Кой антиперспирант или дезодорант за мъже да изберем

Кой антиперспирант или дезодорант за мъже да изберем

В наши дни все повече са господата, които обръщат внимание на външния си вид, поддържат тялото си във форма и се стараят да харесват своя образ в огледалото. Да миришеш на мъж в смисъла на тежко ухание на пот вече не звучи привлекателно. Затова и палитрата от мъжки дезодоранти и антиперспиранти, предлагани на пазара, е почти толкова обширна като тази на дамските.

Мъжете обаче рядко отделят повече от минута за разглеждане и проучване на козметичните продукти, които слагат в пазарската си количка. В случая с дезодорантите и антиперспирантите това може да доведе до кожни дразнения, запушени пори, голям дискомфорт.

За да се предпазите от всичко това, господа, ви препоръчваме да отделите няколко минути за следващите редове. Днес ще ви помогнем да изберете най-подходящия за вас продукт, който ефективно и безопасно да ви защитава от неприятната миризма на пот. Лято е, така че ще ви е особено нужен.

Защо миришем неприятно, когато се потим

Интересен факт е, че потта няма мирис – камо ли лош. Тя представлява почти изцяло вода (99%). Съдържа и минимално количество минерали и микроелементи. Тогава защо миришем, когато се потим?

Неприятната миризма, която излъчваме след изпотяване, е резултат на химична реакция между нашата пот и бактериите, разпростиращи се по кожата на подмишниците. Когато добавим и високите хормонални нива при мъжете, лошата миризма става още по-силна. Това е и причината те често да миришат много по-неприятно от дамите при потене.

Важно е да обърнем внимание и на останалите части от тялото ни. Дланите, стъпалата, лицето, гърбът, гърдите са още места по мъжа, за които обилното потене е често срещано явление. В тези области обаче бактериите, провокиращи лошата миризма, са в незначително количество или напълно липсват. Въпреки това потенето води до лепнеща кожа, мокри петна по дрехите, неприятна визия. Влагата по тялото може да предизвика и поява на гъбички.

Тук се намесват дезодорантите и антиперспирантите на топ цени, които ще откриете в онлайн Аптека Гален.

С какво се различават дезодорантите от антиперспирантите

Може и да се учудите, но повечето продукти против изпотяване, които използваме в наши дни, всъщност са антиперспиранти, а не дезодоранти. Каква е разликата, вероятно ще се запитат повечето от вас.

Основното, по което се различават двата типа продукти, е, че дезодорантите предотвратяват лошата миризма, а антиперспирантите – самото изпотяване.

Как действа дезодорантът

Ключовата съставка в дезодоранта е алкохолът (макар и да съществуват варианти с алтернативни заместители). Неговата функция е да елиминира бактериите в областта на подмишниците, които се превръщат в причина за неприятната миризма. Важно е да наблегнем на факта, че в този случай пот има, просто тя не мирише. В допълнение към това някои дезодоранти съдържат и парфюм, който ни осигурява и приятно ухание.

Как действа антиперспирантът

Използвайки антиперспирант, изобщо няма да се потим. Без пот няма и неприятна миризма. Повечето продукти от този тип съдържат алуминиеви соли (най-често алуминиев хлорохидрат или хлорид), които запушват свръхактивните потни жлези, редуцирайки отделянето на течността. Алуминиевите соли също така образуват антибактериален защитен слой, предотвратяващ в още по-голяма степен възможността за неприятна миризма.

Как действат хибридните антиперспирантни дезодоранти

В наши дни на пазара се предлагат и множество хибридни варианти, които съдържат както елиминиращи бактериите съставки (най-често алкохол), така и алуминиеви соли, които намаляват самото потоотделяне. Те ни осигуряват най-дълготрайна и ефективна защита от неприятната миризма на пот.

Кой продукт е подходящ за нашата кожа, крият ли рискове различните варианти, ще разгледаме в следващите редове.

Антиперспирант или дезодорант за мъже да изберем

Мнозина инстинктивно биха взели продукта, който предлага най-дълготрайна и ефективна защита от неприятната миризма на пот. Това вероятно би бил някой висококачествен антиперспирант. В същото време обаче той крие рискове, които избягваме с употребата на дезодорант.

Истината е, че традиционните антиперспиранти и дезодоранти притежават множество плюсове, но и минуси. Само информираното решение може да ни осигури максимална сигурност, комфорт и протекция. Добре е да сме запознати с алтернативите, за да знаем от какво можем да изберем.

Кога и какъв дезодорант за мъже да изберем

Както вече споменахме, дезодорантите съдържат съставки, които успяват да премахнат бактериите в областта на подмишниците. Така те обикновено ни осигуряват до 24-часова защита от аромата на пот. Колкото по-обилно е потоотделянето обаче, трайността на ефекта се намалява. Дезодорантът спира да действа и в случай че го избършем или отмием от тялото си – като при влизане в море, басейн, обличане на риза.

Добре е да имаме предвид и че този тип продукти се препоръчват най-вече за сравнително слаби мъже, чието ежедневие не е свързано с тежка физическа активност или продължителен престой на горещо място.

Хубаво е да обърнем по-специално внимание и на факта, че дезодорантите не предотвратяват отделянето на течност от потните жлези. С други думи – тези продукти не предпазват от поява на мокри петна по дрехите.

Като най-голям плюс на дезодорантите можем да отбележим липсата на алуминиеви соли в състава им. Те не запушват порите, не възпрепятстват охлаждането на тялото, не крият риск от натрупване на алуминий в организма.

