Дезодоранти и антиперспиранти – какви са разликите и кое да изберем

Дезодоранти и антиперспиранти – какви са разликите и кое да изберем

През летните горещини потните ни жлези започват да отделят още по-голямо количество течност от обикновено с цел да охладят тялото. Така ни предпазват от прегряване и намаляват риска от топлинен удар.

Сама по себе си потта не мирише. Тя съдържа над 99% вода и малък процент минерали и микроелементи. Лошият аромат се получава вследствие на реакцията между тази течност и бактериите, покриващи кожата на подмишниците ни. Миризмата става още по-неприятна вследствие на хормоналната активност по време на месечния цикъл например, поради прием на някои лекарства или консумация на храни като пиле, млечни продукти и риба, добити в изкуствени условия и преминали през силна преработка.

Потоотделянето е характерно още за дланите, ходилата, лицето, гърба, свивките. Дори и потта по тези части от тялото ни да не води до толкова неприятна миризма, тя може да предизвика запушване на порите, запаряване, поява на гъбички, а и разваля визията ни.

За да се справим с тези проблеми, науката създава дезодорантите и антиперспирантите.

Каква е разликата между дезодорантите и антиперспирантите

Мнозина не правят разлика между дезодорант и антиперспирант, но те са две напълно различни групи продукти. Най-лесният начин да ги различаваме сред множеството предлагани на пазара артикули, е да знаем, че дезодорантите са „против неприятна миризма“, а антиперспирантите - „против изпотяване“.

Как работят дезодорантите

Добре е да знаем, че дезодорантите не ни предпазват от потене, а само от неприятната миризма. Повечето от тях съдържат алкохол или друга съставка, повишаваща киселинността на средата и по този начин елиминираща бактериите, предизвикващи лошия мирис. Много от дезодорантите съдържат и добавени парфюми, които в допълнение ни осигуряват приятен аромат.

Как работят антиперспирантите

Антиперспирантите влияят на самия процес на потене. Сред активните им съставки в повечето случаи са алуминиевите соли (алуминиев хлорохидрат или хлорид), които образуват малки „тапи“ на свръхактивните потни жлези и по този начин намаляват отделянето на течност. Така избягваме реакцията между потта и бактериите, водеща до неприятната миризма. В същото време алуминиевите соли създават и антибактериална бариера, която допълнително предпазва от възникването на лоша миризма.

Дезодорант + антиперспирант

В наши дни все повече компании комбинират ползите от тези два типа продукти в един. Включвайки алкохол и алуминиеви соли в своите дезодоранти и антиперспиранти, те създават продукти, осигуряващи ни максимална защита от изпотяване и неприятна миризма. С тяхна помощ лесно можем да избегнем мокрите петна в областта на подмишниците и да ухаем приятно, като в същото време щадим тялото си благодарение на оптималната комбинация от двете най-разпространени активни съставки в този тип козметични средства.

Как да направим своя избор за подмишниците

Мнозина предпочитат дезодорантите, тъй като се притесняват от натрупването на алуминий в тялото си чрез антиперспирантите. Други са застъпници на втората опция, защото ги защитава за по-продължително време от неприятните миризми. Междувременно голяма част от хората употребяват комбиниран продукт, без дори да са се замисляли. Всеки вариант има своите плюсове, минуси, но и въпросителни. По тази причина фактите са най-добрият съветник в избора на продукт против неприятна миризма и/или изпотяване.

Какво е добре да знаем за дезодорантите

  • Протекция

Хубаво е да знаем, че дезодорантите обикновено ни предпазват от неприятна миризма до 24 часа (в случай че междувременно не сме ги избърсали с дрехите или не сме ги отмили). Това обаче е валидно, когато сме в прохладно помещение и не сме в активно движение. Колкото по-засилено става потоотделянето ни, толкова по-краткотрайно е действието на продукта против неприятна миризма.

Дезодорантът е чудесен вариант за хора, работещи седнали в офис или прекарващи отпуската си в лежерна почивка. Потоотделянето обаче зависи не само от температурата на околната среда и физическата активност, но и от килограмите, хормоните и ред други фактори. В случай че сме с наднормено тегло или преминаваме през менопауза например, вероятността дезодорантът да не успява да ни защитава задълго, е голяма.

Препоръчително е да обърнем внимание и на дрехите, които носим. Ризи, тениски, потници – всички те попиват потта ни и така се сдобиваме с големи мокри петна на подмишниците и гърба си. В случай че сме с подобно облекло (тук поставяме една удивителна за мъжете), дезодорантите не са най-добрата алтернатива.

  • Състав

Сред най-големите плюсове на този вид продукти обаче е фактът, че не запушва потните жлези. Също така не съдържа алуминиеви соли, за които съществуват теории, че могат да увеличат риска от някои заболявания. Това според някои мнения ги превръща в по-здравословната алтернатива.

