Доброкачествена хиперплазия на простатата - същност, симптоми, лечение

Доброкачествена хиперплазия на простатата - същност, симптоми, лечение

През най-мъжкия месец в годината - ноември, по традиция обръщаме специално внимание на мъжкото здраве. Един от най-често срещаните здравословни проблеми сред господата е доброкачествената простатна хиперплазия. За съжаление, много от представителите на силния пол не обръщат внимание на симптомите, преди да е станало твърде късно и да се налага хирургическа интервенция.

Как да съхраните здравето на простатата, за какви признаци да следите и какви навременни мерки да вземете, ще разгледаме в следващите редове.

Какво да знаем за простатната жлеза?

Простатната жлеза представлява ключов орган от репродуктивната система на мъжете. Разположена е непосредствено под пикочния мехур и обгръща уретрения канал в горната му част. В нормалното си състояние се отличава с размери, наподобяващи кестен, и с тегло от около 20 грама.

Сред основните й функции са транспортната и секреторната. Простатната жлеза секретира специална течност - семенната течност, осигуряваща подходяща среда за движение на сперматозоидите. Тя подпомага не само придвижването, а и оцеляването им по пътя до яйцеклетката на жената. В същото време простата им предоставя и хранителни вещества, повишавайки потентността на мъжа.

Развитието на простата преминава през 3 основни етапа:

  1. Растеж от раждането до пубертета.
  2. Сравнително константно състояние през зрелостта.
  3. Увеличаване на размерите след навършване на 40 години.

Именно нарастването на простата е причината за редица неприятни симптоми при по-възрастните господа. За щастие, здравословният начин на живот и взимането на навременни мерки са в състояние значително да забавят този процес.

Какво е доброкачествена хиперплазия на простатата?

Простата е изградена от два типа жлези - периферни и периуретрални. Когато броят на периуретралните се увеличи в твърде голяма степен, уретрата бива притисната. Това състояние е известно като доброкачествена хиперплазия или аденом на простатата.

Конкретните причини за развитие на това състояние не са напълно изяснени. Сред основните фактори, за които е установено, че повишават риска, са:

  • напредване на възрастта - случаите на заболяването се увеличават след 40-годишна възраст;
  • хормонални промени в организма - преобразуването на тестостерона в дихидротестостерон поради наличието на ензима 5-α-редуктаза в тялото и/или преобразуването на тестостерона в естроген поради наличието на ензима ароматаза в тялото;
  • начин на живот - намалена физическа активност, нездравословно хранене, тютюнопушене, консумация на алкохол;
  • наследственост;
  • околна среда;
  • растежни фактори;
  • възпалителни заболявания;
  • камъни в простатната жлеза;
  • склеротичните изменения в областта на шийката на пикочния мехур и кръвоносните съдове;
  • проблеми с черния дроб.

Какви са симптомите на доброкачествената хиперплазия на простатата?

Сред характерните признаци за състоянието са:

  • често уриниране - както през деня, така и през нощта;
  • затруднения с уринирането;
  • намалена пикочна струя;
  • неотложна нужда от уриниране;
  • усещане за неизпразнен пикочен мехур след уриниране.

Какви са фазите на развитие на заболяването?

Доброкачествената простатна хиперплазия е заболяване, което се развива постепенно с годините. Напредването му можем да разделим на три основни етапа:

Слабо увеличение

В този случай простатата увеличава размера си съвсем леко. Осезаема симптоматика обикновено липсва. За откриване на проблема помагат редовните урологични прегледи.

На този етап заболяването може да се излекува до пълно възвръщане на норманите размери дори само чрез подходяща диета и прием на хранителни добавки като Prostenal от Walmark.

Умерено увеличение

На този етап симптомите вече са налице, но все още са с умерена интензивност. Уролозите обикновено предписват медикаменти за тяхното облекчение.

Тежка форма на заболяването

В този напреднал стадий е възможно да се достигне до пълна загуба на контрол над уринирането. Понякога се наблюдават и допълнителни усложнения като камъни в пикочния мехур, увреждане на пикочния мехур, увреждане на бъбреците.

При тежка форма на проблема обикновено се налага оперативна интервенция.

Как да се грижим за здравето на простата?

