високо либидо. Интересно е да отбележим и че тестостеронът подпомага пространствено-когнитивната ориентация и запаметяването, освен това прави мъжа по-недоверчив, което в природата помага за самосъхранението.

При понижени нива на тестостерон мъжете стават по-слаби, губят тонус и енергичност, склонни са към депресивни състояния, тъй като женският хормон естроген взима предел. Окосмяването по тялото оредява, паметта, мускулната маса и желанието за полова активност отслабват. Господата стават склонни към натрупване на телесна маса и подкожни мазнини и към развитие на остеопороза.

Важно е да отбележим, че намаляването на нивата на този хормон в организма не е някакво изключение, проблем, с който се сблъскват малцина. Това е характерно за всички мъже след навършването на 30 години. Понижаването на тестостерона в тялото е постепенен процес, като последствията стават най-осезаеми едва към 60-ата годишнина. Въпреки това, колкото по-рано се вземат мерки с цел компенсиране на по-ниското производство на така важния хормон, толкова по-добре. За това помагат хранителни добавки и билки, благоприятстващи естественото производство на тестостерон и поддържането на нормалните му нива в кръвта, като:

Кои са най-честите здравословни проблеми при мъжете и как да се предпазите

За да е в състояние да се предпази, човек трябва да е наясно с дебнещите го опасности. Ето кои са най-често срещаните здравословни проблеми при мъжете:

Дефицит на тестостерон

По-горе разгледахме този проблем в детайли, но е важно да го споменем отново, тъй като всеки мъж рано или късно се сблъсква с него.

Проблеми с простата

Ракът на простата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете. За намаляване на риска от развитието му помагат здравословният начин на живот, включващ активно движение и балансирана диета, поддържането на нормално тегло. От помощ е и поддържането на оптимално количество витамин Д в организма. През лятото са препоръчители дългите разходки на слънце, а през по-мрачните сезони – хранителни добавки като:

Друг разпространен проблем е уголемяването на простатата, причиняващо болка, затруднено уриниране, понижена потентност. В този случай на помощ са хранителни добавки като:

Рак на тестисите

При това онкологично заболяване (както и при повечето) е изключително важно да бъде установено навреме. Затова и годишният преглед при уролог е добре да присъства в графика на всеки мъж. От помощ е и самостоятелното наблюдение на тестисите за поява на притеснителни симптоми като бучки, разминаване в размера на двата тестиса, тъпа болка. Препоръчително е проверката да се случва след топъл душ, тъй като топлата вода предизвиква отпускането на покриващата тестисите скротолна кожа и забелязването на бучки или изменение в консистенцията на тестиса става по-лесно.

Еректилна дисфункция

Напрегнатият живот, нездравословното хранене, някои неврологични проблеми, пониженият тестостерон и ред други фактори могат до доведат до еректилна дисфункция. Това е проблем, с който мнозина се сблъскват, но рядко обсъждат. Липсата на дискусия по даден проблем води и до незнанието как да се справим с него. Преодоляването на довелите до еректилната дисфункция фактори е най-важната стъпка, но междувременно могат да помогнат и хранителни добавки като:

Слаба сперматогенеза

Друг полов проблем, с който немалко мъже се сблъскват, е по-слабата сперматогенеза, водеща до проблеми със зачеването при жената. В този случай нездравословният живот и стресът отново са сред най-силно отразяващите се фактори. При подобен проблем е препоръчително да се посети специалист, който да предпише необходимите витамини и минерали, диета и упражнения за мъжа. Сред подходящите хранителни добавки са:

Сърдечно-съдови проблеми, наднормено тегло, холестерол

Някои господа често прекаляват с вредните храни и напитки, не консумират достатъчно плодове и зеленчуци, с годините започват да водят все по-заседнал начин на живот. Това предизвиква проблеми като завишени стойности на кръвното налягане, висок холестерол, сърдечно-съдови проблеми, повишава вероятността за развитие на диабет и/или претърпяване на инсулт.

В този случай се препоръчва преминаване към здравословна диета и умерени ежедневни тренировки. В комбинация към тях е добра идея да се приемат хранителни добавки като:

При нужда от значително понижаване на килограмите и детоксикация на организма ще са ви полезни и хранителните добавки, за които разказваме в статията Топ хранителни добавки за отслабване – видове и действие.

Косопад

Оплешивяването и съпътстващото го оредяване на брадата е проблем, който засяга много мъже в напреднала възраст, но някои сполетява и по-рано. Една от основните причини за него е унаследеността – фактор, на който не можем да повлияем. Въпреки това съществуват множество хранителни добавки, които да противодействат на косопада:

Очаквайте и следващата ни статия, в която ще обърнем внимание и на козметичните продукти за справяне с косопада.

Хъркане

Мъжете хъркат по-често от жените, като възможните причини са много. От наднормено тегло, сухота в гърлото, прием на големи количества алкохол, пушене, алергия до заболявания на горните дихателни пътища, високо кръвно, сърдечни заболявания, анатомични вариации. Сред честите причини за хъркането при господата е и сънната апнея. Това е сериозен здравословен проблем, при който дишането спира за секунди или за повече.

С оглед на широката палитра от възможни причини за хъркането, в случай че то се отнася до нас, е важно да посетим лекар, който да установи състоянието ни.

Ако не става въпрос за сериозна патология, от помощ могат да са ни спреят и лентичките против хъркане Snoreeze от GSK.

Стрес и тревожност

Менталното здраве е също толкова важно като физическото. Всеизвестно е, че дамите са по-лабилни, а за мъжете се вярва, че са силни и непоклатими. Наистина високите нива на тестостерон и по-ниските на естроген правят мъжете по-устойчиви на стреса, по-малко чувствителни, но не и имунизирани от този проблем. Множеството задължения, отговорността да изхранват семействата си, да са перфектни в работата, подлагат господата на огромно напрежение, за което те избягват да говорят, тъй като се очаква да са силни. Твърдения от сорта на мъжете не плачат обаче са много вредни за психическото здраве на господата. Задържането на негативните емоции вътре в себе си води до още по-голяма тревожност. В този случай могат да помогнат хранителни добавки, действащи успокояващо, като:

Важно е и да отбележим, че високите нива на стрес могат да доведат до развитието на сериозни здравословни проблеми като онкологичните заболявания. Затова и споделянето на проблемите с близките хора, спортът, приемът на подходящи хранителни добавки са важни стъпки към съхранението на здравето на мъжа. Интересна статия по темата е и Как позитивното мислене подобрява здравето ни.

Е, господа, надяваме се да сме ви помогнали и да сме ви вдъхновили да полагате необходимите грижи за здравето на духа и тялото си. Ще се радваме да ни споделите в коментар дали статията ни ви е била полезна и какво научихте от нея. Както и коя ще е следващата ви стъпка по пътя към здравето.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.