Същевременно съдържащият се в повечето от тях алкохол може да предизвика дразнения на по-чувствителна кожа. За щастие, в наши дни съществуват и редица алтернативи без алкохол, които са подходящи за деликатната кожа. Такива са например:

Когато търсим дезодорант без алкохол, е добре да знаем, че съществуват две основни групи алкохоли, разпространени в козметиката:

  • спиртни (метилов, етилов, пропилов, бутилов алкохол) – при стайна температура те са прозрачни, течни и оказват дразнение на кожата – особено на по -чувствителната;
  • мастни (цетилов, арахидилов, стеарилов, C12-22 алкохол) – те са мазни и твърди, използват се основно за сгъстяване на козметичните продукти, не дразнят кожата и са безвредни.

Когато на опаковката на даден дезодорант е изписано „0% алкохол“ или „Без алкохол“, то това означава, че не съдържа спиртен алкохол, който би могъл да предизвика дразнение на епидермиса ни. Дезодорантите без алкохол обикновено включват във формулите си алтернативни съставки като растителните масла от кокос, чаено дърво и други.

Добре е да знаем обаче, че възможността наличието на алкохол в дезодоранта да ни създаде проблеми, ако кожата ни е нормална, е минимална. Чудесни варианти за щадящи епидермиса ни дезодоранти с алкохол са:

 

  • Деца и юноши

Както вероятно повечето от нас знаят, малките деца нямат нужда от дезодорант, тъй като тяхната пот не мирише. В човешкото тяло съществуват два типа потни жлези – едните функционират още от раждането. Вторите – разположени на места, свързани с вторичните полови белези, сред които са и подмишниците, започват да действат при навлизането в пубертета. Този период от живота е свързан с повишена хормонална активност – предпоставка за обилно потене. Така неприятната миризма става характерна и за подрастващите, което води до нуждата от продукти, които да я неутрализират. Тъй като кожата и организмът им все още са по-чувствителни от тези на възрастните, за тях е препоръчителна употребата на дезодоранти без алкохол.

Какво е добре да знаем за антиперспирантите

  • Протекция

Антиперспирантите са в състояние да ни осигурят защита от изпотяване до 48 часа, което ги прави подходящи за дълги пътувания, сватбени дни, динамично работно ежедневие. Те успяват да се справят дори при повишена физическа активност и високи температури, което ги превръща в отличен избор за спортисти и хора, работещи на открито през лятото. Антиперспирантите предпазват мъжете и жените от неприятни мокри петна в зоната подмишниците и са ефективен избор дори за хора, предразположени към по-интензивно потене.

  • Състав

Големият въпрос, свързан с антиперспирантите, е дали алуминиевите соли са вредни за организма ни. Според някои проучвания те се натрупват в тялото и могат да доведат до заболявания като рак и Алцхаймер. В същото време много съвременни изследвания доказват, че употребата на антиперспиранти не е свързана с развитието на тези болести. Добре е да знаем и че с водата и храната си приемаме поне по 30 мг алуминий на ден – далеч по-голямо количество от усвоявания от тялото посредством антиперспирантите.

Друг въпрос по отношение на този тип продукти е дали възпрепятства охлаждането на тялото. Добре е да имаме предвид, че те се прилагат само на определени зони – подмишници, длани, крака, с което не се изчерпват всички потни жлези по тялото. Също така антиперспирантите възпрепятстват потоотделянето основно на свръхактивните жлези, а не на всички, което не нарушава терморегулацията на тялото.

Що се отнася до алкохола, много от антиперспирантите съдържат и тази съставка във формулите си. Това обаче ги превръща в комбинирани продукти, осигуряващи както действията на дезодорантите, така и тези на антиперспирантите. Това ги прави изключително ефективни в защитата от изпотяване и неприятна миризма. Такива са:

Разбира се, съществуват и антиперспиранти без алкохол, които изпълняват функцията си по чудесен начин и са подходящи за хора с чувствителна кожа:

Как да се справим с потенето по другите части от тялото

Както вече споменахме, потни жлези имаме не само в зоната на подмишниците. Други интензивно потящи се части от тялото ни са дланите, стъпалата, гърбът. Макар и те обикновено да не излъчват толкова неприятна миризма, наличието на потни петна създава дискомфорт у мнозина.

Решение на този проблем най-често търсят хора, страдащи от хиперхидроза – свръхобилно потене. До това състояние понякога се стига безпричинно, друг път е провокирано от силен стрес, хормонални изменения (при бременност, менопауза), наднормено тегло.

Добре е да обърнем по-специално внимание на потенето на дланите и ходилата. Както ви разказахме в статията „Гъбички по ноктите – как да се предпазим и излекуваме“, влажната среда, образувана от потта, може да доведе до поява на гъбички. По тази причина е препоръчително поне през лятото да вземем мерки против изпотяването на тези части от тялото ни дори и да не страдаме от хиперхидроза.

За това могат да ни помогнат кремове и спрейове, подходящи за ръцете, краката или цялото ни тяло. Висококачествени и ефективни примери са:

Интересно, нали? А какво ли съдържа продуктът против изпотяване и/или неприятна миризма, който използвате в момента?

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.