Как да избираме мъжка козметика

Как да избираме мъжка козметика

Изборът на качествена и отговаряща на специфичните нужди на мъжа козметика е важен процес, който немалко господа подценяват. Мнозина взимат най-познатата марка, вместо да потърсят най-подходящата. Изборът се определя от наличното в магазина, а не в съдържанието на продукта. С днешната статия се надяваме да убедим читателите си от силния пол колко важни са детайлите при закупуването и употребата на козметика.

Козметика за и след бръснене

Много мъже взимат първите пяна за бръснене и одеколон, които попаднат пред очите им. Бидейки практици, често посягат и към по-евтиното, неглижирайки важността на качеството на козметичните им продукти – не само за външния вид, но и за здравето на кожата им, за бъдещия комфорт. Често срещана е и ситуацията, при която козметиката на господата е свършила, а те са забравили да се подготвят с нова. Най-доброто решение в този случай е просто да не се избръснете, но немалко са мъжете, които биха заменили пяната със сапун, а одеколона с някой парфюм. Голяма грешка!

Специализираните гелове, пяни и кремове за бръснене са с хидратиращи, подхранващи и успокояващи съставки. Те предпазват от кожни раздразнения, сухота, осигуряват еластичност на епидермиса, често се отличават със съдържанието на антиоксиданти, витамини, овлажнители, микроелементи. Замяната им със сапун ще нарани кожата, ще я изсуши и доведе до сигурен дискомфорт. Висококачествени продукти за бръснене са:

Що се отнася до афтършейфовете и останалите продукти за след бръснене, те съдържат не само алкохол, който да предпазва кожата от инфекции, а и успокояващи и хидратиращи съставки. Отлични примери са:

Дезодоранти и антиперспиранти

Господа, досега бяхте ли чували думата антиперспирант? А знаете ли каква е разликата между дезодорант и антиперспирант?

Двата вида продукти, използвани за справяне с неприятната миризма от потенето, се различават по активните съставки в своите формули. Дезодорантите съдържат алкохол или друг ингредиент, който увеличава киселинността на средата, елиминирайки бактериите, които предизвикват неприятната миризма при потенето. Антиперспирантите, от своя страна, съдържат алуминиеви соли или друга съставка, която запушва потните жлези и предотвратява или поне намалява самото потене. Съществуват и продукти, които съдържат двата вида съставки, осигурявайки максимален ефект.

Важно е да знаем, че и двата варианта са в състояние да предизвикат здравословни проблеми – алкохолът да доведе до кожно раздразнение, ако имаме чувствителна кожа, а алуминиевите соли да предизвикат подуване в областта на подмишниците и/или развиването на рак.

Разбира се, тези проблеми засягат малцина, но е добре да сме запознати с всеки възможен риск за нашето здраве. Важно е и да знаме, че съществуват продукти, предпазващи от неприятната миризма, които не съдържат нито алкохол, нито алуминиеви соли като Nuxe Men Рол он дезодорант против изпотяване за мъже 50 мл и Uriage Освежаващ дезодорант против изпотяване за чувствителна кожа 125 мл. Отличен пример е и Weleda Рол-он против изпотяване за мъже 50 мл, чиято формула не включва алуминиеви соли, а агресивното действие на алкохола е облекчено със съставки като корен от женско биле, етерични масла от Май Чанг, дървесен розмарин и ветивер.

Още по темата: Дезодоранти и антиперспиранти – какви са разликите и кое да изберем

Кремове и балсами

Хубаво е да обърнем внимание и на кремовете за лице и ръце, на балсамите за устни, предназначени за мъже. Не само женската кожа страда от сухота, не само на нея се отразяват студът, вятърът, честото миене. Докато за жените е прието да поддържат нежна, мека и гладка своята кожа, много от господата не са използвали крем или балсам за устни никога в своя живот. Още една голяма грешка!

Дехидратираната и безжизнена кожа е неприятна не само на външен вид, но и на допир. Освен това предизвиква голям дискомфорт, възпаления и кървене. Добре е да споменем и бръчките – те спохождат и мъжете, и жените, като изменят лицевите черти, отнемат красотата и младостта. Господа, защо да си го причинявате, когато отделяйки по 1-2 минути на ден, можете да забавите този процес многократно.

Отлични примери за подхранваща, овлажняваща и противостарееща козметика за мъже са:

Продукти за справяне с косопада

Немалко мъже започват да губят част от косата си още преди навършване на третото си десетилетие. Най-разпространената причина за това е наследствеността, но съществуват и други провокиращи косопада фактори – често носене на шапки и кърпи за глава, стрес, алергии. В предишната ни статия Защо мъжете да обръщат внимание на здравето си разгледахме няколко висококачествени хранителни добавки, които спомагат за преодоляването на този проблем. Днес ви предлагаме и няколко козметични продукта:

Как да победим пърхота

Пърхотът е проблем, който засяга и мъже, и жени. Въпреки това у обществото остава усещането, че мъжете са по-предразположени към него. Истината е, че господата му обръщат по-малко внимание и рядко вземат необходимите мерки.

Възможните причини за люспите по скалпа са много и от тях зависи какви мерки трябва да вземем. Сред най-ефективните козметични продукти против пърхот са:

Повече по темата сме разказвали в статията Как да се справим с пърхота.

Още вдъхновение за избор на висококачествена и ефективна козметика – класическа, луксозна и/или медицинска, ще откриете в нашата секция, изцяло посветена на Козметиката за мъже.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.