Висококачествени, щадящи кожата и с дълготраен ефект дезодоранти за мъже на базата на алкохол са:

  • Nivea Men Fresh Active Дезодорант спрей против изпотяване за мъже 150 мл – в състояние е да предпази от неприятна миризма до 48 часа, подходящ е за всеки тип кожа и не съдържа агресивния етилов алкохол. Активната съставка в дезодоранта са морски екстракти, които подхранват и предпазват подмишниците от лоши миризми;
  • STR8 FR34K Дезодорант спрей за мъже 150 мл – осигурява до 48-часова защита от неприятни миризми. Отличава се с елегантен аромат, съдържащ свежи връхни нотки бергамот, пипер и джинджифил. Сърцевината се откроява с очарователно ухание на градински чай, ананас и естрагон. Базата е от акорди тонка боб, амбър и какао, които осигуряват топъл и чувствен завършек на аромата;
  • Weleda Рол-он против изпотяване за мъже 50 мл – осигурява до 24-часова защита от неприятни миризми, като оставя след себе си и приятен мъжки аромат. Съдържа етерични масла, а активните съставки са дистилат от хамамелис и корен от женско биле, които свеждат възможността от кожни раздразнения до минимум, като същевременно неутрализират неприятната миризма.

В случай че имаме по-чувствителна кожа обаче, дезодорантите, съдържащи алкохол, не са подходящ избор. Вероятността те да ни причинят кожни раздразнения и зачервявания е голяма. Чудесна алтернатива са дезодорантите с масла от кокос, чаено дърво и други растителни съставки, щадящи кожата и справящи се с бактериите, виновни за лошата миризма на пот. Висококачествени опции в случая са:

  • Eucerin Дезодорант рол-он за чувствителна кожа без алуминий и алкохол 50 мл – този продукт е отличен избор за мъже с чувствителна кожа или дори с кожни проблеми като атопичен дерматит. Не съдържа алкохол, алуминиеви соли, парабени и е некомедогенен. Осигурява до 48-часова протекция от неприятната миризма, спомага за поддържане на нормалното pH на кожата, предоставя свежест за целия ден;
  • Dove Men+ Care Extra Fresh Дезодорант против изпотяване за мъже без алуминиеви соли 150 мл – без алкохол, парабени и алуминий, този дезодорант предоставя до 48-часова протекция от лоша миризма и е подходящ за ежедневно ползване. Съдържа 1/4 хидратантен крем и се отличава със своята формула с овлажняваща технология, подхранваща, хидратираща и защитаваща от раздразнения кожата. Не оставя следи и има чудесен свеж аромат;
  • Dove Men+ Care Clean Comfort Дезодорант против изпотяване за мъже без алуминиеви соли 150 мл - без алкохол, парабени и алуминий, този дезодорант предоставя до 48-часова протекция от лоша миризма и е подходящ за ежедневно ползване. Съдържа 1/4 хидратантен крем и се отличава със своята формула с овлажняваща технология, подхранваща, хидратираща и защитаваща от раздразнения кожата. Не оставя следи и има приятен, но ненатрапчив аромат.

Кога и какъв антиперспирант за мъже да изберем

Когато говорим за защита от миризмата на пот при мъжете, най-препоръчваният избор са антиперспирантите. Те осигуряват ефективна 48-часова протекция от лошите миризми и предотвратяват обилното потоотделяне, характерно за много от господата. Антиперспирантите са отличен избор за летните горещини, за пътувания, както и за спортисти, мъже, извършващи тежък физически труд, или с наднормено тегло. Освен това се предлагат разнообразни варианти на антиперспиранти за мъже без алкохол, които щадят кожата и са подходящи дори при чувствителност. Такива са:

В случай че кожата ви е нормална и алкохолът в продукта не ви притеснява, можете да изберете и комбиниран вариант, съдържащ алуминий и алкохол. Тези опции предоставят най-голяма защита от изпотяване и лоша миризма, което ги прави предпочитан избор през летните горещини. Много добър вариант е Biotrade Odorex Дезодорант спрей против изпотяване с удължено действие 40 мл. Този продукт се отличава от всички останали предложения с дълготрайното си действие – от 10 до 14 дни. Той е отличен избор при преходи в планината, морска почивка, дълги пътувания, дни, наситени с преживявания. Нанася се по лесна схема в продължение на 3 дни и защитата ви е осигурена. Важно е да отбележим, че действа само върху свръхактивните потни жлези, като така не нарушава общата терморегулация на тялото.

Когато избираме своя антиперспирант, е добре да обърнем внимание и на това дали оставя следи върху дрехите – най-често жълти петна по белите и бели по черните. За много от продуктите се твърди, че не оставят петна, но най-сигурни можем да бъдем, ако изберем вариант със специално разработена формула за защита на дрехите:

След всичко това вероятно ще се запитате защо някой би използвал дезодорант вместо антиперспирант. Негативът на антиперспирантите са някои теории за тяхната вреда за здравето, които обаче не са потвърдени или дори са напълно отхвърлени през годините:

  • Съществуват твърдения, че алуминиевите соли в антиперспирантите се натрупват в тялото и могат да причинят рак или Алцхаймер. Добре е да знаем обаче, че ежедневно приемаме много повече алуминий с водата и храната, които консумираме;
  • Някои хора се притесняват от това, че запушвайки потните жлези, антиперспирантите възпрепятстват терморегулацията. Това обаче е по-скоро невярно, тъй като пот се отделя и по други места от тялото освен от подмишниците. Освен това антиперспирантите действат основно върху свръхактивните потни жлези, а не върху всички.

Господа, надяваме се да сме ви били полезни и да вземете най-подходящото за вас решение относно лятната ви протекция. Ако искате да научите още по темата, прочетете и Дезодоранти и антиперспиранти – какви са разликите и кое да изберем.

Вземете МЪЖКИ АНТИПЕРСПИРАНТИ И ДЕЗОДОРАНТИ НА НИСКИ ЦЕНИ от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.