Както стана ясно, с напредване на възрастта рискът от уголемяване на простата все повече се увеличава. Сред основните начини, по които да се предпазите и да облекчите евентуално настъпилите първоначални симптоми, са:

Промени в начина на хранене

Благоприятният за простатата хранителен режим включва:

  • храни, богати на цинк - цинкът предпазва тестостерона от преобразуването му в дехидротестостерон. Съдържа се в кореноплодните зеленчуци, зърнените храни, тиквените семки. Ако не успявате да си го набавяте в достатъчна степен чрез храната, подкрепете тялото си със съдържащите го Prostenal Perfect и Prostenal Night;
  • омега ненаситени мастни киселини - съдържат се в риби като сьомга, риба тон, аншоа;
  • витамин C - съдържа се в повечето плодове и зеленчуци;
  • селен - отличен източник е бразилският орех.

Също така е важно да споменем храните и напитките, които е препоръчително да избягвате. Сред тях са:

  • алкохол;
  • кофеинови напитки;
  • пикантни храни;
  • наситени и животински мазнини;
  • месо от третиран с естрогенни препарати добитък.

Отказване от вредните навици

Двата широкоразпространени и вредящи на цялостното ни здраве навика - консумацията на алкохол и тютюнопушенето, оказват сериозни щети и върху простата. В случай на повишен риск от заболяването й или при вече възникнали симптоми е препоръчително алкохолът и цигарите да бъдат отказани.

Физическа активност

За увеличаване на простатата често виновен е и заседналият начин на живот. Подходящи физически активности за противодействие на болестта са ходенето, тичането, скачането на въже, тенисът в комбинация с плуване, вдигане на тежести, клякания и набирания. От полза за здравето на тазовото дъно е още йогата.

Прием на Prostenal

Простенал Перфект и Простенал Найт са хранителни добавки на растителна основа, ефективно благоприятстващи здравето на простата.

Prostenal Perfect

Prostenal Perfect е хранителна добавка за поддържане здравето на простата и облекчаване на първоначалните симптоми при нейното уголемяване. Ефективно поддържа нормалната работа на уринарния тракт и съхранява мъжката потентност.

Това се дължи на внимателно подбраните съставки във формулата:

  • екстракт от сау палмето - това целебно растение осигурява облекчение на урологичните проблеми и по-конкретно - на симптомите, съпътстващи уголемената простата. Подобрява уринарния поток, като в същото време дезинфекцира пикочните канали по естествен начин;
  • екстракт от бабини зъби - този натурален стимулант благоприятства сексуалната активност на мъжа и повишава жизнеността;
  • екстракт от коприва - съдейства за нормалното уриниране;
  • цинк - поддържа нивата на тестостерон в норма, като в същото време благоприятства сексуалната активност, потентността и фертилитета;
  • витамин D3 - повишава имунитета и предпазва простата от възпаления, които могат да провокират сериозни заболявания като рак;
  • витамин B6 - благоприятства функцията на нервната система и предпазва от различни видове рак.

Prostenal Night

Prostenal Night е друга добавката от серията Простенал на Валмарк, предназначена за прием преди лягане. Сред основните й ползи е не само че поддържа здравето на простата, а и намалява нощните уринирания. В същото време подобрява съня, осигурявайки пълноценна почивка на организма.

Всичко това е възможно благодарение на състава, включващ:

  • екстракт от сау палмето;
  • екстракт от американска червена боровинка;
  • екстракт от ашваганда;
  • витамини B1 и B2;
  • витамин D3;
  • цинк.

Ползите за простата от приема на цинк, витамин Д3 и сау палмето вече разгледахме. Що се отнася до американската червена боровинка, тя е известна с благотворния си ефект върху пикочно-половата система. Предпазва от възпалителни заболявания като простатит и ефективно облекчава симптомите на уголемена простата. В същото време ашвагандата предпазва простатата от уголемяване и повишава репродуктивните способности. Витамини B1 и B2 благоприятстват нервната система, като така допринасят за по-добър нощен сън.

Вземете добавки Prostenal на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Ежегодни урологични прегледи

Най-ефективната превенция в случая е периодичното посещение на уролог. Колкото по-рано бъде отчетено заболяването, толкова по-бързо ще започне лечението и толкова по-щадящо и успешно ще бъде то.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Използвани източници

my.clevelandclinic.org
prostenal.bg
vita.bg
webmd.com

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.