Как да се справим с псориазиса?

Как да се справим с псориазиса?

Псориазисът е хронично дерматологично заболяване, което засяга кожата и понякога скалпа като предизвиква червени, люспести петна, които причиняват дискомфорт или болка. Въпреки че се разглежда като дългосрочно състояние, съвременните медицински подходи предлагат ефективно управление на симптомите. С правилно лечение и постоянство е възможно да се лекува и значително да се облекчат проявите. За да се лекува псориазис се изисква комплексен подход, който да включва, както локално приложими продукти, така и системен прием на лекарства, а в някои случаи се прибягва и до специализирани терапии за постигане на дълготрайно подобрение.

Как се лекува псориазис?

Състоянието се лекува чрез комплексен процес, който изисква индивидуален подход, в зависимост от тежестта и разпространението. Многофакторната му природа налага комбиниране на различни методи и лекарствени средства за постигане на контрол над симптомите и подобряване качеството на живот на засегнатите.

Средства за локално лечение

Да се лекува локално е ключово в управлението на леки до умерени форми на псориазис като цели намаляване на възпалението, сърбежа и образуването на плаки. Тези средства са първата стъпка в терапевтичната стратегия и често се използват в комбинация с други лечения за по-добър ефект:

  • мехлеми и кремове, които хидратират кожата, са основни за всеки режим на лечение, тъй като я поддържат мека и намаляват лющенето;
  • кортикостероиди, които намаляват възпалението и зачервяването и бързо облекчават симптомите;
  • продукти с витамин D, които помагат за нормализиране на растежа на кожните клетки и могат да се използват дългосрочно без риск от странични ефекти, характерни за кортикостероидите;
  • медицински катран, който е едно от най-старите средства да се лекува псориазис. Той ефективно намалява сърбежа и възпалението и спомага за забавяне на производството на кожни клетки;

Прием на медикаменти

За по-тежки случаи, когато локалното лечение не е достатъчно ефективно, се налага системен прием на лекарства. Тези медикаменти се приемат орално или чрез инжекции и могат значително да подобрят състоянието:

  • ретиноиди, форми на витамин А, които нормализират растежа на кожните клетки и се използват, за да лекуват тежка форма;
  • имуносупресори като циклоспорин и метотрексат, които потискат имунната система и намаляват възпалението, но изискват внимателно наблюдение заради потенциални странични ефекти;
  • нови биологични терапии, които представляват напредък в лечението като целенасочено въздействат на специфични молекули, участващи във възпалителния процес, и предлагат обещаващи резултати, за да се лекува тежка форма на заболяването.

Процедури

Специализирани процедури допринасят за ефективността на лечението, особено при умерени до тежки форми:

  • фототерапия, която използва ултравиолетова светлина (UVB или UVA с псорален) за лечение като тази форма на терапия ефективно намалява възпалението и размера на плаките;
  • биотерапия, която използва биологични лекарства чрез инжекции или инфузии и се целят точни мишени в имунната система, за да се контролира възпалителния процес.

Козметика за хигиена и грижа за кожата

Изборът на подходяща козметика и продукти за хигиена е важен елемент от всекидневната грижа, за да се лекува псориазис. Правилната грижа може да намали нуждата от медикаментозно лечение и да подобри общото състояние на кожата:

  • меки, хидратиращи кремове и лосиони - помагат за поддържане на кожата хидратирана и предотвратяват изсушаването;
  • избягването на продукти, които съдържат алкохол и ароматизатори е ключово, тъй като тези съставки могат да предизвикат дразнене и да влошат състоянието.;
  • избор на специализирани продукти за чувствителна или засегната от псориазис кожа е съществено за намаляване на риска от раздразнение и подпомагане на възстановяването.

Заразен ли е псориазисът?

Псориазисът е хронично дерматологично състояние и е важно да се подчертае, че не е заразно и не се предава от човек на човек. Мнението, че контактът е заразен, е грешно и води до ненужна стигматизация и социално изолиране на засегнатите. Тази заблуда може да окаже значително негативно въздействие върху емоционалното състояние и социалния живот на хората с това заболяване. Разбирането и приемането, че това е резултат от комплексни имунни процеси в тялото, а не от външни заразни агенти, е ключово за поддържането на подкрепяща общност.

Кои са причините за появата и обострянето на псориазиса?

Псориазисът е сложно и многопластово заболяване, чиито точни причини все още не са напълно разбрани. Въпреки това, експертите са идентифицирали редица фактори, които могат да допринесат за развитието и обострянето на това състояние. Тези фактори варират от генетична предразположеност до външни тригери като стрес, инфекции и взаимодействие с определени медикаменти. 

Генетична предразположеност

Генетиката играе критична роля в развитието на псориазис като се оценява, че ако един от родителите страда от заболяването, рискът за детето да го развие се увеличава значително. Този риск нараства още повече, ако и двамата родители са засегнати. Наличието на определени гени увеличава предразположеността, което подчертава значението на семейната история при оценката на риска от развитие на заболяването.

Стрес

Стресът е доказано, че има значително въздействие като предизвика първоначално появяване или влошаване на съществуващо състояние. Това се дължи на факта, че стресът влияе на имунната система и може да промени начина, по който тялото реагира на външни и вътрешни стимули и по този начин ускорява производството на кожни клетки.

Някои медикаменти

Определени лекарства могат да предизвикат появата на псориазис или да влошат съществуващо състояние, включително литиеви препарати, антималарийни медикаменти и бета-блокери. Важно е да се обсъдят с лекар възможните рискове и да се търсят алтернативи, ако е необходимо. Ето и предложения за лекарства и хранителни добавки без рецепта:

  1. Neopsoral Неопсорал при псориазис: Таблетки, предназначени да се лекува това заболяване. Те могат да допринесат за намаляване на възпалението и подобряване на състоянието чрез естествени съставки.
  2. Псориазал плюс за укрепване здравето на кожата: Добавка, която цели да подпомогне здравето на кожата и да облекчи симптомите на псориазис. Съдържа съставки, които подпомагат регенерацията на кожните клетки и намаляват възпалението.
  3. Nature's Way Sarsaparilla Root Корен от Сарсапарила при псориазис, екзема и акне: Хранителна добавка с корен от сарсапарила, използвана за поддържане на чиста кожа и облекчаване на симптомите на кожни заболявания.
  4. Nature’s Way Burdock Репей при нарушение в обмяната на веществата: Капсули с екстракт от репей, които подобряват обмяната на веществата и имат положително въздействие върху кожни проблеми, свързани с метаболитни нарушения.

Винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист преди да започнете прием на нови лекарства или хранителни добавки, особено при състояния като псориазис.

Инфекции

Някои инфекции, особено стрептококови гърлени инфекции, могат да предизвикат псориазис, особено при деца и юноши. Имунната система реагира на тези инфекции, което може да доведе до първоначалното появяване или обостряне на симптомите.

Подходящата грижа и начин да се лекува изискват индивидуален подход като се вземат предвид спецификите на заболяването при всеки. Консултацията с дерматолог е важна стъпка за определяне на най-подходящата стратегия, за да се лекува и управлява състоянието.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален