Какво трябва да знаем за Ешерихия коли?

Какво трябва да знаем за Ешерихия коли?

Ешерихия коли е естествен обитател на нашите черва и в същото време причинител на много заболявания. Защо не можем без тази бактерия и в какви случаи тя става опасна?

Какво представлява Ешерихия коли?

Ешерихия коли (Escherichia coli) е бактерия, която обитава червата на хората и животните. Появява се в човек от първите дни след раждането. Тя е основен компонент на нормалната чревна микрофлора.

Характерна особеност на тази бактерия е нейната устойчивост на външни фактори. Тя може да оцелее във вода и почва дълго време, размножава се в хранителни продукти (особено мляко) и толерира изсушаване. Бактерията се влияе пагубно от пряка слънчева светлина (излагане за няколко минути), разтвор на карболова киселина (1%) и температура от +60 градуса (излагане за 15 минути).

В повечето случаи Ешерихия коли не уврежда тялото, но под въздействието на определени фактори непатогенната микрофлора се заменя с патогенна. Някои щамове могат да причинят сериозни заболявания. Бактерията е особено опасна, когато се разпространи извън червата, като навлезе в пикочните пътища или кръвния поток.

Разпространение на Ешерихия коли

Патогенните щамове на Escherichia coli се предават по фекално-орален път. Това означава, че заедно с храната или водата в човешкото тяло влизат малки частици изпражнения, съдържащи E. coli. Звучи неприятно, но повечето чревни инфекции се разпространяват именно по този начин.

Можете да се заразите чрез мръсни ръце, немити плодове, горски плодове и зеленчуци или храна, която не е термично обработена или приготвена в нарушение на хигиенните стандарти, както и при плуване в замърсени водоеми.

Рискови фактори и предразполагащи условия

Съществуват няколко рискови фактори, които увеличават вероятността от инфекция с Ешерихия коли:

  1. Неправилна хигиена – недостатъчно миене на ръце след посещение на тоалетната или приготвяне на храна.
  2. Консумация на замърсена храна и вода – недобре сготвени меса, непастьоризирано мляко и продукти от него, преработени меса, нарязани сирена и колбаси.
  3. Пътувания до райони с нисък санитарен стандарт – това увеличава риска от контакт с бактерията.
  4. Някои заболявания – диабет и заболявания, които потискат имунната система.
  5. Близък контакт с инфектирани лица – това може да включва грижи за болен човек у дома.

Поддържането на добра хигиена и правилното приготвяне на храна са ключови за превенцията на инфекция с Ешерихия коли.

Симптоми и заболявания, причинени от Ешерихия коли

Ешерихия коли може да причини различни заболявания, като симптомите варират в зависимост от засегнатата област на тялото. Сред най-честите заболявания са цистит, колпит, чревни инфекции и сепсис.

Цистит

Циститът е възпаление на пикочния мехур, предизвикано от бактерията Ешерихия коли. Основните симптоми включват често уриниране, болка и парене при уриниране, както и болка в долната част на корема. При по-тежки случаи може да се появи кръв в урината.

За диагностика и лечение на цистит се използват антибиотици и повишен прием на течности. Превенцията включва поддържане на добра хигиена и избягване на задържане на урина за дълги периоди.

Пиелонефрит

Острият пиелонефрит е възпаление на бъбреците, което се характеризира със симптоми като висока температура (до 39-40 ° C), тъпа болка в лумбалната област, слабост, гадене и главоболие. Урината обикновено става мътна и може да придобие червеникав оттенък. Основен метод за лечение на остър пиелонефрит са антибактериални лекарства перорално или инжекционно.

Колпит

Колпитът е възпаление на влагалището, което може да бъде причинено от инфекция с Ешерихия коли. Симптомите включват сърбеж, дразнене и необичайно течение. За лечение се използват антибиотици, а превенцията включва добра хигиена и същевременно избягване на агресивни хигиенни продукти.

Чревни инфекции

Чревните инфекции, причинени от Ешерихия коли, могат да варират от леки до тежки. Симптомите включват диария, коремни болки, гадене и повръщане. В някои случаи може да се развие тежка диария, водеща до дехидратация. Лечението включва антибиотици и хидратация, докато превенцията се фокусира върху добра хигиена и правилно приготвяне на храна.

Сепсис

Сепсисът е животозастрашаваща инфекция, която може да се развие, когато Ешерихия коли навлезе в кръвния поток. Симптомите включват висока температура, учестен пулс и дихателни затруднения. Лечението изисква незабавно прилагане на антибиотици и интензивна медицинска грижа. Превенцията е свързана с навременно лечение на всички инфекции и поддържане на добра хигиена.

Превенция и лечение

Превенцията на инфекция с Ешерихия коли включва няколко ключови мерки:

  • поддържане на добра хигиена – редовно миене на ръце със сапун и вода, особено след посещение на тоалетната и преди хранене;
  • правилно приготвяне на храна – готвене на месо до подходяща температура, избягване на консумация на сурово или непастьоризирано мляко;
  • избягване на контакт с потенциално замърсени водоеми – избягвайте плуването в реки, язовири или морета, които не са проверени, имат в близост пречиствателни станции или басейни, чията вода ви се струва съмнителна.

За лечението на заболявания, причинени от Е. coli, и техните симптоми се предписват следните групи лекарства:

  1. Антибиотици – традиционни средства за лечение на Ешерихия коли. Конкретният вид антибиотик се определя в зависимост от състоянието.
  2. Спазмолитици и болкоуспокояващи – предписват се при силна болка;
  3. Пробиотици – възстановяват баланса на нормалната чревна микрофлора.

Открийте необходимите пробиотици на топ цени в онлайн аптека galen.bg!

В някои случаи може да се използват и алтернативни методи като билки (червена боровинка) за подкрепа на имунната система. Ранната диагностика и навременното започване на лечение са от съществено значение за предотвратяване на усложнения.

Поддържането на добра хигиена и правилното приготвяне на храна са ключови за предотвратяване на инфекция с Ешерихия коли. Навременното разпознаване на симптоми и търсенето на медицинска помощ може да помогне за ефективно справяне с инфекцията и минимизиране на рисковете за здравето.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален